Češi propadli cestování. Čím starší, tím náročnější
Ilustrační foto: ingimage.com

Češi propadli cestování. Čím starší, tím náročnější

13. 5. 2018

Do světa byly vypuštěny nové údaje o situaci v cestovních ruchu. Potvrdily několik let se neměnící trend. Čeští senioři jsou nejhýčkanějšími klienty cestovních kanceláří. Vědí, co chtějí a na dovolené  mnohdy nešetří.

Je to znovu potvrzeno. Český turista s řízkem a paštikou je minulostí. Nejčastěji cestují lidé ve věku padesát a výše. Agentura Invia zveřejnila údaj, že klienti ve věku nad padesát tvoří pětinu všech zájemců o koupi dovolené. „V cestovním ruchu se jednoznačně projevuje, že lidé ve věku padesát let, ale i šedesát a výše jsou nyní mnohdy aktivnější než mladá generace,“ říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. T

ato kategorie turistů velmi ráda využívá právě služeb cestovních kanceláří, na rozdíl od mladých lidí, kteří častěji cestují sami, individuálně. Rozdíl je však také mezi turisty vyššího věku a rodinami s dětmi. Rodiče s dětmi velmi často objednají zájezd jen podle toho, že jde o hotelový rezort co nejblíže pláži s all inclusive službami a atrakcemi pro děti. Zkrátka, chtějí si hlavně odpočinout a mít děti co možno nejvíce zabaveny. Mnohdy je jim v podstatě jedno, co je v okolí, často z rezortu vůbec nevyjdou.

Turisté vyššího věku se chovají přesně naopak. Zajímá je místo, do kterého jedou. Chtějí na výlety. Využívají služeb cestovek, hodnotí, jaký je jejich delegát. Vítají, když jde o komunikativního člověka, který s nimi na výlety jezdí a vše jim vysvětluje. Velmi rádi sami podnikají večer procházky a výlety do okolí. Místo velkých rezortů preferují útulné menší hotely. Zkrátka, senioři chtějí danou destinaci velmi často poznat, nestačí jim ležet na pláži a ládovat se zmrzlinou.

Mnohé cestovní kanceláře nyní proto vybírají právě takové hotely a destinace, od kterých očekávají, že se turistům vyššího věku budou líbit. Předcházejí si je, protože vědí, že když je takový turista spokojen, příští rok s nimi vyrazí znovu. „Nezapomínejme, že do období zralého věku vstoupila generace, která byla aktivní v devadesátých letech, tedy mnozí podnikatelé, kteří nyní disponují dostatkem volného času a financí. Mnozí říkají, že za mlada cestovat nemohli, tak si to nyní vynahrazují a investují do dovolené v zahraničí,“ komentuje trend Tereza Picková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Cestovní kanceláře mají typického klienta vyššího věku přesně zmapovaného. A to takto. Většinou si přijde zájezd vybrat a zaplatit do pobočky. Nerezervuje přes internet. Přichází však velmi často dobře připraven a je vidět, že předtím vše na internetu zkoumal. Nebojí se vyptávat. Ptá se i na detaily jako je přesná vzdálenost k moři a je schopen si ji ověřovat na mapách na internetu. Volí co nejrychlejší a nejjednodušší způsob dopravy. Když má požadavek na odlet z Ostravy, vybírá z nabídky zájezdů do destinací, které odtamtud ten rok létají, i když původně třeba uvažoval o jiné. Raději však letí z Ostravy podruhé na Krétu, než jet z Ostravy vlakem do Prahy a odlétat z Ruzyně třeba na Kypr, byť na Kypru dosud nebyl. Zkrátka, žádné složité cestování, natož přesedání.

Každý druhý seniorský pár si rovnou při placení zájezdu platí i nějaký fakultativní výlet do okolí destinace, zpravidla za památkami, případně plavbu lodí po okolí. Velmi často spolu cestují dvě ženy, případně více žen.

Senioři se velmi dobře orientují v kouzlu nákupu zájezdů na takzvané first minute, tedy často kupují zájezdy na léto už na podzim předcházejícího roku. Naučili se velmi dobře si spočítat, že jim taková včasná rezervace ušetří i několik tisíc korun na osobu. Právě lidé vyššího věku prý stojí za současným obrovským boomem kupování first minute zájezdů, který vedl k tomu, že většina cenově výhodných a kvalitních zájezdů k moři je už na letošní léto vyprodána.

Zkrátka, čeští senioři si v tomto směru začali dopřávat to, co jim v mládí bylo odepřeno. Jsou poslední generací, pro kterou nebylo cestování naprosto normální věcí. A tak mnohdy i ti, kteří na zájezdy musí citelně spořit a odepřít si kvůli nim jiné radovánky, říkají, že do ciziny pojedou, i kdyby takzvaně na chleba nebylo.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%