Tátové v pokročilém věku. Je jich stále více
Ilustrační foto: ingimage.com

Tátové v pokročilém věku. Je jich stále více

11. 5. 2018

Pozdní otcovství dnes není ničím výjimečným. Není se čemu divit při prodlužující se délce života. Zvlášť, když k ní pak přispívají ještě další čtyři předpoklady: Postavení, peníze, vysoká rozvodovost a mladistvost.

Začneme u osobností, známých ze showbusinessu. George Cloony se stal otcem svých dvojčat v 56 letech. Mel Gibson se stal znovu otcem krátce před 61. narozeninami. Nejinak je tomu i v naší umělecké branži. Jmenujme např. Karla Gotta, Petra Jandu, případně některé režiséry. 

V posledních 30 letech se počet otců padesátníků až ztrojnásobil
Nejde pouze o herce a zpěváky. Trend pořizovat si děti ve starším věku bude zřejmě pokračovat obecně i v budoucnu. Máme nyní na mysli starší otce. Řada žen nad čtyřicet ztrácí díky různým povinnostem v zaměstnání i doma chuť na sex a navíc už nechtějí nebo ani nemohou mít další děti. Není tedy divu, že pro partnera klesá "tržní cena" takové ženy. 

Starší muži to mají celkem jednodušší. Především, pokud mají vyšší postavení a dobrý příjem, mají šanci získat nějakou mladší ženu. Aktuální průzkumy dokazují, že roste počet případů, kdy se padesátiletí nebo ještě starší muži stávají znovu otci.
A jaký je hlavní důvod tohoto trendu? Muži po padesátce mají problém s tím, rozloučit se s mládím. Proto si třeba koupí motorku, najdou si mladší partnerku a založí novou rodinu, říkají sociologové. Avšak tato mladistvost s sebou nese i rizika.

Mladistvost a rozvodovost jako hybná síla
Jak je prokázáno, zvyšuje se u starších otců (též díky horší kvalitě spermatu) riziko genetických defektů u potomků. Tzv. otcové-dědové zplodí častěji děti s psychickými poruchami včetně maniodepresí. Staří otcové se také stávají terčem řady narážek na svůj dědečkovský věk a to samozřejmě vadí i samotným dětem.

Nicméně, jak se zdá, bude trend dnešní společnosti se zdůrazňovaným kultem mládí a vysokou rozvodovostí tendenci zakládání nových rodin v pokročilém věku ještě víc posilovat.

muži rodina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.