Upíři, vlkodlaci, a to i z našich končin, ovládli městské muzeum v Lanškrouně
FOTO: autor a Městské muzeum Lanškroun

Upíři, vlkodlaci, a to i z našich končin, ovládli městské muzeum v Lanškrouně

12. 5. 2018

Lidé je znají po staletí. Dříve z krvavých románů, dnes z děsivých filmů, ve středověku, ale i v pozdější době lidé věřili, že jsou mezi námi. Dokonce na ně sváděli vinu při podivných událostech, otevírali rakve a mrtvým prokláli srdce. Komu? Domnělým upírům. 

Kdo má rád upíry, vlkodlaky a a další zástupce hrůzné říše, má možnost zhlédnout vv lanškrounském muzeu výstavu o krvavé historii nejen smyšlených děsivých bytostí, ale i reálných postav z dávné minulosti toužících po krvi a duších nebohých obětí.

„O tom, že nejznámějším upírem je hrabě Dracula, nebude určitě nikdo pochybovat. Jeho příběh byl mnohokrát zfilmován a šlechticův hrad v rumunské Transylvánii dodnes patří k nejnavštěvovanějším památkám celého Balkánu. Ovšem málokdo tuší, že jako literární předloha posloužila tvůrci Draculy – Bramu Stokerovi – jihočeská kněžna Eleonora Amálie ze Schwarzenbergu, s jejímž tajemným osudem výstava návštěvníky také seznámí,“ říká vedoucí lanškrounského infocentra Jana Hlubinková. Ředitelka muzea Marie Borkovcová dodává, že tato kněžna chovala vlky, jedla vlčí maso, a při jejím těhotenství se říkalo, že pod srdcem skrývá vlkodlaka.

Střední Evropa je vůbec na upíry bohatá – už gotické kroniky zmiňují renesanční monstrum Alžbětu Báthory, známou jako Čachtická paní. „Ta se ráda koupala v krvi svých obětí, karlštejnská paní Kateřina Bechyňová z Komárova v polovině 16. století zase umučila na Karlštejně nejméně čtrnáct svých poddaných. Pozdější upírské šílenství v dobách baroka, během kterého se překopal kdejaký obecní hřbitov i lesní hřbitůvek, musela rázně zastavit až samotná císařovna Marie Terezie,“ připomíná Jana Hlubinková.

Na výstavě se dnešní lidé také dozví, jak upíra rozpoznat, a hlavně jak se proti němu chránit. Kdy použít cibuli a kdy česnek, co provádět s kuchyňskou solí, z jakého dřeva bude nejlepší vyrobit naostřený kůl, kterým upírovi probodnete srdce, a jestli chodí upíři sát i za bílého dne. Výstava představí i vlkodlaky či laboratoř věhlasného upírobijce van Helsinga, který mnoho let zkoumal prostředky, jakými se lze upírů zbavit navždy. Návštěvníky mohou probádat i různé typy upířích zubů a dozví se, v jakých podobách je možné upíra potkat. Seznámí se také s vampýrskými legendami z dobových kronik i jiných dokumentů. Připomene i pověst o zámeckém správci ze Žďáru – Aloisi Ulrichovi, který se lidem zjevoval i po své smrti a musel být znovu usmrcen.

Kromě poutavých textů budou na výstavě prezentováni upíři ve stylizovaných scénách. Uvidí třeba starobylý hřbitov plný vampýrů, přepadení upírem v ložnici či upíří čarodějnici na hranici.

„Figury vypadají velice věrohodně. Nechtěli jsme ponechat náhodě žádný detail, takže postavy mají skleněné oči, ostré zuby a dobové šaty včetně účesů. Speciálně pro tuto výstavu také vznikly multimediální pohyblivé obrazy, které vystraší úplně každého návštěvníka – před očima se totiž promění zprvu idylický portrét ve strach nahánějící bestii,“ láká kurátor výstavy Mgr. Petr Lukas.

Ředitelka muzea Marie Borkovcová říká, že nápad představit strašidelnou výstavu dostali muzejníci poté, co před časem v kulturním centru na zámku byla ruská výstava figur různých lidských anomálií a divných lidí. „Byla hojně navštěvovaná. Tak my teď zkoušíme upíry,“ říká ředitelka městského muzea. Výstava, která je určena pro všechny zvídavé a rády se bojící návštěvníky, měla v roce 2016 premiéru v Letohrádku Mitrovských v Brně a následně putuje po českých a moravských památkách a muzeích. Nyní se představí návštěvníkům lanškrounského muzea. V lanškrounském městském muzeu výstava potrvá do 3. června.

 

Petr Broulík

výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.