Senior v síti akronymů
Ilustrační foto: pixabay.com

Senior v síti akronymů

5. 5. 2018

Informace nás obklopují na každém kroku. Jsou většinou přijatelné, protože se podvědomě snažíme vytěsnit nežádoucí sdělení nebo děj, jsou nevyčerpatelné návazností dalších událostí, jsou však také agresivní a záludné, zejména pro seniory komunikující s reálným světem prostřednictvím virtuálních sítí.

Je třeba se s tímto rizikem seznámit dříve než vstoupíme do tohoto tajemného světa. Pokud pochybíme, může být pokus o nápravu pouhým výkřikem do tmy. Mám své zkušenosti.

S čím se však potýkáme téměř všichni, bez ohledu na věk, jsou v titulku zmíněné akronymy. Jsou všude! Staly se součástí naší aktivní činnosti, jsou nepostradatelné, jejich zapomenutí má dalekosáhlé následky a co považuji za nejhorší, množí se nezávisle na naší vůli. 

Dle slovníku cizích slov je akronym zkratkové slovo složené z počátečních hlásek nebo slabik více slov. Nejrozšířenějším a nejvíce používaným „děsem“ je PIN (osobní identifikační heslo). Zapomeneme PIN, zapomeňme na výběr peněz z automatu, aktivaci mobilního telefonu, aktivaci vstupních kódů k čemukoliv.

Pokud si pod pojmem kód vybavím šifru, je to ještě dobré, protože mne napadnou filmy Šifra mistra Leonarda, Kód Enigmy, různé obrázkové šifry, incký kipu (uzlíkové písmo), morseovka nebo Brailovo písmo. Pokud jde o další příklady významu kódu jako systému znaků a pravidel pro předpis jiných znaků, začínám se ztrácet v množině nepochopitelných zkratek, zejména v internetové komunikaci, při čtení návodů k použití výpočetní techniky, klávesových zkratek na klávesnici počítače atd. (vida, opět jeden z nich!) Kdo má zájem, může nahlédnout do seznamu českých a anglických akronymů a bude vědět o čem píši. Jsem senior zapletený do sítě záhadných zkratek a hledám klíč klíčů, průvodce, který mi umožní bezproblémovou komunikace s přáteli, dětmi a  vnoučaty. Učím se rychle, ale zapomínám ještě rychleji a doufám, že nebudu muset brzy poslat SMS s SOS na IZS!  BBL.

Již delší dobu nespoléhám na pamět a všechna důležitá identifikační čísla, hesla, kódy a data mám poznamenaná a největší starostí je zapamatovat si kde. Dalším krokem může být implantát čipu s důležitými údaji včetně PUKu na ruční ovládání, abych mohla být OFF dle vlastního uvážení. Po psovi budu druhým čipovaným členem rodiny.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%