Jak vařily naše prababičky:
pravé posvícenské koláče

Jak vařily naše prababičky:
pravé posvícenské koláče

15. 9. 2012

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? O tom pojednává náš nový gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž budeme uvádět zajímavé historické recepty.

Blíží se zase čas posvícení – a k tomu neoddělitelně patří posvícenské koláče. Samozřejmě vlastnoručně vyrobené, protože tradice je tradice. Pokud v tom nemáte praxi, nebude na škodu seznámit se s jejich přípravou s lehkým předstihem.

Na mísu dáme 2 kg jemné mouky, 48 dkg práškového cukru, dvě zarovnané kávové lžičky soli, nastrouhanou kůru z půlky citronu, 4 utlučené hořké mandle, sáček vanilkového cukru a trochu strouhaného muškátového ořechu.

Do kotlíku slazeného mléka dáme vykynout 4 dkg kvasnic, do tři čtvrtě litru vlažného mléka rozmícháme 5 žloutků a dvě celá vejce. Tím a kváskem pak zaděláme těsto, přidáme půl kila rozpuštěného másla, 20 dkg sádla a pak ještě 20 dkg másla. Těsto zaděláme v míse tak, aby vznikla tužší hmota, a pak ještě na vále rukou půl hodiny hněteme. Další půldruhé hodiny až dvě hodiny necháme kynout pod ubrouskem.

Z těsta pak vytvoříme oválné koláče, a ty necháme další čtvrthodinu dokynout. Pak je potřeme rozmíchaným vejcem, na ně dáme marmeládu, mák nebo tvaroh, případně dozdobíme rozinkami.

Zase necháme kynout ještě asi čtvrt hodiny. Před pečením můžeme koláčky potřít rumem. Pečou se na prudším ohni 10 až 15 minut, aby se nevysušily. Nakonec je posypeme vanilkovým cukrem.

 

Ingredience

2 kg jemné mouky
48 dkg práškového cukru
sůl
citrónová kůra
4 hořké mandle
muškátový ořech
sáček vanilkového cukru
litr mléka
4 dkg kvasnic
7 vajec
0,5 kg másla

Další články autora na www.novakoviny.eu

gastronomie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.