Dovolená s kamarádkou. Radost nebo pohroma?
Ilustrační foto: ingimage.com

Dovolená s kamarádkou. Radost nebo pohroma?

6. 5. 2018

Ženské přátelství je křehké. Jedna z jeho největších zkoušek je společná dovolená dvou žen. Může to být skvělá bezstarostná jízda, ale také velká prověrka toho, co se za kamarádstvím vlastně skrývá.

Nemá s kým jet na dovolenou, ale ráda cestuje. Je vdova nebo rozvedená nebo sice má partnera, ale toho povalování se u moře nebo procházky v lázních nebaví. Takový problém řeší hodně žen středního a vyššího věku. Východisko bývá zdánlivě jednoduché. Dají se dohromady s kamarádkou a vyrazí spolu.

„Jednou jsem takto oslovila sousedku, byť bůhvíjaké přítelkyně nejsme. Prostě si občas společně dáme kafe a zdálo se mi, že si rozumíme,“ vypráví šestašedesátiletá Gabriela, která miluje řecké ostrovy a každý rok na nějaký vyráží. „Sousedka je vdova a byla mým návrhem, že si vyrazíme společně k moři, nadšená. Nadšený byl i můj muž, že si bude moct na chalupě chodit na ryby a já nebudu prudit, aby jel se mnou k moři,“ dodává.

Ukázalo se, že mít společné názory u občasné kávičky neznamená, že si dámy budou rozumět na dovolené. Gabriela vybrala malý hotel s polopenzí na okraji tichého střediska. Její sousedka druhý den po příjezdu podotkla, že si představovala, že jídlo bude bohatší. Gabriela se jí snažila vysvětlit, že polopenze v Řecku se nedá srovnávat například s hotelem all inclusive v Turecku, kde je nabídka jídla větší. Další den došlo k neshodám kvůli tomu, že Gabriela zvolila letovisko příliš tiché.

„Já preferovala klasickou řeckou vesnici co nejméně poznamenánu turistickým ruchem, ona naopak myslela, že budeme každý večer procházet promenádou narvanou turisty, atrakcemi a obchody. Když jsme si přes den vyjely do města, řekla, že jí je horko. Když jsem navrhla, že pojedeme večer, zjistily jsme, že už tam nejede žádný autobus,“ líčí Gabriela dovolenou.

V podstatě se nic zlého nestalo, jen si dámy neužily zájezd podle svých představ. Důvod byl jediný: každá jsou jiná osobnost, každá si pod pojmem dovolená představuje něco jiného a předem se nedomluvily, co vlastně která očekává. Domluva dovolené je totiž náročná logistická záležitost a v případě, že na ni jedou dvě ženy, to platí dvojnásob.

Hledání parťačky na dovolenou je věc čím dál běžnější, na toto téma se objevují velmi často objevují i inzeráty. Pětapadesátiletá Jana, učitelka tělocviku loni přes takový inzerát parťačku našla a vyrazily spolu do Alp. „Asi bychom spolu už vícekrát nejely, ale špatné to nebylo,“ hodnotí tuto zkušenost. „Žiju sama, mám ráda dlouhé túry po horách, ale po třech letech takového singl putování jsem chtěla zkusit sdílet dovolenou ještě s někým. Na muže nemám štěstí, nehledám seznámení, ale kamarádství. Takže jsem do inzerátu výslovně uvedla, že hledám kamarádku, která má ráda náročnější vysokohorské výšlapy. Ozvala se žena podobného věku. Asi to  bylo lepší, než chodit sama, ale na druhé straně, jsme si chvílemi moc neměly co říct. Ona evidentně měla zájem v hotelu někoho sbalit, mě její společenské pokusy o konverzaci s číšníky a dalšími turisty spíše otravovaly,“ vypráví Jana. A tak letos vyráží už zase sama. „Budu mlčet, koukat po horách a smiřovat se s tím, že mým údělem je singl cestování,“ říká.

Některé cestovní kanceláře přímo zveřejňují inzerci svých klientů, kteří si u nich chtějí koupit zájezd, ale nechtějí platit příplatek za neobsazené místo v pokoji, tudíž hledají někoho, kdo s nimi pokoj bude sdílet. Často ty inzeráty zní nějak takto: Šedesátiletá žena hledá ženu podobného věku, nekuřačku, na doplnění pokoje na zájezd do Řecka. Preferuji středně rušné letovisko, přes den opalování, koupání, večer posezení u vínka, nákupy. A velmi často se spolucestující přes takové inzeráty skutečně dávají dohromady. Single seniorka je netypičtější pisatel takových inzerátů.

Mnohé cestovní kanceláře berou takovou inzerci na svých stránkách jako běžnou službu svým klientům, protože vědí, že právě mezi ovdovělými, rozvedenými, zkrátka single seniorkami je hodně těch, které chtějí vyrazit s cestovkou k moři, ale zároveň nechtějí platit příplatky za jednolůžkový pokoj, případně za neobsazené místo v pokoji dvoulůžkovém. Takže mnohdy je takové cestování dvou cizích žen z nouze ctnost. Může z toho být pěkný zážitek, nové přátelství, ale taky rozčarování.

Aby nedošlo k poslední jmenované možnosti, je dobré si před rezervováním dovolené společně s kamarádkou nebo spolucestující, se kterou se příliš dobře neznáme, společně sejít a přesně si vymezit, co vlastně od akce každá očekává. Nejhorší přístup je říct: Maruško, všechno to zařiď, vyber něco, ty se v tom vyznáš. Maruška může udělat to, co považuje za nejlepší, aniž by tušila, že ta druhá považuje za nejlepší něco úplně jiného.

Je vhodné vymezit si i zdánlivé banality: Kolik si bereme každá peněz na útratu a co si pod pojmem útrata představujeme? Džbánek levného vína na terásce apartmánu nebo večeři v luxusní restauraci na útesu nad mořem? Jak chceme trávit večery? Společně? Vycházkami? Okukováním obchodů? Nebo si každá raději chce číst? Jakou míru soukromí potřebujeme? Znamená společné dovolená, že se holky od sebe ani nehnou a přizpůsobují se jedna druhé? Nebo si jedna klidně bude ležet celý den na pláži, zatímco druhá vyrazí autobusem na celodenní výlet? Progooglovaly jsme vybrané ubytování a místo důkladně? Je hotýlek skutečně sto metrů od moře, jak tvrdí cestovní kancelář? Google mapa to ukáže skvěle. Je lepší si nad ní společně na pár chvil sednout, než pak říkat: Maruško, ty jsi tvrdila, že je to u pláže, tak jak to, že k ní chodíme kilometr?

Kdo ovšem absolvuje pečlivou přípravu, umí říkat své představy na rovinu a má to štěstí, že má kamarádku, se kterou si rozumí, ví, že taková holčičí dovolená může být skvělá věc, ať je těm holkám dvacet nebo osmdesát let.

dovolená
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%