Milostný život v pokročilejším věku?
Ilustrační foto: ingimage.com

Milostný život v pokročilejším věku?

1. 5. 2018

Zestárnout se svým partnerem, žít spolu až do vysokého věku a plnit si v důchodu své sny, to je velké štěstí. Ale pro většinu má v pokročilejším věku velký význam i to, aby zůstal zachován jejich milostný život se všemi něžnostmi.

Zatímco mnozí stále ještě pociťují sexuální touhy, jiní lidé už chuť na milostné hrátky nemají. A právě v partnerském vztahu to může být i značně zraňující, jestliže sexuální chuť má pouze jeden a je neustále konfrontován s odmítáním druhé strany.
Protože erotika v manželství nebo v jakémkoliv vztahu stále hraje důležitou roli, je třeba hledat nějaké řešení. Co tedy udělat, aby se uspokojily přirozené potřeby člověka, aby do ložnice tzv. vnikl svěží vítr?

Hledání příčin pro ztrátu libida
V každém případě je třeba najít odpověď na otázku, proč partner už nepociťuje chuť nebo dokonce ztratil potenci. Protože libido většinou vzniká v hlavě, mělo by se začít odsud. Zaběhnutý a už poněkud ospalý každodenní stereotyp zkusit osvěžit novými nápady, aby se stal zajímavějším.
Především ženy často ztrácejí chuť kvůli všednosti. To nemá důvod v tom, že už pro ně není partner přitažlivý a nemilují ho, nýbrž většinou ve změněné hormonální hladině.Ta vzniká, protože se v klimakteriu téměř zastaví produkce estrogenu. Ale i u muže může dojít k hormonálním změnám, konkrétně k snížení produkce testosteronu. Důsledkem je ztráta chuti na sex.

Kromě toho může mít pokles sexuálního styku další příčiny:
Sociální problémy - problémy s partnerem, rodinou nebo přáteli
Užívání léků : Mnoho starších lidí bere léky. Ty mohou být důvodem pro ztrátu libida. Jsou to např. léky na snížení krevního tlaku, diuretika, léky na zvýšený cholesterol, antidepresiva, léky na srdce, na růst vlasů.
Také různé choroby mohou být spouštěčem ztráty chuti na sex: Jsou to deprese, ledvinová nedostatečnost, cukrovka, cirrhóza jater, srdeční a oběhové poruchy, snížená funkce štítné žlázy.

Alfou a omegou všeho je komunikace
V mládí jsou sex a erotika důležitou součástí vztahu. Ve starším věku se to pro mnohé najednou stane tabuizovaným tématem, ačkoliv potřeba intimností je přirozená a zcela normální.
Je důležité, aby si partneři důvěřovali a udělali si čas na to, čestně si pohovořit o svých potřebách. Rozhovor tohoto druhu by se měl vést pokud možno na neutrální půdě, ne v ložnici.  Probrat by se mělo, co si partner přeje, jaké má fantazie a jestli jsou v partnerství problémy a zda je jde řešit?
V žádném případě by partner neměl být zavalen výčitkami a obviněním jako "Já už se ti nelíbím" nebo "Ty mě nikdy nechceš", nýbrž by si oba měli společně rozpracovat postup řešení.
Aby došlo k posílení libida partnera a do sexuálního života byla vnesena trvalá platnost, je třeba dbát na přitažlivost.  Udržovat se a pečovat o sebe i kvůli partnerovi, je enormně důležité, abychom byli pro partnera fyzicky stále přitažliví.
Zájem vzbuzují i malá překvapení nebo pozornosti. Nemusí jít zde vůbec o materiální věci, nýbrž dát zkrátka najevo, že vztah a partner má pro nás velký význam.
Dobrou výchozí situací je nějaká společná akce, po níž mohou následovat erotika a něžnosti. Mohou to být romantická večeře, voňavá pěnová lázeň, uvolňující masáž nebo pěkný piknik v přírodě.

Alternativy - když už to nejde vůbec
Pro mnohé je nezájem partnera o sex rozhodujícím důvodem k rozvodu. Z tohoto důvodu by se mělo potřeby partnera brát vážně a snažit se najít řešení. Lékařská pomoc může objasnit zdravotní nebo psychické příčiny a následně je léčit. Jelikož je užívání určitých léků důvodem pro sníženou potřebu intimností, je možno s lékařem prohovořit přechod na jiný lék nebo alternativní léčbu.
Samozřejmě existují i jiné způsoby, jak uspokojit své touhy, tedy bez vlastního partnera. Vést volný vztah: Oba partneři po dohodě smějí mít fyzické kontakty s někým jiným. Lze povolit i jednostranný nemanželský vztah: Partner, který už nemá chuť na sex, dovolí, aby ho měl ten druhý někde mimo. I když je morální pozadí takovýchto řešení sporné, je to mnohdy jediná cesta, jak zabránit rozvodu. Je přirozeně důležité, aby ten mimomanželský poměr probíhal vysloveně jen na bázi sexu a nedocházelo k žádným dalším schůzkám a vzniku citových vazeb.

Závěrem
Obecně platí, že erotika a intimnosti jsou důležitou součástí vztahu - i ve vyšším věku. Z tohoto důvodu je velmi důležité moci se svým partnerem hovořit vždy otevřeně o svých přáních, touhách a problémech. Potlačovat své potřeby z lásky k partnerovi může mít dlouhodobý negativní vliv na vztah  nebo mít za následek deprese. Pokud už necítí chuť jeden nebo oba partneři, měli by na problému pracovat společně, aby mohli vést spokojené, vyrovnané a zdravé partnerství.
Vyzkoušet něco nového a nechat ožít své fantazie, to je i ve vyšším věku jedinečná a osvobozující příležitost. Odrazí se pozitivně na tělesném zdraví a kondici. Proto by se na milostný život ve zralém věku nemělo hledět jako na tabu, nýbrž brát ho jako samozřejmost a potěšení.


vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%