Charlottu Masarykovou ztvární
ve filmu hollywoodská hvězda

Charlottu Masarykovou ztvární
ve filmu hollywoodská hvězda

15. 9. 2012

První hraný film o manželce prezidenta Tomáše Garigua Masaryka, Charlottě, se začne natáčet příští rok. Evropsko-americká produkce představila snímek s názvem První dáma novinářům přesně v den 75. výročí Masarykova úmrtí. Scénář k filmu z pera Drahoslava a Jana Makovičkových získal vloni první cenu filmové nadace RWE na karlovarském filmovém festivalu.

"O Masarykovi tady žádný film nevznikl v podstatě od založení republiky. Téma je velice těžké, vždycky zůstane čítanková předloha tatíčka Masaryka, který stojí na piedestalu. Film má ukázat, že to byl i člověk milující svou ženu a bez své ženy by republiku nezaložil," řekl ČTK Jan Makovička, který spolu se svým otcem pracoval na scénáři osm let.

Děj filmu se má odehrávat v letech 1913 až 1919. Vylíčí osudy Američanky z Brooklynu, která se vdá do daleké země za oceán a posléze se zde stane první dámou nově vzniklé republiky. Hlavní roli by měla dostat "velká americká filmová hvězda". "Máme vytypované některé osobnosti, například Susan Sarandonovou, Jane Fondovou, Glenn Closeovou nebo Diane Keatonovou. Bude záležet na dalším jednání," uvedl zástupce produkce František Formánek.

O natáčení snímku jednala produkce zatím s režisérem Hynkem Bočanem, který ale od projektu odstoupil kvůli zdravotním problémům. "Nyní hledáme náhradu, a to i mezi americkými režiséry," uvedl Formánek. "Dokud nebude podepsána dohoda s režisérem, nebude možné zveřejnit ani konkrétní jména hlavních herců," dodal. Nicméně předpokládá, že roli rakouského úředníka by měl dostat herec z Rakouska a postavu Naděždy Kramářové, manželky prvního československého premiéra Karla Kramáře, by měla hrát ruská herečka.

"Jinak počítáme zejména s českými herci. Neumím si představit T.G.M hraného cizím herce," sdělil Formánek. Za kameru se pravděpodobně postaví František Antonín Brabec.

Exteriéry filmu vytvoří Praha, Vídeň, New York a Brooklyn. Evropsko-americká produkce CSTI bude uvádět film pod prvorepublikovou značkou Lucernafilm. Rozpočet se podle Formánka vyšplhá od 50 milionů korun výš. Premiéra je plánovaná na konec příštího roku.

Kromě filmu se k masarykovskému výročí budou vázat další akce. V rámci projektu s názvem "Masaryk - jít za ideálem" by se měla konat na Pražském hradě konference o odkazu T.G.M, vyjdou reedice Masarykových knih. Část akcí bude věnována i dalším členům Masarykovy rodiny, v pražském Obecním domě by se měla uskutečnit například výstava obrazů Masarykova syna Herberta. Detaily budou zveřejňovány na webu.

film Charlotta Masaryková
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.