Prostřeno "po německy"
FOTO: WDR

Prostřeno "po německy"

24. 4. 2018

Před pěti lety jsem se poprvé vydala za prací do Bavorska a s láskou a obdivem, mimo jiné, koukala na pořad TV BR Landfrauen, který jsem pak srovnávala s naším PROSTŘENO. Těžko hledat slova pro NEsrovnalosti, neboť tyto pořady byly "sto a jedna". Byly a stále jsou. A dnes jsem po letech viděla "německé Prostřeno" v Mnichově na TV jiné Bundesländer.

Trapnosti programu "Prostřeno" na Primě mi občas připomene titulek někde ve "zprávách" Seznamu a nebo se nějaká VIP vtipně otře o tuto nekončící studnu všech lidských nectností. A tak si po pěti letech dovoluji další srovnání. Ale pozor! Žádné překvapení. Na české ani německé straně se NIC nezměnilo.

Několik týdnů doprovází tým WDR venkovské ženy, aby divák zažil venkovský život a přípravu slavnostních menu. Kulinářská cesta vede křížem krážem po celé zemi Severní Porýní-Vestfalsko.

Šest žen se opět setkává s kulinářskou výzvou a vzájemně se zvou do svých domů, kde představí rodinu a čím je rodina zajímavá. Jedna má kozí farmu, další chová ovce, jiná pěstuje bio zeleninu... Každá je něčím zajímavá. Někteří pokračují v letité rodinné tradici, jiná rodina byla okolnostmi k životní změně donucena. A všechny mají jedno společné. Jsou spokojení a přátelští, vaří a pečou s vášní a láskou.

Krásný starý autobus přiveze štáb TV WDR a 5 zbývajících soutěžících k hospodyni, která pozvala své konkurentky do svého království. Připraví jídlo z vlastních a regionálních produktů, které jsou zpracovány s velkou představivostí na lahodné menu - nejkvalitnější národní kuchyně. Samozřejmostí je, že se na hostině podílí celá rodina. Kdyby jen při servírování. Jistě, že jde o soutěž, o titul, ale na jaké úrovni!!! Namísto trapností a veřejného posměchu pochvala a úcta. A když se něco nepovede? Vždy s úsměvem. Kromě vztahů jsem ocenila kameru a záběry na jednotlivé detaily, jak se jídlo připravuje, zdobí a sevíruje. Za mne- minimálně 3 Michelinské hvězdičky :-)

Kdo se chce nechat inspirovat, koukněte na: https://www1.wdr.de/fernsehen/land-und-lecker/ueber-land-und-lecker/ueberunssendung122.html

A proč jsem se k tématu vrátila? Třeba jen pro zamyšlení: co se změnilo u každého z nás za posledních pět let? A nebo odkud jdeme a kam směřujeme? Osobně? Naše republika? Evropa? Modrá planeta?

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%