Svitavský Brand: dobrodružství na kole i pěšky
FOTO: autorka

Svitavský Brand: dobrodružství na kole i pěšky

21. 4. 2018

I obyčejný les může být hodně akční. A hodně zajímavý. To když ho vybaví posilovnou, spoustou atrakcí, naučnými tabulemi, cyklostezkou a zajímavými stavbami. Takový les najdete u Svitav, protíná ho Brand – lesní rekreační areál.

Nejdůležitější je rozhodnout se, zda vyrazít na stezku Brand pěšky nebo na kole. Lesní rekreační areál Brand začíná u rybníka Rosnička na kraji Svitav, což je zřejmě nejoblíbenější odpočinková zóna tohoto dříve okresního města. Chodí se sem na procházky, za koupáním, na pivo a v posledních sedmi letech i na Brand. Než vyrazíte, je možné se občerstvit na dvou místech: na pláži ve stánku přezdívaném místními „Plechárna“ nebo na druhé straně rybníku v hospůdce Rosnička.

Rybník Rosničku obklopují krásně vyčištěné a upravené hluboké lesy, které se táhnou mezi vesnicemi Javorník, Opatovec a Mikuleč směrem na Litomyšl. Jejich velká část je pospojovaná turistickými trasami a cyklostezkami. Je tu také venkovní posilovna (u té to začíná) se stroji připomínající profi zařízení ve fitku, dvoukilometrová fitness stezka, cyklotrasa se třemi možnými okruhy: s délkou necelé tři, sedm nebo dvanáct kilometrů. Prodloužená je také naučná stezka k pramenům řeky Svitavy, na které je třeba plnit různé úkoly. A ty dají zabrat.  

Zapněte mozek na naučné stezce
Víte například, jak dlouho vydrží blecha bez potravy? zní otázka na dřevěném panelu.  „Týden?“ „Čtrnáct dnů?“ plácám nazdařbůh a bohužel jsem úplně mimo. Blecha totiž vydrží bez potravy „dva dny.“ Nevím ani, jak rychle běhá prase, kolik mláďat má zajíc, váhám, i zda se veverka ukládá k zimnímu spánku. O něco lehčí je kvíz, kde se pomocí otáčivých kostek vybírá, jaké listy má který strom. Lípu a další stromy lehce poznávám. Další zastávkou, ať už pro turisty nebo cyklisty, je retenční nádrž. Kdysi tu byl zelený špinavý rybníček, dnes je vyčištěný a má stavidlo. Značky vedou také k zatopenému písníku, v minulosti se zde těžil písek a pak jezírko upadlo v zapomnění a jen tak zarůstalo trávou. Teď prošlo revitalizací a přejít ho můžete po sérii moderních lávek. Lesem po žluté (bílé políčko se žlutou vlnovkou) dojdeme kolem tabulí o lesním hospodářství a dřevu místních lesů až k pramenům řeky Svitavy. Abychom se pak po žluté a cyklistické červené vrátili zpět k rybníku Rosnička.  

Zapněte svaly na fitness stezce
Naučná stezka se zčásti protíná i s dvoukilometrovou fitness stezkou. Ta obsahuje deset stanovišť s jednoduchými cvičebními prvky vyrobenými z akátového dřeva. Samotné cvičební prvky jsou sice jednoduché, ale když máte cvik opakovat desetkrát, zjistíte, jak to dá zabrat. Jedná se například o schody, které je třeba několikrát přejít tam a zpět, posilovací zařízení na nohy, na sedy lehy a další. U každého z nich je doporučeno, kolikrát byste to měli zvládnout. Například sedů lehů začátečníkovi doporučují pět, pokročilému patnáct, sportovci třicet.  

Šlapejte na kole
Pokud zrovna není po několikadenním dešti, jsou místní lesy velmi příjemné na cyklistiku. Zdejší cyklostezky (jsou značené červenou vlnovkou v bílém políčku) vedou pouze lesem, mimo komunikace. Nenarazíte zde na žádné záludnosti, žádné převýšení, ani ostré zatáčky. Nenáročný výškový profil ji předurčuje pro důchodce i rodiny s dětmi. Cyklostezka je téměř 12 km dlouhá, je možné ji však zkrátit na 7 nebo 2,6 km. Kdo sem pojede z centra města, musí si připočítat ještě další dva kilometry. Zajímavou zastávku si můžete udělat u Památníku včelích matek. Připomíná téměř zapomenutou včelařskou tradici v regionu s ojedinělou architekturou. Pak už nezbývá, než si nechat natočit pivo na Rosničce nebo Plechárně. 

 

Co ještě ve Svitavách podniknout?
Renesanční náměstí
Původně renesanční náměstí bylo po velkém požáru v roce 1781 přestavěno do nynější barokní podoby. Svou délkou podloubí a množstvím stavebních slohů se řadí ke skvostům měšťanské architektury v Česku.

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%