Mallorca, ostrov německých seniorů
FOTO: pixabay.com

Mallorca, ostrov německých seniorů

17. 4. 2018

Některým místům na Mallorce se říká malé Německo, podle toho, že tam jezdí velké množství německých penzistů. Ale také anglických a rakouských. Přesto má tento nejznámější ostrov španělského souostroví Baleáry zároveň pověst rušného místa, kam se rádi jezdí bavit mladí lidé.

A to je dobře, Mallorca je totiž místem, kde si každý může udělat dovolenou podle svých představ. Najde tady místa plná velkých hotelových komplexů a dunících diskoték, stejně jako malebné zálivy s klidnými hotýlky. Ale úplný klid a soukromí tady na plážích nenajdeme.

My se zaměříme na místa, která nabízejí cestovní kanceláře českým turistům, nejčastěji s odlety z Prahy, ale v posledních letech také z brněnského a ostravského letiště.

Rušnější Alcúdia

Počítejme s tím, že drtivá většina pláží na těchto místech je písečná s pozvolným vstupem do moře. Jsou většinou velké s řadami slunečníků a kvalitním servisem jako jsou plážové bary a stánky s občerstvením. Mnohá střediska na sebe navazují a tvoří tak dlouhé, zdánlivě nekonečné promenády podél pobřeží.

Jedním z častých cílů turistů je záliv Alcúdia se stejnojmenným střediskem a na něj navazujícím místem Can Picafort. Není to špatná volba, ale počítejme s tím, že jde o opravdu rušné místo, kde se lidé baví dlouho do rána. Příjemné je, že v městečku Alcúdia dosud zůstala malá historická část, což se už o většině středisek na Mallorce říct nedá. Většinu z nich tvoří výhradně hotely, restaurace, zkrátka vše je v nich podřízeno cestovnímu ruchu.

Pozor na letovisko Can Pastilla, české cestovky jej hojně nabízejí, ale někomu může vadit, že je velmi blízko letiště a tudíž mu tady nad hlavou létá jeden stroj za druhým. Jedná se vlastně o předměstí hlavního města Palma, takže tady nečekejme klid ani romantiku. Na druhé straně ale jde o skvělé výchozí místo pro ty, kdo chtějí právě kouzelné hlavní město prozkoumávat. Ale jde jen o řady hotelů a široké pláže, nic víc. Ovšem zájezdy tam se dají pořídit za příjemné ceny, mnohdm nižší než do jiných, luxusnějších letovisek.

Zahranoční senioři volí Paqueru

Hodně zahraničních seniorů si raději vybírá středisko Paquera, kam míří i mnohé české cestovky. Je ideální pro ty, kdo se večer rádi procházejí po promenádě plné obchodů a barů, a i když rušné, zachovalo si určitou malebnost. Vstup do vody je pozvolný, letovisko tvoří zátoka se třemi plážemi, takže se během pobytu dají měnit místa ke koupání. Linkový autobus tady jezdí často ho hlavního města, je tam asi za čtyřicet minut, takže se také jedná o ideální místo k poznávání. Paquera není pro aktivní seniory vůbec špatné místo, dokonce je i častým výchozím bodem pro příjemné procházky do hor. Pro ty, kteří jezdí s vnuky, je určitě zajímavá informace, že nedaleko je aquapark i delfinárium.

S'Illot: dobrá volba i pro starší turisty  

Na východě ostrova je zajímavou volbou středisko S'Illot, které je poměrně klidné. Lákavá je i tady pěkná pobřežní promenáda a skvělé spojení turistickými vláčky do okolních letovisek, takže nuda tady nehrozí. I tady platí to, co u jiných pláží Mallorcy: jsou písečné a vstup do vody je skvělý i pro ty, kteří mají problémy s pohybem. Mezi podobné klidnější letoviska patří i Santa Ponsa, které má půvabný jachtařský přístav a dvě golfová hřiště. I tady potkáme řadu starších lidí a manželských párů středního věku, rozhodně více než rozjařených partiček mladistvých vymetačů diskoték.

Lidé, kteří naopak mají potíže s pohybem nebo jim prostě chůze v horku nedělá dobře, by si měli dát pozor například na středisko Cala D'Or. Je sice velmi hezké, ale tvoří jej několik zálivů s plážemi, které bývají hodně přeplněné, takže je často třeba vypravit se na další, která může být od hotelu více vzdálená. Je to moc pěkné místo, ale podobně jako v mnoha jiných na Mallorce počítejme s tím, že se na plážích tísní hodně lidí vedle sebe.

Mallorca je ideální pro ty, kteří mají rádi ruch, hodně turistů, tržiště, obchody plné suvenýrů. Kdo si libuje v odlehlých plážích, jaké známe například z některých řeckých ostrovů, může z ní být zklamán.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%