Hýčkejme si své nohy
Ilustrační foto: pixabay.com

Hýčkejme si své nohy

15. 4. 2018

Průměrný dospělý člověk údajně udělá za jeden den devět tisíc kroků a za celý život by mu jejich počet stačil na obejití rovníku. Nohy jsou po srdci nejzatěžovanějším orgánem, ale současně i nejvíce zanedbávaným. Staráme se o ně obvykle až ve chvíli, kdy se připomenou nějakou bolestí.  

Slovo podologie by nemělo chybět v našem slovníku
Určitě termín podologie neslyšíte poprvé. Přesto si připomeňme, že jde o obor, který se zabývá prevencí a léčbou bolestivých stavů a funkčních poruch chodidel ve vztahu k pohybovému aparátu jako celku. Chůze je nejpřirozenějším, a také nejzdravějším pohybem, který je nezbytně nutný pro správné fungování celého těla. Pokud nechodíme správně, přičemž příčin může celá řada, poškozujeme si části těla, které by nás ani nenapadly. Při chůzi v určitém okamžiku stojíme vždy pouze na jedné noze, což je moment, kdy určité skupiny svalů, šlachy, vazy a klouby přetěžujeme. To může vést později k jejich poškození.

Jakmile někoho začne bolet např. koleno, snaží se odstranit lokální bolest, aniž by se zamyslel nad její příčinou, která vůbec nemusí být v koleni. Obvykle vyhledáváme lékaře, když je bolest méně snesitelná. Pak už však může jít o chronický stav a odstraňování příčiny bývá výrazně složitější, připomínají podologové. Někdy může vězet příčina různých bolestí v chodidle, není-li v pořádku klenba, může se jednat též o povolené vazy, ale i o blokádu. Zrovna právě tady odborník třeba objeví původ bolesti hlavy nebo některých poruch vnitřních orgánů. Neměli bychom zapomínat na skutečnost, že bolesti nohou mají přímou souvislost s chorobami ostatních orgánů těla, protože v nohách mají všechny důležité orgány svá nervová centra. Ploska chodidla shromažďuje nervová zakončení skoro všech vnitřních orgánů, takže při přirozené chůzi – ve správně tvarovaných botách anebo naboso – jsou z těchto nervových zakončení vysílány impulsy, které činnost příslušných orgánů stimulují. S tím konečně pracuje i reflexní terapie.

Podle výsledku podologického vyšetření pomůže odborník-fyzioterapeut upravit pohybový aparát tak, aby se bolesti zmenšily, případně zcela odstranily  pomocí cíleného cvičení, elektroléčby, vodoléčby či ortopedických pomůcek.  

Skalpel jako poslední řešení
Mnoho problémů s nohama vyřeší na míru zhotovené ortopedické stélky – vnitřní výztuhy boty - podle odlitků nohy, které dokonale souznějí s její funkcí. Zabezpečí optimální rozložení váhy organismu na celou plochu stélky, ideálně podpírají nožní klenbu, brání vychylování nohy zevně, vně i do rotace a nohu vedou přesně v ose pohybu. Omezují tak možnost úrazu zejména v kotnících a kolenou. Vzhledem ke své pružnosti současně tlumí otřesy, chrání nosné klouby, páteř a Achillovy šlachy. Zřejmě málokdo si dává do souvislosti ortopedické vložky s krevním oběhem, ale není-li naše noha v pořádku a závadu lze jejich pomocí korigovat, zlepší se pak činnost žil a správná funkce svalů na noze. Navíc nemáme dolní končetiny brzy unavené. Určitě není třeba čekat, až se nějaký drobný problém přemění ve velký, lze-li správné vložky použít jako prevenci.  

Nepodceňujme ploché nohy
Nejfrekventovanější vadou v ortopedii a příčinou deformací je plochá noha. Vývoj ploché nohy způsobuje nepoměr mezi zatížením nohou a pevností svalů, vazů či deformitou kostí, ať už příčně, podélně či kombinovaně. Často jsou na vině dědičné dispozice. Plochá noha je též důsledkem úrazů, nadváhy, pracovního přetěžování a velmi často i nevhodné obuvi.

Proč vyztužit boty?
Ortopedické vložky se vyplatí jako prevence potíží, např. křečových žil, pro snížení tlaku na nosné klouby tlumením nárazů při chůzi, bolestí zad i při mnoha dalších trablech pohybového aparátu, k nimž nejčastěji patří:

- bolesti nohou při zatížení;
- nestejná délka dolních končetin;
- příčně a podélně plochá noha, vbočené palce (hallux vagus), otlaky a kuří oka;
- potíže s kotníkem; - bolesti bérce a lýtka;
- potíže kolene (nestabilita, vazy, menisky);
- potíže kyčelního kloubu;
- bolesti zad a hlavy (soubor funkčních a degenerativních onemocnění páteře);
- stavy po vymknutích, zlomeninách, po operacích kotníku, kolene, kyčle;
- cévní nedostatečnost dolních končetin;
- sportovní aktivity (omezují zátěž a opotřebení pohybového aparátu).  

Pravidelná péče je základem zdravých a pěstěných nohou, která se královsky vyplatí zvláště s přibývajícími roky, a to každému z nás!

Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.