Gordický uzel

Gordický uzel

14. 9. 2012

Největším problémem službu konajícího výpravčího vlaků je cestující vyloučený z přepravy. Delikvent, který se vzpouzí, stává se noční můrou všech zainteresovaných. V současnosti, kdy každý darebák se ohání lidskými právy, je situace neřešitelná. V sedmdesátých letech to byl ovšem problém stejně zapeklitý. Tehdy se stal absolutní špičkou při předávání cestujících jeden  průvodčí na Vlárské trati. Vyhmátl v půlnočním vlaku černého pasažéra bez jízdenky a bez peněz. Nezdržoval se nějakým sepisováním hlášenky a doplatkové  jízdenky. Stáhl jednoduše záchrannou brzdu, otevřel dveře a pána prostě vyhodil z vlaku. Pěkně za límec, do tmy a na širou trať. Pán vypadl na  štěrkové lože, uprostřed lesa mezi Nemoticemi a Jestřabicemi!

Na noční směně je všechno v nejlepším pořádku. Venku se ozývá třeskot nárazníků a brumlání posunové lokomotivy. Výpravčí Bernát právě vypravil půlnoční osobák a vrací se do dopravní kanceláře. Na jeho židli za dopravním stolem si hoví nezvaný host. Je to malý, subtilní človíček. Nápis na dveřích dopravní  kanceláře VSTUP ZAKÁZÁN na něj neučinil  nejmenší dojem!

"Nazdar! Vzal jsem si cigáro, nezlobíš se?“

Výpravčí je odzbrojen žoviálností nočního hosta.

"Vypadněte odtud, vy neumíte číst?“ zakřičí dopravák a ukazuje nápis na dveřích. Vetřelec se  pomalu zvedá ze židle. Ukazuje zmuchlaný papírek nahrazující doklady. Recidivista Plášek se vrací z výkonu trestu! Průvodčí si usnadnila práci. Nezdržovala se psaním nějaké hlášenky. Prostě jej z vlaku vystrčila. Stanice Dobrotín leží v polích, do vsi daleko. Pevným stiskem metrákového chlapa je chlápek vysunut ven z dopravní kanceláře. Výpravčí mu ochotně ukazuje směr, kterým se dá přijít do vesnice. Spokojený služebník usedá na svou uprázdněnou židli a zapaluje si s chutí cigaretu.

"Pán výpravca, tu ten chalan sa nám plete medzi kolajnicami!“

Obrovitý vedoucí posunu z Maloměřic, Slovák Juraj Vajda, přináší v náručí chlápka. Chlápek se třese a klepe nožičkama. V očích mu svítí nevyřčená věta : "Poslušně hlásím že jsem opět zde!“

Co s ním? V čekárně je zima a nelze jej tam uzamknout. Nebude –li uzamčen, bude se potulovat opět v kolejišti. Ke chlapům do útulku nemůže, mají tam věci. Představa, že bude do rána opruzovat v dopravní kanceláři je obludná. Nakonec zde nemá vůbec co pohledávat! Bernát stokrát proklel nesvědomitou průvodčí. Kdyby byl noční host alespoň agresívní, odvezli by si jej policajti! Ale teď babo raď! Spásná myšlenka. Recidivista pojede šupem do Brna! Venkovní výpravčí hlásí dispozičnímu:,,Boleslave, zastavíme mimořádně půlnoční flamendrák!“ Tento vlak sice ve stanici normálně projíždí, ale účel světí prostředky, jak praví bratři Jezuité.

Dispoziční výpravčí je obeznámen se situací a vlak zastavuje. Přichází Lojzíkova chvíle. Vetřelec je uchopen za límec a vzadu za kalhoty. Cukající objekt je surově vhozen do otevřených dveří červeného motoráčku. Výpravčí zabouchne dveře, zahákne závlačku.Tu pak přidržuje levou rukou. Pravou vypravuje zelenou svítilnou vlak. Ještě s vlakem kousek běží. Jistota je jistota. Co kdyby nedobrovolný cestující chtěl z vlaku za jízdy vyskočit! "Sichr je sichr, jak říkal starý Manlichr a dal tam tu špérklapku!“

S pocitem dobře vykonané práce usedá vyhazovač za dopravní stůl. Do rána se už nic mimořádného nestane. Lojzík Bernát však nemohl  tušit, jaký kolotoč svým činem roztočí!

Agilní průvodčí v motoráčku, Helena Bardyová, zpozorovala zastavení vlaku. "Co to? Vlak přece ve stanici Dobrotín projíždí!“ Místo logického mávnutí rukou, začíná se průvodčí zajímat o důvod mimořádného zastavení. Agilní blbec je horší, nežli třídní nepřítel! Nadržená průvodčí pobíhá jako fretka po motorovém voze. Najednou jej spatří. Na dvojičce se rozvaluje malý chlápek s drzým pohledem v očích. Agilní průvodčí vytahuje s rozkoší blok s doplatkovými jízdenkami. Chystá se na lov. Oběť nemá jízdenku!

"Pane, zaplatíte za mimořádné zastavení vlaku. Dále jízdné z Dobrotína do Brna a pokutu za jízdu bez platné jízdenky.

S třeskotem narazila kosa na kámen.

"Vážená paní, zklidněte hormóny. Já jsem cestovat nechtěl. Já jsem byl k cestování násilím  přinucen! Já si budu stěžovat na omezování osobní svobody! S tou vaší pokutou mi laskavě vlezte na záda! Recidivista Plášek je osoba znalá s vyšší kvalifikací. Vyhmátl najednou celou neřešitelnost tohoto problému. Musí cestující zaplatit jízdné, když nechtěl cestovat a k jízdě byl násilím přinucen?

Půl roku bude putovat vyšetřovací spis mezi Brnem, Olomoucí a stanicí Dobrotín. Z každé rundy vyjde posílen. Každou rundou bude sílit a mohutnět. Stane se z něj Putovní standarta Prezidenta republiky.

Půl roku se radí pomazané a studované hlavy. Nakonec je celý spis předán k vyřízení pro náčelníka stanice! Myjeme si  ruce -  vaši Piláti!

Náčelník stanice Zdeněk Labuda vyřeší vše geniálně.

"Lojzku, zaplať v osobní pokladně tři stovky a přijď za mnou!“

Výpravčí Alois Bernát byl shledán vinným v plném rozsahu obžaloby!  Zaplatí za svou aktivitu!

"Pozor! Za vzorný výkon služby, uděluj vám mimořádnou odměnu pět set korun československých! Pohov!“

Takto rozetnul náčelník stanice Gordický uzel. Vlk se nažral a koza zůstala celá!

Recidivista zvítězil nad erárem. Hrdina vydělal dvě stovky.

Tato epizoda ovšem jen naznačila, jaké výsledky lze očekávat od souboje státu s darebáky v nedaleké budoucnosti!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%