Muzeum na hradě v Ledči nad Sázavou
Foto: autorka

Muzeum na hradě v Ledči nad Sázavou

8. 4. 2018

Ledeč n/S se svým hradem, řeka Sázava se Stvořidly a Sluneční zátokou, součást Posázaví, to všechno patří ke spisovateli panu Jaroslavu Foglarovi. V létě roce 1997, před jeho devadesátými narozeninami, mu ve Sluneční zátoce, jeho nejoblíbeněším místě, odhalili památník. To zde byl naposledy. Sluneční zátoka na Sázavě byla inspirativní pro knihu Hoši od Bobří řeky, ale i jiné. Proto asi před rokem kastelán hradu p.Šíma s panem Milanem Teslevičem otevřeli muzeum tohoto spisovatele na hradě v Ledči n/S.

I my jsme se podívali do ještě nedokončeného,muzea. Hned v pokladně na stěně dominují na stěně v životní velikosti Rychlé šípy. V několika místnostech je zdokumentovaný život a dílo spisovatele opravdu se vším .Ať už vysvědčení, oddací list, jeho stůl, košile a jiné až po parte. Stovky ilustrací pana Tesleviče a velkoformátové tapety navozují atmosféru Stínadel, doplněné Foglarovými věcmi z pozůstalosti. Ve veliké vitrině vidíme Ježka v kleci v různých velikostech a z různých materiálů. Můžete si zde zakoupit i jeho věrnou repliku nebo se vyfotit v kompletním táboře Hochů od Bobří řeky. Do budoucna ještě přibude klubovna Rychlých šípů a Bratrstva kočičí pracky i ulička Stínadel. Pan Teslevič je zde velmi často. Kdo se s ním sejde, musí počítat se,,zdržením“. Velmi rád poutavě vypráví (a odpoví na každou otázku) o každém předmětu ze sbírky. Určitě to stojí za podívání.

A kdo se vydá na posázavský hrad - třeba posázavským pacifikem - určitě nebude litovat. S dětmi si můžete projít dětský okruh v duchu dětství, historický okruh, vyšlapat 120 schodů do hradní věže - pohled na městečko určitě stojí za vyšlapání nahoru. Máte ještě chvilku? Pak do Sluneční zátoky je to 4km hezkou přírodou. Přeji šťastnou cestu.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%