Barvení vlasů. Škodí nebo pomáhá?
Ilustrační foto: ingimage.com

Barvení vlasů. Škodí nebo pomáhá?

6. 4. 2018

Čas od času se objeví zpráva, že časté barvení vlasů škodí. Přinejmenším prý poškozuje kvalitu vlasů, přinejhorším způsobuje nemoci. Mnohé ženy naopak tvrdí, že barvením se stav jejich vlasů zlepšuje, že je pak mají více vyživené, zdravěji vypadající. Kdo se v tom má vyznat?

Skutečnost je taková, že kvalita a složení barev se výrazně změnily. Kdo pamatuje zápach čpavku, který kdysi zahaloval kadeřnictví, má jasno v tom, že barvení dříve a teď je odlišná záležitost. Existuje spousta druhů barev nejen co se týká odstínů, ale především složení, takže je možné si vypozorovat, které komu dělají takzvaně dobře. Jsou rovněž mnohem méně agresivní, než bývaly ty, které ze svého mládí pamatuje generace dnešních seniorek. Rozdíl je i v tom, co si kdo představuje pod pojmem barvení. Jestliže si nějaká dáma od šestnácti nechává pravidelně stahovat svou původní barvu a vytváří ze sebe blondýnu, po třiceti či více letech rozhodně o zdravém přístupu ke svým vlasům mluvit nemůže.

Stejně tak není úplně ideální časté střídání barev, které vyžaduje stáhnutí barvy původní. Ono to totiž nefunguje tak, že si jednu barvu překryjeme druhou, to ví každá zkušená kadeřnice.

Barvení vlasů se stalo tak běžnou součástí života, že je vděčným tématem článků, diskusí a tudíž, jak už to bývá, i vědeckých studií. Zkrátka, jde o téma atraktivní. Takže se čas od času objeví studie, která každou ženu, která nemá svou přirozenou barvu vlasů, trošku poleká.

„Jestliže se podíváme na složení barev na vlasy, vidíme, že se jedná o složky, které mohou být alergenní. Ostatně na každé barvě to výrobce pro jistotu uvádí. Když tedy smícháme jednotlivé složky barvy a vytvoříme roztok, kterým si potíráme vlasy, jde o koktejl, který je snad největším alergenem, jaký existuje,“ tvrdí Torkil Menné, jeden z autorů podobných výzkumů. Tvrdí, že barvením se postupně po řadu let dostávají chemikálie do pokožky a zaděláváme si tím na to, že se to jednou projeví alergiemi, ztrátou imunity, kožními nemocemi. Nedávno se objevily v tisku citace z dalšího výzkumu, tentokrát ho provedli vědci z univerzity v Yale. Podle něj ženy, které si barví vlasy více jak devětkrát ročně, mají až o šedesát procent vyšší riziko, že onemocní jednou z forem leukémie.

Jiní vědci naopak tyto závěry zpochybnili, chybí pro ně prý dostatek důkazů. Jisté však je, že předmětem zájmu je látka butoxyetanol, kterou barvy mnohdy obsahují. A ta je čím dál častěji dávána do souvislosti z rakovinou močového měchýře. Výrobci barev však logicky namítají, že pokud by barvy obsahovaly látky, které v daném množství prokazatelně škodí zdraví, už dávno by byl jejich prodej zakázán.

S tím, jak má však čím dál více lidí různé alergie, se objevuje čím dál více případů, kdy ženy mají alergické reakce na barvení vlasů. Což je nepříjemné zejména ve vyšším věku, pokud dáma nechce nosit vlasy šedé, přirozené. Ne každá má šedou barvu, která jí sluší, mnohé si život bez barvení nedovedou představit, a jakmile se objeví šedivá pěšina, spěchají do kadeřnictví. Šedivé zkrátka chodit nechtějí.

Každopádně je vhodné dodržovat radu, která je uvedena na každém balení barvy, tedy před nabarvením celé hlavy si provést test, zda právě na tento druh barvy člověk není alergický. Je to vhodné udělat zejména tehdy, když měníme značku barvy a měla by nás o tom poučit i kadeřnice, pokud použije barvu jinou než obvykle. Barvení vlasů je téma, které asi bude společnost rozdělovat věčně. Část žen tvrdí, že si barvením vlasy zničila, jiné naopak jsou přesvědčeny, že si tím vlasy vylepšily. Mnohem větším

nebezpečím než profesionální barvení kvalitními barvami je však barvení domácí barvami levnými, nevalné kvality. Právě při něm vznikají případy, kdy žena spláče nad výsledkem. A čím jsou vlasy hustší a delší, tím je obtížnější si je doma kvalitně nabarvit. A co teprve, když jsou prošedivělé nebo mají výrazné odrosty. To je pak výsledek domácího barvení mnohdy ještě horší, než byl původní stav.

Zkrátka, správné barvení je věda. Je při ní dobré vědět o možných rizicích, ať už estetických nebo zdravotních, ale každopádně není nutno podléhat paniku vyvolávajícím zprávám, že barvení vlasů je hodně zdraví nebezpečné. To už by tu dnešní starší dámy, jejichž vlasy mnohdy procházely hodně drsnými zásahy, vlastně nebyly, ne?

vlasy
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%