Bolevecké rybníky
FOTO: autorka

Bolevecké rybníky

7. 4. 2018

Protože se blíží termín našeho společného setkání v Plzni (8.-10.června), rozhodla jsem se splnit svůj slib a seznámit Vás všechny s tím, co nás čeká a v jakém prostředí se setkáme. A tak Vás postupně seznámím s jednotlivými rybníky. Je jich celkem šest, kde se můžete bez problémů vykoupat. Jsou upravené s pozvolným vstupem do vody, břehy jsou písčité (podobně jako u moře) a voda je čistá bez sinic,

Účastníci srazu budou bydlet u Boleveckého rybníka, který je největší. Jeho rozloha je cca 53 ha a délka hráze zhruba 250 m. Na hrázi roste řada mimořádně hodnotných dubů, některé byly zřejmě zasazeny v době založení rybníka. Již od roku 1921 si zde pronajímal měšťanský pivovar prostor na provozování koupaliště a kluziště. Ke koupání sloužily vyhrazené partie rybníka pod restaurací Ostende. Jižní břeh rybníka je zaplněn objekty jachtařského klubu, na severozápadním břehu v 60. letech vznikl autocamp.

Další rybník Košinář pravděpodobně dostal název od vrb, které blízko něj rostly a z jejichž proutí se pletly košíky. První dochovaná zráva pochází z roku 1694. Jeho rozloha se udává 6,4 ha. Hráz je dlouhá necelých 250 metrů. Pod hrází leží sádky zřízené po II.světové válce. Mezi Košinářem a Seneckým rybníkem došlo v poslední třetině 20. století ke stavbě kolonie chat.

Senecký rybník má rozlohu 7,4 ha a jeho název je odvozen od vesnice Senec, kam vede přes východní hráz cesta. V písemných pramenech se objevuje od roku 1781. Hráz rybníka je dlouhá 200 metrů. V současné době je rybník opraven tak, aby pláž pojala co nejvíce lidí. Břehy jsou vysypané říčním pískem, v okolí upravené cesty s lavičkami.

Dalším z rybníků je Třemošenský s rozlohou 4,2 ha. Rybník sbírá vodu jednak z Boleveckého rybníka a jednak slatinnou vodu z Kamenného rybníka. Po jeho zhruba 170 metrů dlouhé hrázi prochází silnice z Plzně do Třemošné. Rybník je lidově nazýván "Židovák". Název pochází z dob protektorátu, přesně z roku 1940, kdy byl Třemošenský rybník vyhrazen pro Židy.

Kamenný rybník leží na levém přítoku Boleveckého rybníka. Jeho rozloha je 5,2 ha. Blízko východní hráze se nachází objekty restaurace. Rašeliniště nad rybníkem je vyhlášenou přírodní rezervací. Na okraji rašeliniště stojí Kolomazná pec.

Rybník lidově nazývaný "Šídlovák" je posledním z řady boleveckých rybníků. Okolí rybníků tvoří Bolevecké polesí, ve kterém jsou upravené cesty jak pro vozíčkáře, tak cyklostezky. Také se nezapomnělo na cvičení. U Kamenného rybníka jsou umístěny cvičicí stroje, kde si po túře v lese protáhnete tělo.

Věřím, že se Vám pobyt u nás v Plzni bude líbit a užijeme si společně hezké setkání. 

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.