Už brzy se zazelenají lístky břízy. Nevěřili byste, co všechno umí léčit
FOTO: autorka

Už brzy se zazelenají lístky břízy. Nevěřili byste, co všechno umí léčit

4. 4. 2018

Alergici se této „bílé krasavice s dlouhými zelenými vlasy“ zjara děsí, zahrádkářům se zase moc nelíbí podzimní hrabání jejích drobných lístků. Jinak je to ale nádherný strom, a také velmi užitečný. Mladé lístky břízy byly od nepaměti využívány v léčitelství.

Bříza bělokorá (Betula pendula)
Stromy s bílou kůrou a rozevlátou svěže zelenou korunou zná určitě každý. Nalezneme je po celé Evropě i v Malé Asii, neboť jsou velmi nenáročné a odolné vůči výkyvům počasí. Díky bílé barvě odrážejí část slunečního záření, takže dobře snášejí i celodenní svit. Bříza rychle roste, lze ji vysazovat prakticky kdekoliv, byť příliš nemiluje stín. Mnohdy se stává vhodným pomocníkem při rekultivaci zasažené krajiny. Někdo ji považuje za plevel, v Rusku je naopak národním stromem. Je „chytrá“ - umí se přizpůsobit danému místu, vyrůst až do výše 25 metrů nebo s výškou šetřit. Když doslouží, nabídne kvalitní dřevo na topení, které rychle schne. V každé venkovské chalupě bývalo březové koště, truhláři z ní vyřezávali kolébky, a i navzdory času zůstává nadále součástí tradičních oslav máje. Její metličky pak oceňují zvláště Finové či Rusové při saunování. Spojujeme si ji také s čistotou, světlem či novými začátky, jako jeden ze symbolů jara.

Odvodňuje, dezinfikuje i krášlí
Březová kůra obsahuje řadu účinných látek, například třísloviny, hořčiny, ale také vitamin C. Mladé lístky jsou odedávna součástí léčitelství. Většina z nás určitě také slyšela o březové šťávě, která po poranění (navrtání) kmene z něho samovolně vytéká. U nás je ale tento způsob jejího získávání zakázán. Sběru mladých lístků a pupenů se to však naštěstí netýká. Všestranně využitelná droga má močopudné a potopudné účinky, čímž zbavuje tělo vody. Používá se proto zejména při onemocnění ledvin. Posiluje je, zlepšuje jejich činnost, rozpouští a vypuzuje ledvinové kameny. Podporuje i vylučování solí, čistí krev, upravuje hladinu cholesterolu v krvi, prospívá při arterioskleróze, ischiasu, celulitidě, vyrážkách, revmatismu, dně, nadměrnému pocení nohou, onemocněních srdce a kloubů, má dezinfekční účinky.

Patří mezi prostředky, které pomáhají zbavovat se nadbytečných kilogramů. Není to však žádné zázračné řešení. Chce trpělivost a úpravu výživy včetně pohybového režimu. Největší sílu mají čerstvé mladé lístky v podobě klasického čajového výluhu, které si můžeme nasušit do zásoby. Pupeny harmonizují slinivku a slezinu, pomáhají při odvápnění kostí. I zde, jako u každé byliny, platí zacílení na daný problém a přiměřené užívání.

Vnější použití břízy má většina z nás spojenou se zlepšováním kvality vlasů. Běžně se dávají čtyři lžíce drogy na půl litru vody. Lázeň podporuje růst vlasů, zvyšuje jejich pružnost i lesk, čistí a dezinfikuje vlasovou pokožku, odstraňuje mastnotu a zastavuje tvorbu lupů. Koupele s odvarem z listů celkově prospívají organismu - čistí pleť, uvolňují póry, podporují regeneraci kůže a nemají vedlejší účinky. Bolavým kloubům ulevuje obklad z čerstvých, trochu poklepaných lístků. Přiloží se na postižené místo, pokryjí plátýnkem a nechají delší dobu působit, nejlépe přes noc.     

Čajová směs na hubnutí:
List břízy a maliníku, nať zlatobýlu, květ měsíčku, šípku, růže a bezu, kůra krušiny. Dvě lžíce směsi zalijeme půl litrem vroucí vody a necháme čtvrt hodiny přikryté vyluhovat. Pijeme dvakrát denně, vždy polovinu dávky.

bylinky zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.