Tomáš Bystřický:  Být mistrem světa je příjemný pocit
FOTO: archiv autorky

Tomáš Bystřický: Být mistrem světa je příjemný pocit

31. 3. 2018

Tomáš Bystřický se loni stal mistrem světa. V biatlonu. Že jste to jméno nikdy neslyšeli a přitom biatlon pravidelně sledujete? Jeho závody se konají v létě, soutěží v letním biatlonu.

Jak se liší letní biatlon od zimního?
Letní biatlon začal jako příprava na zimu. Kombinuje běh a střelbu, přitom zbraň zůstává na střelnici, neběháme s ní. Tento sport je hlavně důležitý pro mládež. U nich je problém udržet celoročně koncentraci. Dospělý od jara do podzimu jenom trénují, což je monotónní a pomalé. Pak nastává náročnější období - čtyři měsíce závodů. Proto biatlonová asociace zařadila letní pohár. Ale například v Německu nebo v postsovětských zemích je i letní biatlon velmi populární a je spousta oddílů, kteří se věnují pouze jemu.

Já jsem myslela, že biatlonisté jezdí v létě na kolečkových lyžích?
Ano. Letní biatlon má ještě druhou verzi – běžky nahradily kolečkové běžky. Je to sice nejčastější letní tréninková metoda, ale takových závodů se organizuje minimum. V Čechách například jen mistrovství republiky a ve světě pouze mistrovství světa, žádný pohár, žádné nominace. Je to proto, že svazy, reprezentace, samotné státy o to nemají velký zájem. To nasazení, které se věnuje světovému poháru dospělých, je totiž obrovské a přes léto se zkrátka na vrcholové úrovni nezávodí.

Jak jsou závody organizované?
Startujeme ve sprintu, stíhacím závodě, závodě s hromadným startem, vytrvalostním závodě. Máme trestná kola za netrefenou položku, při delších závodech je přirážka, jen tratě jsou celkově kratší. V zimě má například nejdelší závod 20 km, což jim na běžkách trvá hodinu, ale v létě to znamená běžet nejméně 1,5 hodiny. Nejkratší trať je 3x400 metrů, to se běží v plném nasazení.

V nejkratší disciplíně jste zabodoval loni na mistrovství světa. Vyhrál jste. T
aké jsem dvakrát vyhrál světový pohár v Mnichově. Jsem i mistr Česka, Bavorska i celého Německa. Ale být mistrem světa je moc příjemný pocit.

Kdo jsou vaši největší soupeři? Kde se letní biatlon nejvíce ujal?
V Německu. Silní jsou také v postsovětských zemích, například Uzbekové a Rusové. Já osobně nejraději jezdím závodit do Německa. S některými závodníky se znám od dětství a konkurence je tam na vysoké úrovni.

Kdo vás k letnímu biatlonu přivedl?
Rodiče a to z velmi pragmatického důvodu. Chtěl jsem hrát fotbal, ale ve Zruči u Plzně, odkud pocházím, byl oddíl letního biatlonu. Tak jsem skončil tam. Teď už se tomu věnuji osmnáct let a dokonce oddíl osm let vedu. Stali jsme se ale oddílem zimního biatlonu, připravujeme děti od deseti let.

Dal byste své děti na tento sport?
Nutnost koncentrace při maximálním zatížení je podle mne výborná škola do života. Je to jen zábava, ale člověk se musí koncentrovat pod tlakem. Jako v životě. Je to navíc velmi napínavý sport.

S čím se děti potýkají nejvíce?
U malých dětí bývá největším problémem je naučit, že si za výsledek můžou téměř vždy sami, pokud nejsou obě disciplíny biatlonu správně opracované, nemůže být ani výsledek závodu dobrý. Chce to velkou dávku trpělivosti a to je učí zodpovědnosti. Další velký problém je v patnácti letech přechod ze vzduchovky na malorážku. To jim trvá dlouho, čtyři pět let, a někomu se to třeba ani nepovede.

To je tak složité?
Je to obrovský rozdíl. Proti tomu, co musí na střelnici zvládat reprezentant, toho umí v patnácti letech, řekl bych, jen menší část. 

Jaké by měl mít malý závodník dispozice?
Dítě by mělo být fyzicky zdatné, velmi důležitá je ale také pečlivost a trpělivost. Někomu hraje do karet i smysl pro rytmus. Je důležité trénovat střelbu od malička, protože z dobrého běžkaře v dospělosti pak biatlonistu udělat nelze, chybí mu ty tisíce vystřílených ran.

Jaké máte další oblíbené sporty?
Já se věnuji hlavně běhu, v zimě skialpu. Pravidelně plavu a jezdím na kole, v létě si občas dám menší triatlon.

Chodíte do práce nebo jste profesionální sportovec a trenér?
Chodím do práce, ale spojil jsem příjemné s užitečným. Pracuji pro firmu Dynafit, která dělá outdorové vybavení a oblečení – na běh a skialpy.

 

Tomáš Bystřický
- biatlonista a horský běžec z Plzně. Vystudoval elektrotechnickou fakultu v Plzni a nyní závodí za tým Dynafitu. Jeho největším koníčkem je běhání v terénu. Absolvoval například prestižní několikadenní závody Horská Výzvu nebo Transalpine Run. Mistrem světa v letním biatlonu se stal loni. Dvakrát vyhrál světový pohár v Mnichově. Je i mistr Česka, Německa a Bavorska.

sport sportovci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.