Holit či neholit? Depilace může kůži škodit
Ilustrační foto: ingimage.com

Holit či neholit? Depilace může kůži škodit

27. 3. 2018

Objevit se s viditelným ochlupením v podpaží nebo s chloupky vykukujícími z plavek je nyní považováno za nevhodné. Ale objevuje se čím dál více varování, že současná móda holení se do hladka naprosto všude není zdraví prospěšná.

Je to věc, která dělí lidi na dva nesmiřitelné tábory. Pro někoho je naprosto nepřijatelná představa, že by se neholil v podpaží a na intimních místech, nemluvě o nohou. Jiní lidé, zejména ti starší, považují přirozené ochlupení za naprosto normální. Vyrostli v době, kdy vyholování vůbec nebylo běžné.

Ještě počátkem devadesátých let se v tehdejším Československu rozhodně nikdo nepozastavoval nad tím, pokud ženě v létě vykukovaly z šatů bez rukávů chlupy v podpaží. Ale pak nastala doba holá. Běžné se stalo požívat holící strojky, různé pasty a vosky, kterými se chloupky vytrhávají a chodit na depilační či laserové procedury, které ochlupení odstraňují na delší dobu, ideálně navždy. Objevit se dnes třeba ve fitcentru žena s chlupatýma nohama a podpažím, kdekdo by na ni koukal jako na exota. Jenže pozor, čím dál více se mluví o tom, že úzkostlivé odstraňování každého chloupku není úplně ideální. Francouzští lékaři zveřejnili zprávu, že přes devadesát procent pacientů, kteří tam nyní ročně navštíví dermatology, přiznává, že jejich potížím s pupínky, svěděním, infekcemi a záněty předcházela právě depilace.

„Ochlupení není na našem těle bez důvodu. Každá cibulka vlasu či chlupu netvoří jen vlasové vlákno samotné, ale má spoustu krevních cév, nervů a tuku okolo, navíc obsahuje mnoho kmenových buněk,“ uvádí profesor Des Tobin z univerzity v Bradfordu. Spolu s dalšími vědci a lékaři je zastáncem směru, že ochlupení je normální a současné tažení proti němu se dostalo do přehnaných rozměrů. „Neustálým holením, vytrháváním chlupů a různými depilačními metodami se narušuje přirozená ochranná bariéra kůže. Infekce se pak šíří rychleji a daná plocha je náchylnější k infekci i patogenům,“ tvrdí.

Zejména ve starší generaci mužů je hodně těch, kteří trend úplného vyholování nechápou. Symbolem ženského klína je pro ně ochlupení a mnozí říkají, že jim současné vyholené ženy připadají nepřitažlivé, spíše je označují za lákadlo pro pedofily než normální muže. Jenže ležet dnes na pláži s houštinou vykukujících z plavek, to udělá málokterá žena.

„Je to problém, protože intimní ochlupení představuje přirozenou ochranu před vnějšími vlivy včetně podráždění ze spodního prádla nebo oblečení. Ženy si myslí, že dělají dobře, když se zbavují chloupků, ale to platilo pouze tehdy, když se tak předcházelo vším nebo muňkám. Holit se celý život nepřetržitě jen proto, že je to módní, není příliš vhodné. Lidé často říkají, že jim neoholená intimní místa připadají nečistá, že se holí kvůli lepší hygieny. Ale je to zbytečné. Dodržovat hygiena se přece dá úplně stejně i s ochlupením,“ říká Melissa Goistová z amerického Národního zdravotního ústavu.

Ano, debata o míře holení se dostává do obrátek a je hezkou ukázkou, jak se společnost mění. Dnešní seniorky často vzpomínají, jak na koupalištích okukovaly muže s chlupatou hrudí. Byl to symbol mužnosti, líbilo se jim to. Když se Josef Abrhám coby doktor Blažej v Nemocnici na kraji města převlékal a ukázal silně zarostlou hruď, divačky měly další den důvod k hovoru. „Ten je krásný chlupatý, viděla jsi?“ znělo tehdejším Československem.

Dnešní muži mladého a středního věku jsou holí jak tuleni. Kdy vykoukne chloupek, pryč s ním. A jejich partnerky říkají: Tak to má být, je to hygienické, hezké, chlupatce bych nechtěla. Přitom holé podpaží se v Evropě a v Americe stalo trendem už ve dvacátých letech dvacátého století, kdy se začaly objevovat první letní šaty bez rukávů. Tehdy začaly módní časopisy psát o tom, že k takovým modelům je vhodné vyholit si chlupy. A jak se zkracovaly sukně, začalo i holení nohou. Socialistické Československo bylo toho trendu poměrně dlouho ušetřeno, pronikal pomalu, ale jistě. Dokonce se říkalo, že se holí jen ženy lehčích mravů. Přitom vyjít tehdy s neoholenýma nohama a chomáčem v podpaží v létě v zemích západní Evropy už bylo považováno za značně nevhodné.

Nyní tedy žijeme v době holé. Ty se střídavě měnily s dobami chlupatými, takže se dá předpokládat, že nějaká doba chlupatá zase přijde. Tradičně se ochlupení zbavovaly například starověké Egypťanky, Římanky a Řekyně. Francouzští lékaři ve své zprávě označili současnou posedlost vyholováním se za ukázku toho, jak se společnost snaží předstírat věčné mládí. Je to prý jedna z ukázek, jak jsme posedlí touhou po takzvaně dokonalém vzhledu, přičemž jsme si za měřítko dokonalosti stanovili hladké, co nejmladistvěji vypadající vymydlené tělo.

Pozoruhodné je, že v poslední době se objevují idoly mladé generace na snímcích, na kterých vystavují nějakou neoholenou část těla. Chlupaté nohy, chomáč v podpaží. Možná tím chtějí na sebe upozornit, protože se pak pokaždé na sociálních sítích rozvine diskuse typu: Všimli jste si, zpěvačka Miley Cyrus se neholí! Fotku se zarostlým podpažím si před časem vyvěsila na Instagram i zpěvačka Madonna. T

ak uvidíme. Možná, že až budou dnešní mladé ženy v seniorském věku, budou vnučkám vyprávět, že žily v době holé a vnučky to nebudou chápat. Každopádně, mnozí lékaři to přivítají.

zdraví
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.