Jak si poradit v těžkých chvílích: objednání pohřbu
Ilustrační foto: Pegas

Jak si poradit v těžkých chvílích: objednání pohřbu

26. 3. 2018

Chvíle, kdy zemře někdo z vašich blízkých, je velmi zatěžující pro všechny přátele i nejbližší příbuzné. Pokud jste navíc vy tou osobou, která má na starosti zařízení pohřbu, pak je celá situace ještě o něco náročnější. Papírování a zařizování se bohužel nevyhnete, s celým procesem vám ale může pomoci náš průvodce.

1) Kontaktujte pohřební službu
Postup, jak se objednává pohřeb, se může mírně lišit podle toho, kde došlo k úmrtí. Pokud váš blízký zemřel v nemocnici, v jiném zdravotnickém zařízení nebo v ústavu sociální péče, pak přímo zaměstnanci zařídí převoz zemřelého a jeho dočasné uložení u své smluvní pohřební služby. Poté vás o tom budou informovat. Na vás poté je kontaktování pohřební služby - nezapomeňte, že vy nejste povinni kontaktovat onu smluvní pohřební službu, ale můžete si vybrat jakoukoli, která poté zařídí převoz zemřelého do svých vlastních prostor a poté samotný pohřeb. Nejjednodušším způsobem, jak kontaktovat pohřební službu, je telefonicky – například pohřební služba v Praze Pegas provozuje bezplatnou infolinku 800 176 423. S pracovníky si domluvíte schůzku v nejbližší objednávkové kanceláři, na které se domluví veškeré detaily. Pokud zemřel váš blízký mimo zdravotnické či sociální zařízení, pak je třeba nejprve přivolat lékaře (na lince 150 nebo 112), který vystaví list o prohlídce zemřelého. Poté zkontaktujete pohřební službu podle návodu výše a ta zajistí převoz zesnulého.

2) Připravte si potřebné dokumenty
Na sjednání pohřbu v objednávkové kanceláři je dobré mít připraveny potřebné dokumenty. Opravdovou nutností je pouze váš vlastní občanský průkaz, pokud ale máte k dispozici i další dokumenty, určitě si je vezměte s sebou. Mezi tyto dokumenty patří občanský průkaz zesnulého, rodný, oddací a úmrtí list zesnulého a oblečení pro zesnulého.

3) Přijďte do jedné z objednávkových kanceláří
Objednávkové kanceláře jsou místa, kde se s pracovníky pohřební služby domluvíte na variantě pohřbu, jeho datu, průběhu a doplňkových službách. Pokud není ve vašich možnostech dopravit se do objednávkové kanceláře, například výše zmíněná pohřební služba Pegas vám zaplatí cestu vozem taxislužby do jedné ze svých kanceláří. Druhou variantou je projednání pohřbu u vás v bytě, což je také bezplatná služba. Pracovník přijde přímo k vám a vše vám vysvětlí v prostředí vašeho domova. Neváhejte se tedy zeptat, jaké možnosti máte.

TIP: Hledáte více informací o tématech spojených s pohřby? Podívejte se na weby o smutečních květinách nebo o kondolencích.

4) Zvolte si varianty pohřbu a doplňkové služby
Pracovník pohřební služby vám na schůzce představí různé varianty pohřbu, obřadní síně i doplňkové služby. Nezapomeňte se vždy ptát na vše, co vás zajímá a není vám jasné, stejně tak se ptejte na cenu jednotlivých služeb a variant. Existují také různé způsoby, jak je možné za služby zaplatit, včetně možnosti financovat pohřeb na splátky. Ptejte se tedy u vybrané pohřební služby, jaké možnosti máte.

 

i60.cz_1.png

pohřeb
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.