Žízeň v Praze? To ne!
Titulní foto: pixabay.com, ostatní fotografie: autorka

Žízeň v Praze? To ne!

22. 3. 2018

Každoročně se slaví 22. březen jako Světový den vody. Máme příležitost radovat se z toho, že u nás ji zatím ještě máme! Dovolím si malé zamyšlení, k němuž mne dovedla moje nedávná návštěva Vodního domu.

Probuzení – pak záchod – koupelna – kuchyň atd. Ve většině domácností začíná každé ráno v podobném sledu. Na pořadí průchodu místnostmi tolik nezáleží, ale podstatný je společný jmenovatel – voda. Potřebujeme ji od časného rána na všechno, přes celý den i večer. Je úplně jedno, co jíme, jaké popíjíme nápoje; vždycky to obsahuje nějakou vodu, která je naprosto nepostradatelná.

Voda z Vysočiny
Možná, že leckterého Pražana ani nenapadne, že právě pitnou vodou je propojen nejen se Středočeským krajem, ale také s krajem Vysočina. Tam, jižně od Pelhřimova je prameniště Hejlovky, která od Sedlické přehrady již nese název Želivka. Je to naše nejčistší řeka, a tudíž velmi významná. Její tok se nejprve klikatí Vysočinou přes okresy Pelhřimov a Havlíčkův Brod. Želivka pak odevzdává průzračnou vodu do náručí Sázavy. Soutok těchto dvou řek je na rozhraní okresů Kutná Hora a Benešov u obce Soutice, již ve Středočeském kraji. Pro milovníky turistiky může být příležitost jít ze Soutic ke krásnému soutoku pěšky.  

Nejdelší tunel ve střední Evropě
Asi 4 km před zmíněným soutokem byla vybudována na Želivce hráz přehrady. Celé vodní dílo se stavělo v letech 1965 – 1975. Vodárenská nádrž dostala název Švihov, podle obce, která již navždy zmizela z mapy. Stejně jako desítky dalších obcí, které se nacházely v zátopové oblasti. Šlo o vybudování díla obrovského významu i rozsahu.
Zatopená plocha představuje území o rozloze 1 602 ha. Obvod přehrady měří 150 km. Délka od hráze až do míst, kde se ještě projevuje vzdutí hladiny, je 39 km. Tato přehradní nádrž Švihov se stala zásobárnou pitné vody pro část Vysočiny, Středočeského kraje a především naší metropole. Za tím účelem zde vznikla i úpravna pitné vody.
Aby tato vzácná tekutina doputovala až do Prahy, musel rovněž vzniknout vodní tunel, který je s délkou 51 km nejdelším tunelem ve střední Evropě a pátým nejdelším vodním tunelem světa. Jde o unikátní dílo, jehož potrubím o průměru 2,60 m se nepřetržitě valí hektolitry vody směrem ku Praze.  

Vodní dům
Nedaleko přehradní hráze byl v březnu roku 2016 otevřen Vodní dům (u obce Hulice), který je moderním návštěvnickým centrem. V architektonicky zdařilém prostředí představuje atraktivní zábavnou formou veškeré zajímavosti o vodě. Expozice je rozdělena do pěti sekcí a dává příležitost zapojit všechny smysly, dozvědět se o vodním mikrosvětu, o rostlinách i živočiších vodní říše. Nechybí ani výlet do historie a možnost poučit se i patřičně se vydovádět.
 Již vstup do atria s vodními hříčkami nadchne zejména děti, ale fůru zajímavostí zde najdou i dospělí návštěvníci. Představte si, že do vnitřní expozice procházíte krátkou částí tunelu, identickou s tím, kterým putuje voda až do Prahy. Vodní dům je otevřen celoročně, zavíracím dnem jsou pouze pondělky.   

Další tipy, kde se cestou zastavit při výletu za tajemstvím vody
Milovníkům a obdivovatelům mostních konstrukcí se nabízí hezký pohled na část přehrady z mostu, vzdáleného přibližně 7 km od hráze směrem jihovýchodním. Zaparkovat se nechá před mostem a pak se projít po chodníčku pro pěší na druhou stranu a kochat se hezkými výhledy. Jméno mostu vám neprozradím, protože žádné nemá. Je pouze označen číslem jako součást silnice II/150, který spojuje obce Bezděkov a Bernartice. Je jediným mostem, který překonává tuto přehradu na šířku. Jeho délka je 302 metrů.
Opravdovou raritou je Vojslavický most, někdy zvaný Dvojmost. Po novějším vrchním mostu vede dálnice D1, je to její 77. kilometr. Pod ním se souběžně „krčí“ starší most z roku 1942, který je také běžně průjezdný. Měl být součástí plánované Hitlerovy dálnice, stejně jako i další nedokončený most u Hulic. Ale to už je zase úplně jiná historie.

výročí
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%