Jak zvládnout stěhování s domácími mazlíčky?
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak zvládnout stěhování s domácími mazlíčky?

15. 3. 2018

Stěhujete se. A vaši čtvernožci půjdou pochopitelně s vámi. Stěhování je už pro vás samotné stresující a naplňuje vás nervozitou. Takže si dovedete představit, že i váš domácí mazlíček může být pěkně vyveden z míry, jestliže musí opustit svůj starý revír.

Den stěhování
Ne všechna domácí zvířata snášejí stěhování stejně. Jedná-li se u vašich věrných společníků o malá zvířata, která žijí v kleci, není stěhování žádný velký problém. Jsou-li to větší zvířata, jako např. kočky nebo psi, vypadá to už trochu jinak.

Obecně platí: Nejlepší bude, když zvíře v den stěhování nebude vůbec přítomno. Bude víc než chaotické, jestliže se mezi těžkými bednami a pod nohama stěhováků bude plést ještě rozrušený pes. Nejlepší je nechat psa v den stěhování u známých, kteří jsou schopni se o něj postarat. Alternativou jsou i zvířecí penziony, v nichž může pes a kočka nějakou dobu pobýt. Je třeba se v takovém případě rozhodnout, co je pro Vaše domácí zvíře nejlepší.

Probíhá-li vše bezproblémově, pak ukončíte přípravu stěhování a zvíře si vezmete k sobě. U malých zvířat dáte přes klícku nejlépe ručník, aby si křeček nebo morče mohli odpočinout a byli chráněni před hlukem a světlem. Kočky jsou přepravovány ve speciální přenosce a u psů musíte dbát na to, aby byli převáženi v souladu s předpisy.

Je-li zvíře od vás odloučeno nebo i během transportu je dobrý nápad obložit vašeho mazlíčka důvěrně známými věcmi. To může být oblíbená hračka nebo měkká deka na spaní. A pár malých laskomin samozřejmě také neuškodí.

Cesta do nového bytu
Během jízdy do nového bytu se zvířeti vede podobně jako člověku. Občas potřebuje přestávku, aby se protáhlo. Dbejte tedy na to, abyste nestrávili v autě v kuse příliš mnoho času a trochu se dostali na vzduch. Krom toho si s sebou vezměte dostatek vody a starejte se o to, aby váš svěřenec mohl pravidelně pít.

V novém bytě
V novém domově je dejme tomu již nejzákladnější chaos odstraněn a vzniká nové oblíbené místečko. Váš pes začne nové okolí prozkoumávat určitě se zvědavostí  a se zájmem. Pro něj je hlavně důležité, že jste vy s ním jako důvěrná osoba, k níž má vztah. Normálně není pro psy zpravidla žádným velkým problémem včlenit se do nového prostředí.

U koček oproti tomu to celé často vypadá jinak - jsou podstatně citlivější a musí si na nový domov zvykat pomalu. Umístěte tedy v novém bytě kočičí propriety, např. kočičí záchod, proveďte kočku po bytě a ukažte jí, že to je teď její nový domov. Teprve po třech až čtyřech týdnech v novém prostředí byste měli nechat kočku jít volně do zahrady, když už přijala okolí jako svůj nový revír.

Malá rada
Porozhlédněte se už předem, kde je tu v okolí veterinář. Budete klidnější, že máte v záloze rychlou podporu, kdyby váš mazlíček přece jen potřeboval pomoc.

Obdobné rady jsou samozřejmě užitečné i pro přechodné stěhování na chatu či chalupu, kde to zvíře sice mnohdy už zná, ale příprava a delší cesta je pro něj (hlavně pro většinu koček) stejně vždy nepříjemná a stresující.

domácí mazlíčci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.