Elegantní muži. Kam zmizeli?
Ilustrační foto: pinterest.com

Elegantní muži. Kam zmizeli?

9. 3. 2018

Bunda, tričko, pohodlné kalhoty. Zpravidla džíny nebo kapsáče nepříliš lichotivého střihu. To se stalo uniformou mužů středního a vyššího věku. Mají pocit, že se oblékají dobře, mladistvě. Sako či  kabát mnozí z nich vůbec nemají v šatníku. Velká škoda.

Uniformita. To je výraz, který vystihuje styl většiny českých mužů v letech. Zatímco mladíci experimentují se styly, barvami i materiály, typický průměrný český muž ve věku padesát a více tráví naprostou většinu svého života v džínách, tričku, svetru či mikině. Když je zima, nahodí bundu. Zpravidla sportovní, takovou, ve které jde do práce, na chatu, na výlet. Takovou ideálně univerzální, řekli by oni sami. A to je ještě pořád dobře. Hůř být začíná, když se oteplí a pánové vymění džíny za plandavé tříčtvrteční kalhoty, cosi mezi kraťasy a sukní, které jsou zpravidla zmačkané, protože jsou levné. Nakoupit oblečení co nejlevněji je totiž jednou z hlavních zásad mnoha pánů: přece nebudeme vyhazovat peníze, za takové zbytečnosti jako jsou kalhoty, že.

Z mužských šatníků mizí kabáty, ať už krátké či dlouhé, vycházková saka, košile, kravaty. Oblek je nyní pro mnoho mužů nepřítelem. Když ho mají, vezmou si ho zásadně jen v případech, kdy jdou na nějakou vysoce společenskou událost. Samozřejmě teď není řeč o mužích, kteří mají práci, v níž je oblek dress code, jinými slovy povinnost. Mluvíme tady o obyčejných mužských, kteří nejsou ve vysokých manažerských pozicích a nechodí na pracovní večeře do luxusních restaurací. Mluvíme o normálních úřednících, učitelích, lékařích, živnostnících, novinářích. Zkrátka o profesích, kde kdysi býval oblek naprosto běžným jevem. Dnes se v nich chodí v tričku a kapsáčových sportovních kalhotách, mnohdy s teniskami či pohorkami. Heslo většiny mužů je: hlavně pohodlně, neformálně. Tento styl si oblíbila většina pánů vyššího věku.

Je jasné, že v penzi zřejmě málokdo vyrazí na vycházku se psem nebo na nákup v tmavém obleku s kravatou. Nicméně rezignace většiny mužů vyššího věku na originalitu a eleganci je patrná a vlastně je to smutný jev. Mnozí pánové si totiž myslí, že  když si vezmou tričko s nápisem a nekvalitní  džíny z tržnice, budou vypadat mladistvě. Sako či kabát jsou pro ně symbolem jakési zatuchlosti, strnulosti, stáří.

A tak zatímco mnohé seniorky se staly přímo mistryněmi v zajímavých kombinacích oblečení a móda je pro nejednu z nich příjemnou součástí jejich života, mužská část české seniorské populace v tomto směru vysílá spíše smutnou zprávu. No jen se zamysleme, kdy jsme na ulici potkali zajímavě oblečeného muže v letech, za kterým jsme se se zájmem ohlédli jen proto, že byl prostě jiný?

Tak tady je malá inspirace dokazující, že existuje něco, co se dá nazvat elegantní a zároveň pohodlný ležérní styl pro zralé muže. Jde jen o to nebát se přemýšlet, kombinovat a nemyslet si, že ideální je nosit jen to, co nosí Lojza, Pepík a Jarda od vedle.

móda muži
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%