Záchvěvy zimy
FOTO: autorka

Záchvěvy zimy

11. 3. 2018

Zima v našich končinách, rozuměj v kraji praotce Čecha pod Řípem, nás nenutí kupovat si opravdu teplé boty ani kabáty. Přichází se totiž na nás podívat jen zřídka. Valnou většinu kalendářně zimních dnů nás oblažuje šedavou oblohou, obzorem splývajícím se zoranými poli a prsty bez rukavic nám ani nekřehnou. Sníh ukazujeme dětem v knížkách, protože častěji ho snad vidí i děti v Africe. Letošní zima není výjimkou.

Prvních pár bílých vloček letos bylo ke spatření 17. lednového rána. Pokusím se vám ukázat, co jsem stihla oběhnout během těch asi dvou hodin, než zase zmizel. Ještě jsem stihla cestou ze školky zabavit vnoučka stavbou minisněhuláčka a byl fuč.

Trvalo déle než měsíc, než se paní zima rozhodla vyzkoušet, jestli přece jenom jsme na zimu připraveni, a poslala nám mráz. Donutila nás vytáhnout šály, rukavice a čepice a do kapes zastrčit kapesníky. Rybník za našimi humny koncem února dokonce na pár dní zamrzl a potok Čepel si místy opatřil ledovou výzdobu. Tento záchvěv zimy byl korunován sněhovou nadílkou 7. března. Ranní pohled z okna sliboval prohnat zase tak na dvě hodiny fotografy a silničáře úklidem asi 2 cm sněhu. Kam, kam se vydat na lov dřív? Zvolila jsem řeku Ohře v Bohušovicích nad Ohří, kterou jsem viděla zamrzlou při cestě vlakem z výpravy k Vaňovskému vodopádu. Asi dva centimetry sněhu před očima měnily skupenství zpět na tekutinu, ze stromů kapalo, a když jsme se vrátili domů, hleděli jsme s manželem při obědě z okna na naše staré známé sídliště. Nikoli v bílém.

Veškeré moje zimní fotolovy se smrskly tak jako to poslední jablíčko na fotografii od potoka. Náladu jsem si vylepšila aspoň při několika výjezdech kousek dál a kousek výš, i když i tam byl sněhový poprašek nečekaným bonusem a překvapením.

Posuďte sami, jaká je ta naše "roudnická zima". Seřazeno chronologicky.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%