Krása kamenů
Foto: autorka

Krása kamenů

7. 3. 2018

Pokud se díváte na Toulavou kameru, tak jste mohli 25. 2. 2018 zaregistrovat výstavu minerálů v Muzeu v Ústí nad Labem. My jsme místní a byla by ostuda se nejít podívat. Tak jsme se v neděli s vnučkou, která už výstavu viděla, vypravili také. Nabídek bylo hned několik. Jednak to je výstava Středověké Ústí, pak Milování v přírodě, ne opravdu se nejedná o lidi, ale o zvířata. Tu jsme jen prošli, Anička si zasoutěžila se spermiemi (co asi tak začíná zajímat 10letou slečnu) a konečně jsme dospěli k cíli, a to je třetí nabídka, Minerály Českého středohoří.

Jen pár informací. České středohoří je nezaměnitelná kopcovitá krajina, zrozená z nitra země před 40 miliony let. Oblast je známá díky velkému počtu nalezišť dutinových minerálů vzniklých běhen sopečné činnosti. Výstava představuje výběr nejkrásnějších a nejcennějších vzorků z muzejních a soukromých sbírek. Za zmínku stojí i ukázka šperků z českého granátu (pyropu), jehož velké naleziště je na Třebenicku. Zajímavá je replika soupravy granátových šperků Goetheho přítelkyně Ulriky von Levetzow. Také si zde můžete vlastnoručně najít malé pyropy.

Nebudu vás unavovat podrobnostmi a názvy jednotlivých kamenů. Je jich něco přes 1400 vzorků, takže to jaksi není možné. Pokud se rozhodnete pro návštěvu Muzea v Ústí nad Labem, vyhledejte si jejich webové stránky, kde najdete všechny potřebné informace. Ještě chci podotknout, že na výstavě spolupracovalo více než 15 sběratelů.

Bohužel se mi nepodařilo lépe vyfotit Císařský sál, stála jsem jen mezi dveřmi, dál se nesmělo.Ještě pro zajímavost, budova muzea dříve sloužila jako hlavní pošta, nosila jsem tam balíky. Přeji příjemný a krásný zážitek. mohu vřele doporučit.

Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%