Jemné vlasy nemusejí být prokletím, když víte, jak o ně pečovat
Ilustrační foto: ingimage.com

Jemné vlasy nemusejí být prokletím, když víte, jak o ně pečovat

6. 3. 2018

Příroda nadělila každé z nás jinak a ne každá žena se může pyšnit objemnou a oslnivě zářící hustou hřívou. Mnoho žen se spíše potýká s jemnými, věčně poletujícími vlasy, které brzy plihnou a jdou jen obtížně tvarovat do bohatého účesu.

Vzhledem k tomu, že průměr vlasů jemných je menší než u vlasů normálních, žádají si jemné kadeře speciální střih, styling i péči. S trochou šikovnosti můžete matku přírodu přelstít, přirozeně slabé pramínky posílit a vytvořit si objemný účes.

Jemné a příliš choulostivé vlasy jsou jedním z nejčastějších vlasových problémů, se kterými se ženy potýkají. Průměr vlasu je dán geneticky a na to je všechna kosmetika světa krátká. Jemný vlas má zhruba o 25 až 30 % menší průměr, proto mu chybí pevnost, objem a pružnost. Tento typ kadeří se vyznačuje tím, že nedrží tvar ani objem. Takové vlasy jsou méně odolné vůči vnějším vlivům, dají se hůře upravovat a snadno se kvůli tenčí struktuře poškodí. Mnohdy se zásadních chyb dokonce dopouštíme sami, když používáme nevhodné přípravky, které vlasy zbytečně zatěžují. Dobrá zpráva je, že vhodně zvolenou péčí v kombinaci se střihem a stylingovými pomocníky lze dosáhnout toho, že i jemné vlasy budou vypadat zdravě, upraveně a budou působit vzdušným dojmem.

Jaký zvolit střih?
Obecně platí, že jemné kadeře by se měly upravovat do kratších délek. Čím delší, tím těžší a neposednější vlasy. Čím je totiž vlas delší, tím větší problém má udržet svou váhu a zachovat objem. O vhodném střihu se poraďte s kadeřnicí, která vám doporučí konkrétní sestřih. Ideální jsou tupé sestřihy s maximální délkou po ramena, s lehce prostříhanými konečky. Prostříhané konečky vlasům ulehčí a přidají na objemu. Zbavíte se tím zároveň nehezkých roztřepených konců a vlasy budou vypadat lehčí a zdravější. Vlasům také opticky přifouknou objem i některé barvy a úpravy, např. světlé melíry nebo jemná trvalá.

Kosmetická péče na míru
„U jemných vlasů je největší problém ten, že se pro svou křehkost častěji trhají, lámou, jsou sušší a obecně mnohem náchylnější k poškození. Hůře snášejí časté fénování a žehlení – vlasové vlákno se tím ještě více ztenčuje a ztrácí na objemu,“ vysvětluje Renáta Gacká, vlasová expertka kadeřnické kosmetiky Nouvelle. „Je nutné volit přípravky s lehkým složením, které vlas jemně čistí, ale nezatěžují. Základním produktem je pochopitelně vhodný šampon, nejlépe obohacený o vitaminy a minerály, které vlasy posilují a přispívají k jejich posílen a zhuštění,“ pokračuje Gacká a doplňuje: „Z praxe mohu doporučit šetrnou kosmetiku s obsahem keratinu, který vlasy vyplňuje a zpevňuje a nejlépe také s obsahem proteinů a výtažků z chmele otáčivého. Tyto složky přispívají k regeneraci vlasového vlákna, které je tak na dotyk i pohled pevnější a zdravější.“

Prohřešky proti jemným vlasům
Problém s jemnými vlasy můžete ještě zhoršit používáním nevhodných kosmetických přípravků. Nikdy neaplikujte žádný přípravek v nadměrném množství a pohlídejte si také složení. Vyhněte se všem zatěžujícím složkám, jako je například alkohol. Ze svého kosmetického arzenálu vyřaďte šampony pro uhlazený efekt a lesk. Veškeré tyto přísady jsou pro vlasové vlákno zatěžující, vlas neprodyšně obalí a ten pod tíhou chemických látek ztěžkne. Kondicionéry nanášejte výhradně do délek, nikoli přímo k vlasové pokožce.

Jemné vlasy také nikdy nesplachujte příliš horkou vodou. Vysoká teplota vody povzbuzuje mazové žlázky k nadprodukci a ještě více oslabuje křehký vlas. Po důkladném vypláchnutí všech přípravků vyfénujte vlasy v předklonu. Budou vzdušnější a efekt plného účesu vydrží déle. Na fénu si nastavte spíše chladnější proud vzduchu.

vlasy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.