Trsání, čůčo, prásk… Kam zmizela ta slova?
Ilustrační foto: ingimage.com

Trsání, čůčo, prásk… Kam zmizela ta slova?

28. 2. 2018

Trsat, mejdlo, čučo, cívkáč, pincek, háro. Dnešní mladí ta slova nepoužívají. Pro generaci, která je nyní ve středním a vyšším věku, byla v době mládí symbolem revolty, provokací, snahou odlišit se. Starším lidem tehdy připadala divná stejně, jako nyní mnohým připadá divný slovník současných mladých lidí.

Každá generace měla slovník obohacený výrazy, které vzbuzovaly pohoršení. Prostě jde o slova, která se najednou objeví, uchytí se a žijí si svůj život. Některá se usadí v češtině navždy, jiná časem vymizí.

Ústav pro jazyk český provozuje na internetu veřejně dostupný slovník neologismů s názvem Neomat, ve kterém se snaží nová slova zachycovat, vysvětlovat a sledovat, co se s nimi dál bude dít. U některých je naprosto jasné, že se v češtině zabydlela tak, až se stala běžnými a téměř každý je zná: olajkovat, selfíčko, googlovat, hustý, ok, sluníčkář a mnoho dalších. Ještě před dvaceti lety je však neznal nikdo. „Mluva mladých lidí je velmi proměnlivá,“ říká Markéta Pravdová z Ústavu pro jazyk český. „Některé výrazy jsou krátkodobou módní záležitostí, některé jsou nadčasové a používá je několik generací mladých lidí za sebou,“ dodává.

Slang mladých lidí považují jazykovědci za nejvíce pozoruhodný a zasluhující si zkoumání. Pokud se však někdo cítí být pohoršen ba přímo zmaten tím, jak nyní mladí lidé mluví, měl by si uvědomit, že jde o situaci opakující se po generace. Tolik oblíbené oslovení vole vzbuzovalo zděšení starších lidí  už před sto lety. Jazykovědci totiž našli v časopise Naše řeč zmínky o tom, že tento výraz používala pražská mládež už na počátku dvacátého století, což ve ctihodných Pražanech vyššího věku vyvolávalo naprosté zhnusení. Ovšem v šedesátých letech se výraz vole stal tak běžně používaný, že ztratil punc nadávky a stal se v podstatě mezi mladými lidmi běžným oslovením. A zdá se být věčný, protože zní mezi mládeží stále velmi často. On se vlastně z nadávky stal výrazem vyjadřujícím kamarádství, ba přímo náklonnost.

Jiná slova však vymizela. „Nedávno jsem si s vnukem povídal o tom, jak se mluvilo za mého mládí a on už vůbec neznal slova mejdlo nebo trsat,“ říká dvaasedmdesátiletý Stanislav. „My ty výrazy používali běžně. Zkrátka, šli jsme si zatrsat na mejdlo a když to slyšeli mí rodiče mohli se vzteky pominout, že mluvím jako blázen. Já dnes kroutím hlavou nad tím, že vnuk neustále o všem říká, že je to krutopřísný,“ dodává.

Velkou studnicí vědomostí jsou v tomto směru učitelé češtiny, protože se slangem mladé generace přicházejí do styku a zároveň je zajímá z profesního hlediska. A tak si mnozí tvoří seznamy nových a podivných slov, porovnávají si je a sledují, jak se vyvíjejí. Jedním z nich je předseda asociace středoškolských češtinářů Jiří Kostečka. „Například u slova hustý je vidět, že se takzvaně uchytilo. Přetrvává i slovo kalit nebo pařit. Zajímavé je sledovat vývoj různých označení dívek, ta se v různých generacích mění. Někdy jsou mladí lidé schopni vytvořit naprosto neodolatelná přirovnání. V souvislosti s hodně štíhlou dívkou jsem slyšel přirovnání, že vypadá jako reklama na hlad,“ uvedl. Češtináři slang mladých lidí vůbec nevidí špatně, naopak. Mládež je podle nich velmi tvořivá, přistupuje k jazyku s humorem a mnohdy je schopna vytvořit podivuhodné slovní hříčky, které u češtinářů a jazykovědců vzbudí úžas a tak trochu i obdiv.

Tak si jich ještě pár připomeňme, v šedesátých a sedmdesátých letech byla takzvaně in, dnes už jsou poněkud zapomenutá. Pajka byla padesátikoruna. Řízek nebo korbič byl pohledný mladý muž. Deka, řepa, mařena a háro, to byly výrazy pro dlouhé vlasy. Retko či žváro byla cigareta. Pincek nebo kozí dech se říkalo motorce.  A rodiče a prarodiče tehdejších uživatelů těchto slov samozřejmě šíleli: Jak to mluvíš? Kdo to kdy viděl, takové výrazy, fuj!

vzpomínky životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%