Srneček Toník
FOTO: autorka

Srneček Toník

21. 2. 2018

Z mého vyprávění již znáte srnečka Toníka, sirotka, který přišel o svou maminku, když ji srazil vlak. Fenka Asta ho úplně náhodou našla a přinesla nám ho a my jsme začali řešit, jak ho co nejdříve nakrmit. Tímto můj příběh končil a přiložila jsem fotky, které byly důkazem, že Toník se potřeboval přitulit, pomazlit a vyhledával především děti. A tak jsme si ho adoptovali.

Všichni s napětím sledovali, jak se Toníček bude tvářit na nabídnutou lahvičku s dudlíkem. Sousedka nám přihřála kozí mléko a já se sousedem jsem se toho ujala. Začal s dudlíkem zápasit a mléko teklo vedle. Vzala jsem ho do náruče, přidrželi jsme mu hlavu a pak už hltal, dokud bylo co. Po nakrmení se držel v naší blízkosti a chodil za námi jako pejsek. Blížil se konec víkendu a my jsme odjížděli domů. Sousedé měli prostory, kde Toník ve dne pobíhal na zahradě a na dvoře a na noc ho zavírali do chlívku, který kdysi využívali, ale nyní již nebyl nikým obýván.  A fotky, které byly pořizovány v průběhu června a července, dokazují, že Toník rostl jak z vody. Každý týden jsme chodili k nim na zahrádku a při našich sedánkách nás Toník obcházel a vynucoval si pohlazení. Jeden víkend jsme ho dokonce dostali na starosti, protože sousedé odjížděli pryč. Chodila jsem ho s dcerou krmit a dělali jsme mu společnost i s dětmi. Měli jsme i dovolenou, tak jsme si to užívali.

Toník chodil se sousedem na procházky po vesnici, držel se mu u nohou a poslouchal na zavolání. Chodívali jsme o víkendu do místní hospůdky posedět na pivo. Sedávali jsme venku na zahrádce a soused bral Toníka s sebou. Byl to takový mazel, obcházel kolem dokola a nehnul se od nás. 

V srpnu se začalo řešit, kam se Toník přemístí. V těchto stísněných prostorách už dále žít nemohl, a kdyby přeskočil plot a utekl, nepřežil by. A samozřejmě v dospělosti jsou srnci agresivní a mohli by i zranit.

Na začátku září jsme odjížděli na dovolenou do Slovinska a během té doby našel Toník nový domov. Přestěhoval se do obory, která byla v blízkosti ústavu sociální péče. Byly zde prostory, kde byla umísťována různá zvířata a klienti  tohoto ústavu se o tato zvířata  starali. Některá tu dožívala zrovna tak, jako oni.  

Když jsme na podzim odjížděli z chalupy na zimu do Prahy, často jsme dostávali zprávy od sousedů, že se má Toník skvěle a je o něj dobře pečováno. Před pěti lety se bohužel zranil a měl natolik pochroumanou nohu, že mu museli ten jeho pestrý život ukončit.

Věřte mi, to je tak nádherný pocit, když se nám to malé stvořeníčko přeměnilo ve statného srnce a právem jsme byli pyšni, že jsme se o to mohli postarat zrovna my. Přiložené fotky jsou důkazem toho, že je tento příběh opravdu nezapomenutelný.  

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%