Existuje půjčka pro důchodce? Ano, ale vybrat ji není zrovna jednoduché
Ilustrační foto: ingimage.com

Existuje půjčka pro důchodce? Ano, ale vybrat ji není zrovna jednoduché

16. 2. 2018

Drtivá většina zájemců o půjčku míří v první řadě do banky. Tady na ně čeká ale poměrně náročný a zdlouhavý proces, během kterého bankovní úředník zkoumá bonitu žadatele, jeho příjmy, ale i jeho věk.

Pokud žadatel nesplní přísné podmínky, žádost o půjčku mu bude bez pardonu zamítnuta. Spousta půjčkových a úvěrových produktů je navíc omezena věkovou hranicí, proto mohou mít zvláště starší žadatele se získáním peněz navíc problém. Existuje vůbec nějaká půjčka pro důchodce? Podívali jsme se této problematice lidově řečeno na zoubek.

Ageismus = diskriminace kvůli věku

V dnešní době získá snáze půjčku dvacetiletý člověk těsně po škole, než uvědomělý šedesátník. A to i přesto, že statistiky obecně mluví ve prospěch šedesátníků. Ti totiž splácí své závazky mnohem spolehlivěji, než čerstvě dospělí. Zvyšující se věk odchodu do důchodu a života ovšem vytvořil zcela unikátní kategorii půjček, zaměřených výlučně na osoby v důchodovém věku. I takové půjčky pro důchodce s sebou ale nesou určitá rizika.

Na co si dát při výběru půjčky pozor?

✓  Životní úroveň jedince: Půjčka by neměla negativním způsobem ovlivnit vaši životní úroveň. Pokud již nyní žijete „z ruky do pusy“, půjčka vám současnou situaci rozhodně neulehčí.
✓  Ověřené společnosti: Vždy oslovujte pouze známé a ověřené společnosti, k nimž lze dohledat solidní reference.
✓  Výše splátek: Ještě před tím, než svým podpisem stvrdíte smlouvu o úvěru, důkladně si propočtěte, zda na jeho splácení budete mít dostatek prostředků. Často se totiž stává, že (nejen) senioři jsou nuceni „lepit“ jednu půjčku dalším půjčkovým produktem.
✓  Úroky a hodnota RPSN: Spousta osob vybírá půjčku na základě úroku. Úrok je samozřejmě důležitý a měl by vám při rozhodování pomoci, mnohem lepší vypovídací schopnost má ale hodnota RPSN. Tady ovšem pozor! U některých půjček nemusí být hodnota RPSN uvedena.
✓  Splatnost půjčky: Taková krátkodobá půjčka na několik dnů či měsíc vás může zachránit pár dnů před vyplacením důchodu. Pokud je ale váš problém komplikovanější, bude potřeba sáhnout po půjčce většího rozsahu. V takovém případě je potřeba důkladně promyslet rozložení jednotlivých splátek a jejich výši.
✓  Nabídka půjček: Nesázejte na první nabídku, která se vám dostane do rukou. Raději mezi sebou jednotlivé půjčky vzájemně porovnejte a vyberte si takovou, která vám bude nastavenými podmínkami nejvíce vyhovovat.

Přibývá seniorů, kteří se zadlužují kvůli ostatním

Bohužel současná situace potvrzuje skutečnost, že generace našich babiček a dědečků půjčky prakticky nepotřebovala. Nekupovali si nic, na co neměli naspořeno. Dnes je ale na spoustu seniorů uvalena exekuce. Až na výjimky se jedná o situace, kdy se prarodiče zadlužili kvůli dětem anebo dokonce vnukům. Pokud vás proto dítě či vnuk nutí do půjčky, nenechte se zatlačit do kouta. Samozřejmě budete cítit nutkání pomoct, pamatujte ale na to, že půjčka může být závazkem na několik dlouhých let. Pokud se tlaku okolí přeci jen neubráníte anebo se bez půjčky na stará kolena neobejdete, měli byste vědět, jaká je aktuální nabídka úvěrových produktů pro seniory.

O jaké produkty mohou senioři žádat?

✓  Rychlá půjčka pro důchodce: Půjčka, kterou jednoduše vyřídíte z pohodlí domova. Stačí vám pouze počítač s připojením na internet a pár minut času. Schvalování žádostí o půjčky probíhá prakticky neustále a peníze díky tomu můžete mít na účtu během několika hodin.
✓  Malá půjčka pro důchodce v hotovosti: Pokud potřebujete peníze opravdu rychle a nevěříte bankám ani bankovním účtům, bude se vám hodit malá půjčka pro důchodce, kterou vám vyplatí v hotovosti. Peníze získáte buďto na pobočce konkrétní společnosti, na vybraných čerpacích stanicích, anebo vám je může doručit osobně kurýr společnosti v předem stanovený čas.
✓  Krátkodobá půjčka – tzv. mikropůjčka: Krátkodobý úvěr, který vám pomůže překlenout nepříznivé období do výplaty mzdy anebo důchodu. Tento úvěr je obvykle sjednávám na několik dnů, maximálně týdnů.

Půjčkových produktů je samozřejmě nepřeberné množství, výše jsme proto uvedli jen tři nejčastější, s nimiž se můžete na tuzemském trhu setkat. Abyste svého rozhodnutí později nelitovali, důkladně pročtěte smlouvu a obchodní podmínky společnosti a pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat. I z jedné malé, neuváženě uzavřené půjčky, totiž může být velký problém.

Chcete se lépe zorientovat ve světě financí? Případně se jen zorientovat v dostupných nabídkách finančních produktů? Navštivte portál bezvamoney.cz kde najdete ověřené nabídky bankovních půjček nebo rychlých nebankovních půjček v rozsahu od pár stovek až do několika tisíc. Také nepřehlédněte nabídku pojištění a články zaměřené na aktuální dění ve světě financí.

peníze půjčky a úvěry
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%