Vyplatí se dál pracovat i po splnění nároku na starobní důchod?
Ilustrační foto: ingimage.com

Vyplatí se dál pracovat i po splnění nároku na starobní důchod?

14. 2. 2018

Odejít do důchodu, anebo pracovat tzv. "na procenta"? Toto dilema řeší desetitisíce lidí v seniorském věku. Ačkoliv se někteří senioři na důchod těší, jsou tací, kteří mají ještě dostatek fyzických a psychických sil pokračovat ve své dosavadní práci a rozhodují se, že odložií odchod do penze a tedy i vyplácení starobního důchodu. Vyplatí se to?

Tzv. „děláním na procenta“ je obecně míněn postup, kdy osoba, která již splnila podmínky nároku na starobní důchod (dosáhla důchodového věku a získala potřebnou dobu pojištění), nepožádá o přiznání starobního důchodu k datu vzniku nároku, ale vykonává výdělečnou činnost i po tomto datu a důchod si nechá přiznat od data pozdějšího. Taková osoba tedy dobrovolně ponechává státu splátky důchodu, které by již mohla pobírat od dosažení důchodového věku, a současně je za ni odváděno pojistné do důchodového systému, čímž se „přispívá“ na financování důchodů osob, které je v té době pobírají.

Výhodou pro daného pojištěnce je to, že doba výdělečné činnosti získaná po datu vzniku nároku na starobní důchod se pro účely výše této dávky hodnotí 4x výhodněji, než doba získaná do tohoto data (zvýšení o 1,5 % výpočtového základu náleží za každých 90 dnů výdělečné činnosti – rok výkonu takové činnosti tedy znamená zvýšení důchodu o 6 % výpočtového základu).

Co je výhodnější?
Nelze dát předem jednoznačnou odpověď na dotaz co je výhodnější – zda pracovat současně s pobíráním důchodu nebo zda pracovat „na procenta“. Záleží na rozhodnutí každého jedince, zda preferuje pozdější přiznání důchodu s jeho trvalým navýšením nebo zda mu více vyhovuje nechat si důchod přiznat hned k datu vzniku nároku, s tím, že v době souběžného výkonu výdělečné činnosti bude finančně zabezpečen ze dvou zdrojů.

Čistě „matematická“ výhodnost jednoho ze zvolených řešení se ukáže až ex post – podle toho, jak vysokého věku se pojištěnec dožije, tj. zda do svojí smrti stihne v podobě příslušného navýšení důchodu postupně vyčerpat to, co státu nechal v době, kdy pracoval na procenta, nebo zda nikoliv. Statisticky se tyto situace nesledují.

 

Božena Hažová pro portál i60

důchody práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%