Čaj. Pomáhá nebo škodí?
Ilustrační foto: pixabay.com

Čaj. Pomáhá nebo škodí?

13. 2. 2018

Zelený, černý, ovocný, bylinkový. Čajů je mnoho druhů a zvyšuje se i množství, ve kterém ho lidé konzumují. Většinou jsou přesvědčeni, že tím dělají pro své zdraví to nejlepší. Pozor, ne vždy je to pravda.

Pravidelná konzumace zeleného čaje pomáhá snižovat rizika onemocnění rakovinou. Právě proto Asiaté, kteří ho pijí hodně, prý poměrně málo umírají na rakovinu plic, přestože je mezi nimi rozšířené kouření. Další vědecké studie zase tvrdí, že pravidelné pití zeleného čaje předchází nemocem srdce a dokonce i různým formám duševních chorob objevujícím se s přibývajícími léty. Za příklad jsou opět uváděni často Asiaté, kteří se dožívají vysokého věku v dobré duševní kondici. A tak mnozí lidé nyní považují zelený čaj za zázračný lék na všechno a jsou přesvědčeni, že když ho do sebe denně dostanou litr a více, dělají pro své zdraví to nejlepší.

Nedávno však američtí lékaři vydali prohlášení, ve kterém upozorňují, že posedlost Američanů pitím zeleného čaje není nic, než jen módní trend, který se poněkud zvrhává. K lékařům tam chodí čím dál více lidí s poruchami spánku, podrážděností a nevolností, z nichž pak nakonec vyleze, že denně pijí až dva litry zeleného čaje. Jenže i v tomto případě platí heslo: všeho s mírou. I zelený čaj obsahuje kofein. Profesor Chung Yang z univerzity v New Jersey zveřejnil výsledky studie, ve které tvrdí, že nadměrné pití zeleného čaje vede k poškozování ledvin a jater. Otázka tedy zní: co je to nadměrné?

Každý člověk je jiný, pro každého je tedy nadměrné jiné množství. Obecně však platí, že by si na pití zeleného čaje například měly dát pozor těhotné ženy. Zelený čaj totiž snižuje vstřebávání kyseliny listové, která je důležitá pro předcházení vzniku vývojových vad dítěte.

„I u čajů platí, že by se měly pít s mírou a já osobně jsem pro to, aby se střídaly. To znamená nepít pořád jen zelený nebo černý,“ říká lékařka Kateřina Cajthamlová.

Problematice vhodného množství pití čaje se věnuje i Miroslav Šulc z katedry biochemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který uvádí: „Pozitivní i negativní účinky pití zeleného čaje jsou závislé na dávce a četnosti jeho užívání. Účinek látek na organismus se odvíjí od toho, jak je člověk schopen rychle a účinně metabolizovat přítomné sloučeniny a vylučovat je z těla. Takže u někoho může příliš časté pití zeleného čaje způsobovat nespavost, roztěkanost, svalový třas, křeče i poruchy spánku. Záleží však také na tom, co si pod pojmem zelený čaj představujeme.“

Jistě, ten pojem je široký. Může to být silná vysoce kvalitní směs, stejně jako nejlevnější sáček jehož obsah spíše připomíná obyčejnou suchou trávu bez vůně. „Nejde jen o kvalitu a chuť čaje, ale obsah látek v něm. Záleží na odrůdě rostliny, a prostředí, ve kterém byla pěstována, tedy na klimatických a geologických podmínkách, na období sklizně i na tom, které části listových pupenů či listů byly použity a jak následně byly zpracovány a skladovány. Záleží pak i na kvalitě vody, teplotě, louhování. Na lidský organismus tedy působí až následný extrakt, který ovlivnily všechny tyto podmínky,“ připomíná Miroslav Šulc.

Z čaje se také stal velký byznys. Stačí se projít kolem regálů supermerketů nebo zamířit do specializovaných prodejen či přímo čajoven. Můžeme si koupit krabičku plnou sáčků za dvacku nebo krabičku s troškou směsi za tisícovku i více. Můžeme se řídit chutí, vůní, doporučeními známých, prodavačů nebo se prostě k rozpoznávání kvality čajů postupně takzvaně propít. Ano, s čajem je to podobné jako s vínem. Můžeme být buďto pouhými konzumenty nebo jeho milovníky a v jeho pití se neustále vzdělávat. Čaj je totiž příjemný společník, ale zároveň bychom si měli uvědomovat, že samotná jeho konzumace neznamená, že od sebe odháníme nemoci.

Například Victor Preedy, autor publikace Čaj v oblasti zdraví a prevence nemocí, uvádí: „Více než pět šálků černého čaje denně už znamená negativní vliv na některé aspekty zdraví, kupříkladu na funkci ledvin. Kofein obsažený v černém čaji může narušit fungování ledvin. Může zvýšit krevní tlak a působit jako diuretikum, což zvyšuje ztrátu vody.“

Jinými slovy, kdo pije hodně černého čaje v přesvědčení, že tak udržuje správný pitný režim, ve skutečnosti dělá pravý opak. Neznamená to, že se máme začít čaje bát a jeho konzumaci utlumovat. Pít denně různé druhy čajů je rozhodně lepší, než do sebe nalévat přeslazené limonády či džusy, které mají ke skutečnému ovoci pořádně daleko. Čaj pijí lidé odedávna a jeho pozitivní účinky na zdraví jsou rozhodně větší než ty negativní. Ty negativní si způsobujeme sami jen tehdy, pokud to s jeho množstvím přeháníme, případně pijeme stále jen čaj zelený či černý.

čaj potraviny Zdravá strava
Hodnocení:
(4.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%