Senioři se dokážou bavit mnohem více než dříve!
Ilustrační foto: ingimage.com

Senioři se dokážou bavit mnohem více než dříve!

16. 2. 2018

Ještě před několika desetiletími patřili šedesátníci do starého železa. V důchodu, s neodmyslitelnou holí, s potížemi chůze, až na výjimky bez jakýchkoliv fyzických aktivit.

Umělé zuby měly své stálé místo ve skleničce na nočním stolku a největší zábavou byla v sobotu večer nějaká varietní show v televizi. To byly časy! Největší a pro většinu možná jedinou velkou oslavou byla oslava padesátin v práci. Na oslavu šedesátin, pětašedesátin nebo sedmdesátin (pokud se jich někdo dožil), kdy už byli lidé většinou pryč ze zaměstnání, oslavenci někde na národním výboru nebo v domově důchodců zazpíval dětský sbor, případně možná někdo zahrál na harmoniku.

Víc už se většinou nekonalo. Nikdo v tomto věku nepomýšlel na nějaké taneční večírky nebo dlouhé oslavy. Snad odpoledne, mezi polední pauzou a brzkou večeří, se posedělo při kávě a moučníku. Nikdo v tomto věku dlouho slavit nevydržel.

Mladí a ještě mladší!
Dnes vypadá situace zcela jinak. V šedesáti sice už nemají stejně jako dřív všichni své vlastní zuby a semtam se najdou i endoprotézy, ale celkově jsou senioři ještě ve formě. Slaví při grilování na zahradě, na chalupě, s příbuznými, v klubu, s přáteli. Mnozí provozují turistiku, jsou dokonce aktivní coby alpinisté, a celkově se drží ve formě. V ústech mají běžně pevné můstky a implantáty, takže kromě měkkých krémových dortů mohou klidně jíst i šťavnaté steaky, žebírka nebo další ugrilované pochoutky.

Společně jíst a pít bylo odjakživa výrazem kultury a nejinak je tomu i dnes. Při zábavách a oslavách nesmí chybět hudba. Někdejší obvyklá harmonika už mnohé netáhne, zábava je náročnější. Vždyť komu je dnes šedesát a více, ten už zažil rock a Rolling Stones a chce něco takového klidně poslouchat a zatancovat si i při oslavě kulatin. Zdaleka ne jen při dechovce, jak se jim mnohdy přisuzuje. Šedesátníci i starší se dokážou při tanečních večerech na dovolené pěkně odvázat a nechtějí jen tzv. ploužáky, aby se neunavili.

Dnešní trend
Stále více zábavních podniků a podnikatelů se specializuje na starší generaci, a počínaje nabídkou pobytů wellness, přes lázně až po nabídku různých společenských akcí, se stávají senioři generací ochotnou kupovat a konzumovat zábavu. To nijak neudivuje. Protože starší generace je v porovnání s předcházejícími generacemi zkrátka neuvěřitelně fit, s pozitivním přístupem k životu a v neposlední řadě i se slušným finančním zabezpečením. Lze říci, že Evropě se celkově hospodářsky a sociálně daří a v souladu s tím zůstávají i lidé tělesně i duševně déle mladí. Lidé setrvávají déle v aktivním zaměstnání a staré klišé o ctihodném klidném životě ve stáří už dávno neplatí. Moderní dědeček dokáže klidně vnuka naučit jezdit na kole nebo vylézt na strom nebo s ním hraje různé hry.

V budoucnu se zájem společenského života nepochybně bude ještě víc a víc posouvat ke starší generaci, už kvůli tomu, že naše populace stárne. A k aktivnímu stáří patří samozřejmě i dobrá zábava.

aktivní senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.