Biatlonista Ondřej Moravec: Jsem připravený na všechno
FOTO: Petr Slavík, Český biatlon

Biatlonista Ondřej Moravec: Jsem připravený na všechno

30. 1. 2018

33letý sympaťák, biatlonista Ondřej Moravec, jede na olympiádu do jihokorejského Pchjongchjangu obhajovat tři medaile z ruské Soči. „Jsem připravený na všechno,“ říká a připouští, že pod lehkým tlakem, které minulé umístění vyvolává, se mu závodí docela dobře.

V létě byl sice nemocný, zápasil se zánětem jater a v té době musel omezit tréninky na hodinu denně, ale příprava na zimní olympijské hry před čtyřmi lety byla ještě horší. „Loňská sezona před mistrovstvím světa také nenasvědčovala, že budu mít dobré výsledky a byly. V tom je biatlon krásný, že se může stát cokoliv,“ říká Ondřej Moravec, který právě v kazašské Almaty dokončuje závěrečnou přípravu před olympijským startem.

Ještě předtím ale strávil několik dnů doma s rodinou. Bohužel po celém měsíci, kdy objížděl po Evropě světový pohár. „Strávil jsem doma tři dny, moc jsem to potřeboval, poslední týdny byly hodně náročné, potřeboval jsem si orazit, odreagovat se,“ uvádí a chválí dva roky starou dceru Rozárku, že mu dovolila i odpočívat. „Dokonce spala déle než já,“ chlubí se.

V Jižní Koreji nikdy nebyl, na loňské závody, které se tam konaly, bohužel neodjel. Těší se ale na všechno a má radost, že budou bydlet blízko biatlonového areálu a navíc s dalšími sportovci. To je pro něj nejdůležitější: sledují spolu závody, fandí, v Soči si například vyplňovali hokejové tabulky. „Je prima, že nejsem jen s biatlonisty, přece jen spolu trávíme celou sezonu. Navíc mám mezi běžkaři spoustu kamarádů. Když se potřebuji odreagovat, sejdu se s lidmi, které znám. Na olympiádě se ale člověk seznámí i se spoustou nových zajímavých lidí,“ dodává.

Mrzí ho, že do Jižní Koreje nedojede tolik českých fanoušků, účast zvažovala i jeho žena Veronika, ale vzdala to, protože je to daleko. S dvouletou Rozálií ovšem budou fandit doma. Dcera ho v televizi poznává, radostně reaguje a pokřikuje: „Makej“. „Snažil jsem se ji před odjezdem naučit, aby říkala: hodně štěstí, ale nějak se jí nechtělo.“

Otcovskou roli si moc užívá, uvědomil si ovšem, jak se sportovci změní s narozením dítětem životem. Sport už není číslo jedna. A má to ještě další výhodu: pobyt s rodinou ho dokáže nabýt energií, nejlépe se s nimi odreaguje od závodního stresu.

Kvůli nabitému programu se ovšem v Jižní Koreji nedostane fandit na sportoviště. Mrzí ho hlavně, že neuvidí české hokejisty.

Olympiádě se v přípravě přizpůsobuje už celý tréninkový rok. Trénuje se méně a trochu jinak než třeba dva roky po olympiádě. „Trenéři jsou opatrnější, v olympijské sezoně se neexperimentuje. Dělají se ověřené věci, které fungují.“
Ondřej Moravec ovšem ze všeho nejraději startuje doma - v Novém Městě na Moravě, kde bývá pro české biatlonisty nejlepší atmosféra. Rád ale také závodí v německém Ruhpoldingu nebo severoitalské Anterselvě.

„Přitom jsem tam nikdy nic moc nezajel, ale jsou tam krásné hory a fanoušci tam umějí vytvořit perfektní atmosféru.“ Letos tam bohužel v jednom ze závodů spadl. „Sice jsem se rychle zvedl, ale jel jsem v čele šestičlenné skupinky, která mě předjela,“ řekl naší redakci v cíli tohoto závodu. Usmíval se, i když bylo vidět, jak ho to mrzí.

sport sportovci
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%