Seznámení po padesátce? Je to sice těžké, ale jde to
Ilustrační foto: ingimage.com

Seznámení po padesátce? Je to sice těžké, ale jde to

26. 1. 2018

Statistiky seznamovacích kanceláří hovoří jasně: Po čtyřicítce šance na to, že se seznámíme s mužem či ženou, se kterými vytvoříme nový vztah, výrazně klesá. A čím jsme starší, tím je to obtížnější.

Hůře jsou na tom v tomto směru ženy. Statistici spočítali, že z více než šedesáti šesti tisíc čtyřicátnic žijících v Česku bylo v minulých letech téměř pět tisíc svobodných, přes tisíc vdov a téměř patnáct tisíc rozvedených. Nejvíce rozvedených Češek je ve věku kolem padesátky. Zůstávají často samy, protože muži v jejich věku si snadněji najdou nové partnerky, často mladší. Ovšem žena si mladšího muže najde obtížněji, obvykle si představuje někoho svého věku či mírně staršího.

Další důvod nepoměru sil v této oblasti je fakt, že osaměle žijící muži vyššího věku se do seznamování často příliš nehrnou. Tady je zkušenost dámy z Brna, která s kamarádkou před časem organizovala seznamování starších lidí. Vypráví toto: Od kolegyň, známých a kamarádek, jsme často slyšely, že volní muži nad padesát zřejmě vymřeli. Ale podle statistik přece je jasné, že existují, je hodně rozvedených i vdovců. Myslely jsme, že jen nemají příležitosti k seznámení, zkrátka, chtěly jsme „situaci na trhu“ prozkoumat. Organizovaly jsme výlety, akce pro starší lidi, kteří se chtějí nezávazně seznámit. Hlásily se desítky žen, muž ani jeden.“

„O starších dámách je známo, že to s hledáním partnera nemají snadné,“ říká Oto Kronrád, šéf největší seznamovací kanceláře v Česku Grand. „Muži v jejich věku si často pořizují mladší partnerky, ti starší mnohdy o další známost už nestojí. Ale málo se ví, že stejně obtížně se nyní protějšek hledá mladým mužům. Spousta mladých žen totiž chodí se ženatými muži, řada jich odjíždí do ciziny. Celkově mají mladí muži méně vhodných protějšků, starší dámy jsou na tom podobně,“ vysvětluje.

Přibývá osamělých žen vyššího věku

To, že v české společnosti žije čím dál více osamělých rozvedených žen vyššího věku dokládají i statistiky rozvodovosti. Od devadesátých let se podstatně změnila struktura rozvodů podle délky trvání manželství. Zvyšuje se počet rozvodů déletrvajících manželství. V roce 1991 se po více než dvaceti letech od sňatku rozvádělo necelých 13 % ze všech manželství, které byla v tom roce rozvedena, v roce 2001 to bylo už více než 19 % a v roce 2011 představovala manželství trvající více než dvacet už 30 % ze všech rozvodů. Počítejme tedy, kdyby se ti lidé brali v pětadvaceti až třiceti, znamená to, že tu máme armádu rozvedených padesátníků a padesátnic. Tedy lidí, kteří ještě před sebou mají kus aktivního života a většina z nich jej nechce strávit sama. Naopak, právě se dostávají do věku, kdy mohou cestovat, užívat si koníčků. A to všechno se lépe dělá ve dvou.

„Mnozí lidé přicházejí s nereálnými požadavky,“ říká Oto Kronrád. „Ale s přibývajícím věkem je zejména u dam vidět, že své požadavky snižují.“

Rozvody stále častěji iniciují ženy

Jsme však svědky jednoho paradoxu. Na jedné straně si ženy nad padesát často stěžují, že muži v jejich věku mají zájem o mladší partnerky, na straně druhé sociologové a psychologové hovoří o naprosto novém trendu. Ženy ve věku kolem padesátky a výše nyní často opouštějí své manžele. Právě ony teď iniciují rozvody, což dříve nebylo časté. Jinými slovy, dříve se padesátnice bála, že ji muž opustí kvůli mladší ženě. Dnes mnohé dámy chtějí poslední fázi svého života strávit podle svých představ, bez hádek a tak chtějí žít samy.

Stejný trend je vidět ve Spojených státech, Anglii a dalších západních zemích. Vznikl pro něj už i výraz „grey divorce“ neboli šedivý rozvod. Ve Spojených státech jsou ve věkové skupině čtyřicet až šedesát devět let v šedesátišesti procentech případů ženy těmi, kdo se rozhodnou manželství ukončit. A nejde jen o formální krok, kdo žádost o rozvod podá, jde o to, kdo tomu druhému řekl: Pojďme se v klidu a slušnosti rozejít, bude to lepší pro nás oba. Přitom ještě pro generaci jejich matek byl rozvod ostudou, selháním. Rozvedená padesátnice byla opuštěná, ponížená. Dnešní rozvedená padesátnice začíná nový život, hledá nového partnera. A jsme zase na začátku problému. Nový partner se jí hledá těžce. „Muž se obvykle rozvádí, když má krytá záda, to znamená novou partnerku,“ říká psycholog Petr Šmolka. „Žena je adaptabilnější na nové podmínky, rozvádí se, protože věří, že jí bude lépe.“ I to vysvětluje, proč je čím dál více žen vyššího věku samotných.

Přestože statistiky mluví jasně, existuje řada párů, které se seznámily právě až po padesátce a prožívají spolu hezkou závěrečnou fázi života. Jedno jediné se totiž při seznamování nemění a je jedno, jestli hledáme partnera či partnerku ve dvaceti nebo v šedesáti: Obvykle toho pravého či tu pravou potkáme úplně náhodou, když to vůbec nečekáme.

vztahy a sex
Hodnocení:
(4.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%