Bezpečný internet, III.díl: on-line komunikace
Ilustrační foto: pixabay.com

Bezpečný internet, III.díl: on-line komunikace

27. 1. 2018

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou přinesl internet, je usnadnění a zrychlení komunikace. Prodlevy mezi předáním jakékoli informace adresátovi se díky on-line komunikaci zkrátily na minimum. Usnadnění komunikace prostřednictvím internetu s sebou nese i jistá rizika, se kterými musíme počítat. Největší riziko, které na internetu podstupujeme, je ztráta soukromí. To, co na internetu zveřejňujeme nebo posíláme, již nelze ve většině případů vrátit zpět. Pokud někomu na internetu pošleme fotografii nebo ji zveřejníme všem na síti, je to, jako bychom ji publikovali v novinách. Kdokoli ji může vidět, použít, nebo dokonce zneužít. Zastavit takový proces šíření zprávy nebo nějakého souboru je prakticky nemožný. Proto je dobré nad případnými následky uvažovat už před samotným odesláním.

Mezi nejčastější rizika, se kterými se můžeme setkat prostřednictvím on-line komunikace, patří:

Kyberšikana
Stejně jako v reálném životě, potkáme na internetu lidi, kteří se nám budou cíleně snažit ublížit. Byť je to prostřednictvím internetu a zdá se, že ho stačí jen vypnout, realita je jiná. Dostáváte výhrůžky nebo vám na internetu někdo nadává? Zesměšňuje vás někdo v článcích, upravených fotkách? Někdo vás neustále prozvání a zahlcuje vaše e-maily? Zveřejňuje někdo filmy nebo fotky, které vás ponižují? Objevují se někde vaše osobní údaje? Nikdy se nebojte kontaktovat provozovatele stránek, policii nebo se svěřit někomu blízkému, kdo nám může pomoci.  

Ztráta identity
Vše, co na internetu zveřejníme, už většinou nelze vzít zpět. Pečlivě si proto předem rozmysleme, co o sobě chceme sdělovat. Denně je prostřednictvím sociálních sítí ukradeno několik desítek identit. Mnohdy o tom uživatelé nevědí – a pokud ano, jen málokdo ví, jak se může bránit.  

Jak se bránit v případě zneužití údajů:

-  Kontaktovat technickou podporu služby s žádostí o smazání údajů.
-  V závažných případech kontaktovat policii.  

Odcizení osobních údajů a hesel
Na internetu se vyplácí jedna věc: být ostražitý a nedůvěřivý. Pamatujme, že žádný provozovatel e- mailu nebo jiné služby po nás nevyžaduje zasílání hesla na jiný e-mail. Na internetu jsou velice časté podvodné zprávy, které se tváří jako vzkaz od administrátora. Jedná se ale o podvod.   Svoje heslo nikomu neprozrazujte. Při tvorbě hesla se vyvarujte jeho jednoduché podobě, např. tvaru jména, data narození nebo třeba číslovek 123456.   Doporučujeme znát další údaje k účtům na internetu. Například kontrolní otázku k e-mailu, nejčastější kontakty, naposledy odeslané e-maily, nastavení. V případě ztráty hesla a odcizení e-mailu může znalost těchto informací napomoci k návratu účtu.  

Pro bezpečné používání internetu nebo komunikaci jeho prostřednictvím, stačí znát pár jednoduchých, a přesto účinných rad:

1)  Zvažte, zda je nutné zveřejňovat telefonní číslo nebo adresu.
2)  Neposílejte nikomu svoji intimní fotografii, nikdy nevíte, kde se může objevit
3)  Udržujte hesla (k e-mailu i jiná) v tajnosti, nesdělujte je ani osobě blízké či kolegovi v práci.
4)  Nikdy neodpovídejte na neslušné, hrubé nebo vulgární maily či vzkazy.
5)  Nedomlouvejte si schůzku přes internet, aniž byste o tom řekli někomu jinému.
6)  Nevěřte každé informaci, kterou na internetu získáte.
7)  Když s někým nechcete komunikovat, nekomunikujte.
8)  Nesdělujte informace o tom, kde se pohybujete nebo že odjíždíte např. na dovolenou. Po návratu by vás mohlo čekat nepříjemné překvapení.
9)  Při používání webové kamery buďte obezřetní. Kdokoli může na druhé straně hovor nahrávat.
10) Než cokoli potvrdíte, přečtěte si podmínky užívání.  

 

Kamil Chalupa a Bezpečný internet

internet Internet a Vy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.