Vánoční bilancování
ilustrační foto: pixabay.com

Vánoční bilancování

18. 1. 2018

Uf, je po svátcích. Cukroví dojedeno, stromeček odstrojen, kila nabrána a dárky uklizeny. Přichází návrat do zajetých kolejí.

Vánoční svátky pro mě znamenají čtyřměsíční změnu mých životních rytmů. Plánuji, konspiruji, zapojuji logistiku a mozek zapínám do polohy „přijede Ježíšek, tak se snaž“. Nejsem člověk, který by se touto situací stresoval. Dokonce se i moc těším. V době přicházejícího zimního „spánku“ se alespoň něco děje. V říjnu obstarávám dárky, v listopadu řeším, kde budu letošní vánoce trávit, v prosinci ladím náladu a v lednu jsem ráda, že je to vše za mnou. Že mohu v klidu bilancovat a vstřebat všechnu radost s dárků. V našem věku ji máme hlavně z těch, které jsme darovali my. Je ale potřeba ohodnotit i ty, které byly určeny nám.

  1. Ze všech dárků mám radost – to musím předeslat!
  2. Dárkům, které se příliš nehodí a mohou posloužit dál, říkám kolovací. Udělají radost vícekrát.
  3. Pro dárky praktické hledám místo, a tak mám radost ještě podruhé, když to místo pro ně najdu.
  4. Dárky od manžela si vybírám sama. Je to lety ověřený způsob, protože šetřím čas povánočního vyměňování. Je to rodinná tradice. Už můj tatínek říkal: „Mamince můžeme koupit třeba kanady, stejně to půjde vyměnit“.
  5. U dárků technického charakteru si již při rozbalování držím palce, abych nemusela nic reklamovat.
  6. Dárky textilní mám moc ráda, ale ač každý rok o číslo větší, jsou mi stále malé. Lichotí mi, že mi dárce věří a jsem v jeho očích tenčí.
  7. Kosmetika je zaručená výhra. Nikdy bych do mastiček, vodiček a parfémů sama tolik peněz neinvestovala. Mládí je štědré a chtějí mít babičku krásnou.
  8. Taky chtějí mít babičku vzdělanou. To dávají najevo knižními dárky. Knihovna sice praská ve švech, ale nová beletrie, encyklopedie a kuchařky, se vždy hodí. Ráda usínám s představou, co si zítra uvařím.
  9. Dárek, který tradičně dostává manžel, je předplatné časopisů a novin. A tady doufáme, že k nám jednoho krásného dne onen dárek dorazí. Nová novinová služba si ještě neporadila s čísly popisnými, a tak nám zatím žádné čtivo nedorazilo!

A to je první změna v stále se opakujícím scénáři Vánoc. Všichni víme, že není nic staršího než včerejší noviny. A tak držím vydavatelům palce, že se podaří najít způsob, jak denní tisk dodat právě v ten den, kdy ho vydají. Redaktoři Hospodářských novin je prý po Holešovicích roznášejí osobně. K nám to mají poněkud z cesty. Tak uvidíme.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.