Jízda íčkem na mobilu
FOTO: autor

Jízda íčkem na mobilu

30. 12. 2017

Pokud jste mistři mobilu, prosím, nečtěte dál. Zbytečně byste mi psali, že jsem primitiv.

V období 1. až 28. 12. 2017 bylo na íčku 462 000 návštěv, z toho 70% z PC, 22% mobil a 8% tablet. Pokud se týče prohlížečů, tak 43% Chrome, 19% Firefox a 17% Internet Explorer. Těch mobilů je hodně. Obsluha íčka na mobilu oproti PC je trochu jiná a o tom to je. Tohle nemůžu napsat do Chatu, neb potřebuji obrázky.

Mobil

Pracovat na mobilu mastným tlustým prstem je potíž. Nejlépe je mít Stylus, co vypadá jako propiska s gumovou špičkou. Je to přesné a rychlé. Některé povely dole mimo obrazovku (protisměrná šipka = povel zpět) zabírají jen na prst. Stejně tak malé menu (obdélník s dvěma poličkami). Obě ikony většinou nesvítí. Rolování nahoru a dolů jde lépe prstem.

 00-dolni-ikony.jpg

Připojení

Je třeba být připojen na Wifi, nebo na mobilní data. Stáhne se horní okraj mobilu a objeví se výběrová lišta. Tam vyberte Wifi (vodotrysk) nebo mobilní data (dvě šipky). Zpět. Nahoře se objeví za chvíli buď Wifi vodotrysk nebo E (mobilní data). Hotovo.

10-nastaveni-kolecko.jpg03-hore-info-wifi.jpg02-hore-info-mobilni-data.jpg

Start íčka

Najděte ikonu Chrome (eventuálně Internet, či Firefox) a klepněte na ni. Otevře se prohlížeč. Do horního šuplíku napište www.i60.cz a vpravo dole v rohu klepněte na klávesu Přejít na. Objeví se íčko v plné (Mobilní) kráse.

 04-chrome.jpg 05-i60.jpg  06-icko-hotovo.jpg

Přihlášení

Na íčku můžeme brouzdat i bez přihlášení, dokonce i neregistrovaní uživatelé. Neregistrovaní sem nemůžou nic psát. Přihlásíme se klepnutím na modrý text Přihlášení. Na přihlašovacím dialogu klepneme na Přihlásit se. Objeví se hláška: Úspěšně jste se přihlásil. Objeví se váš profil. Tam můžete leccos upravovat, přidávat a měnit. Pod vašimi články se zobrazuje počet návštěv.

                    07-icko-prihlaseni.jpg    08-icko-profil.jpg

Odhlášení

Zřejmě tu nechcete viset do nekonečna. Klepneme na velkou ikonu i60. Objeví se karusel fotek – Úvodní článek – vaše fotka a komentáře k vašim článkům a pod tím tlačítko Odhlásit se. Pak už běží běžné články. Vycouvejte z íčka dole vpravo mimo displej ikonou Zpět (ohnutá šipka).

                                                                         09-odhlasit-se.jpg

Psaní

Jedinou formou komunikace zde, jsou texty. Píšeme bez chyb, čímž ostatním prokazujeme úctu. Problémem je, že některé tablety si dělají, co chtějí. To musíme utnout ((Prediktivní zadávání textu – napíšeme má a chceme napsat mák, počítač si napíše máma (a horší)). Najdeme ikonu Nastavení (ozubené kolečko) a klepneme na ni. Objeví se dialog Nastavení. Nahoře vybereme Toto zařízení a dole Jazyk a zadávání. Klávesnice. Inteligentní psaní - Prediktivní zadávání textu dát na nulu. Nejlépe se píše, když je mobil naležato (landscape).

10-nastaveni-kolecko.jpg  11-nastaveni-toto.jpg  12-nastaveni-klavesnice.jpg  13-nastaveni-prediktivni.jpg

Články píšeme na PC

Články napíšeme ve Wordu na PC, vybereme je a přes CTRL C (kopírovat) je vložíme do svého profilu do Moje články – Založit nový článek – Vytvoření článku – Zadáme titulek (důležitý neb prodává text) – klepneme kurzor pod pás ikon (bliká?) a vložíme přes CTRL V.

Příspěvky

Příspěvky píšeme manuálně do Chatu. Přes ikonu velké i60 jdeme na celé íčko. Vpravo pod Magazín je ikona menu (obdélník se třemi šuplíky) Názory – Chat – otevře se rubrika i60. Pod ní je Váš příspěvek k tématu, tam napište příspěvek do rámečku Text, přečtěte si to po sobě a klepněte na Uložit. Pak už to nejde změnit.

Pod tím je zobrazení kdo je on-line (může klidně někde trajdat, zapomněl se odhlásit). Pod tím jsou další rubriky Chatu.

 14-chat.jpg   15-chat-i60.jpg  16-chat-i60-online.jpg

Komentáře k článkům

Článek otevřeme klepnutím na jeho tučný název. Pod ním je hvězdičkové hodnocení. Pod tím fotky ke článku, související články, témata a nakonec diskuze. Sem pište.

                       18-hvezdy.jpg     19-komentare.jpg

Odkazy

Odkazy jsou kořením Internetu. Pracovat s nimi na mobilu (i tabletu) chce jistou zručnost. Nejsou ani modré ani podtržené a nejdou otevřít pouhým kliknutím na ně.

Musí se ťápnout do textu odkazu (položit a držet) až se objeví dvě koule. Levá se přetáhne na začátek odkazu a pravá na konec. Tím je odkaz vybrán.

20-tap-1.jpg 21-tap-2.jpg 22-tap-3.jpg

Nahoře vpravo se klepne na ikonu Lupa (u tabletu Vyhledávání na webu) a odkaz se otevře v Googlu. Tam se na něj klepne a je hotovo.

                                                 23-lupa.jpg

Závěr: Na tabletu to je podobně.

*****

  

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%