Nová závislost! Diagnóza i60
Ilustrační foto: Anna Čípová

Nová závislost! Diagnóza i60

31. 12. 2017

Abychom získali odborné stanovisko k celému problému, kontaktovali jsme odporného spolupracovníka, psychiatra docenta Olouška Chocholouška. Čučte, co jsme se dozvěděli:

 

Jak jsme slyšeli z dobře informovaných psychiatricko-policejních kruhů, mezi uživateli portálu se rozšířila patologická závislost na i60. Jak se projevuje?

Portál i60 vytváří závislost seniorů a seniorek mnoha způsoby. Začíná to každé ráno, kdy je v provozu diskusní okno (chat) s lechtivým názvem i60. Tak třeba včera (doc. Chocholoušek cituje): 

P. S. v 06:03: Dobrý den. U nás je mínus dva, polojasno a tři centimetry sněhu.

L. R. v 06:07: Dobrý den. U nás je mínus dva, polojasno a tři centimetry sněhu.

E. V. v 06:10: Dobrý den. U nás v centru jsou tři centimetry (u Muzea čtyři).

A. P. v 06:11: Dobrý den. Hned jak jsem se probudila, musela jsem si jít na i60 šlehnout. Nashledanou.

A kdo to píše, prosím vás?

No třeba autorkou té poslední hlášky je známá (snad už vyléčená) heroinistka a pervitinistka, bývala drogistka Anička Ptáčková z Kostelce nad Modrými lesy.

To se ji nebojíte takto jmenovat?

Ale kdepak. Anička si jen ráno šlehne a pak už se na i60 ani nepodívá.

Ale stejně, že v Holohlavech je mínus dva a tři centimetry, kdežto v Holovousech taky, to snad nejsou důležité informace?

Pro někoho určitě. V tom je právě ta závislost, že se pacienti hned ráno hrnou k teploměru a pak okamžitě k počítači, aby zapsali, co zjistili. Nemohou si pomoci, mají chorobné nutkání.

Takže závislosti propadli pouze návštěvníci těchto stránek?

Bohužel ne. Závislosti propadl dokonce i šéfredaktor a hlavní strůjce i60 Honza Raška Ten už přestál tři pokusy o převzetí i60. Poprvé to byl nějaký Petr Kellner z PPF s chabou nabídkou jedné miliardy korun. O týden později jakýsi Ivo Rittig a pan Mazánek (který je znám pod pseudonymem Roman Janoušek) nabídli miliardu dolarů. Ale nejtěžší pokus o to, odstavit jej od milované í-šedesátky, přestál minulý týden.

Co se stalo?

Jeho vlastní žena mu řekla: Tady máš stovku na pivo. Raději tě vidím v hospodě než u počítače, jak strojíš úklady nebohým seniorům, kteří dnem a nocí dřou, aby připravili nějaké příspěvky.

A šel?

Nešel. Dál strojil úklady. Ale prachy si nechal. Dodnes mu přispěvatelé platí pěkné peníze za zveřejnění svých příspěvků. A on jim telefonuje třeba o půlnoci, aby mu ještě pět tisíc přihodili.

No tohle?! Co tomu vlastně říká bulvární tisk?

Pro bulvární tisk je to tak nestravitelné, že i časopis Blesk krachuje, neboť lidem stačí číst i60.

Co říkáte na oblíbené diskusní rubriky, takzvané chaty?

To je semeniště infekcí a závislostí. Tak třeba v rubrice Politika se soustřeďují lidé, kteří prostudovali dílo Aloise Jiráska. Jedni jsou PROTI VŠEM, druzí mají ve všem TEMNO a jeden návštěvník tam neustále opakuje STARÉ POVĚSTI ČESKÉ. Bohužel do toho míchá události po Bílé hoře, kdy katoličtí spiklenci v čele s biskupem Mirdou Tkalouskem nakradli nedávno restituovaný majetek, ujařmili český národ a zdevastovali jeho čistou slovanskou duši.

To je ale hrozné!

Ano, a dokonce se zde, v rubrikách Politika a Ring objevil obávaný gastrointestinální kolorektální adenomatózní hereditárně polypózní syndrom.

Cože?! Aha, jasně, rozumíme… Snad jen pro čtenáře, můžete vysvětlit blíže, o co se jedná?

Je to jednoduše nezvladatelný slovní průjem. V kteroukoli denní a noční dobu a všemi otvory.

Dá se to léčit?  

Jedině kombinací léků a psychoterapie. Obvykle se bere zemanium dvakrát denně a antidukinum vyvinuté ve Vatikánu. A postižený musí navíc všechno, co napsal, po sobě přečíst. Takže léčba je celkově velmi krátká. Řádí tam také jistá Blažena Vlažná (nikdo neví, zda je to muž, nebo stroj).

Tak raději honem pryč od této rubriky…

Závislost se projevuje i v neustálé snaze zveřejnovat všechno možné. Jeden muž dokonce v soutěži Foto dne zveřejnil omylem svou vlastní pornofotku. S názvem Zadní průčelí!

Až takhle?

Nejen to. V soutěži o tablet Leninovo se nedávno porvaly dvě seniorky tak, že jim z klávesnic vyletovala písmenka.

Vzniká tato závislost spontánně nebo je někdy i organizovaná?

Na i60 operuje malá, avšak dokonale secvičená skupinka seniorek, která každý den v určitou hodinu přistupuje do jedné z rubrik, aby se tam kolektivně popásala na sebeztrapnění jiné seniorky. A nedávno jiná skupinka vyhvězdičkovala fotku své mluvčí až k vítězství v soutěži. 

Co podle vás na i60.cz ještě ohrožuje duševní zdraví seniorů?

V poslední době mi dělá velké starosti rubrika Líbí – nelíbí. Nejen že tam jeden senior píše neustále všechno, co se mu zrovna nelíbí („nelíbí se mi, že mám k ránu hlad“ nebo „Franta na Hrad, Franta z Hradu“ a podobně). Zejména v poli „Nelíbí“ se objevuje tolik mluvnických záporů v jediné větě, že čtenář neví, zda má s názorem souhlasit či nesouhlasit, tedy zda se mu líbí, či nelíbí. Zda se mu líbí, co se autorovi nelíbí nebo nebyly-li by všechna nelíbí pro něho vlastně líbí. Je tam však ještě další býlí jako např. něčí libý pocit nad krásným ránem a nikdo neví, zda se jemu samému to cizí ráno líbí nebo nelíbí. To vše je přímá cesta k epileptickému záchvatu, jaký se právě pokouší i o vás.

Nešlo by tyto závislé osoby nějak vystrnadit z internetového prostoru?

Nešlo. Oni umí víc než jejich vnuci a ani vymazání paměti (jejich vlastní) by nepomohlo. Zvlášť těžce nemocní íčkaři dokonce pořádají osobní setkání, aby mohli aspoň krátkodobě uspokojit svou těžkou závislost na i60. Proti poslednímu velkému setkání v Rožnově dokonce zakročila policie, avšak seniorky zpěvem písní zahnaly těžkooděnce z útvaru rychlého nasazení na útěk. Jediný muž na tomto setkání se stal obětí objetí dvou desítek seniorek a dodnes z toho má mačkofobii.

Jak tedy překonat závislost lidí na i60?

Proti i60 už podal protest Český svaz vyhazovačů, který se oprávněně bojí o ztrátu práce, neboť na vyhození člověka z internetu nejsou třeba svaly, ale pouze klávesa DELETE. Ale jako celek? Internet nikdo nevlastní a i když mnozí z nás volili Andreje Babiše v naději, že i60 vypne, zas tak mocný člověk to zřejmě není. Politici přicházejí a odcházejí, režimy se hroutí, zemětřesení třesou, ale pan Raška sedí pevně v sedle!

A my se společně s Olouškem Chocholouškem ptáme: Kdo zastaví Honzovo bezuzdné řádění, kterým se portál i60.cz postupně stává nejvíce navštěvovaným seniorským webem na českém internetu?

Na to vám snad odpoví ředitel léčebny v Bohnicích. Pavilony H, J, K a L jsou již zaplněné někdejšími návštěvníky portálu i60. Ačkoli se nyní primátorka Prahy Adriana Krnáčová (vystupující na i60 pod pseudonymem Dorka Horná) dušuje, že urychleně započne stavba pavilonů M a N, musíme počítat s hromadnými jevy, jaké jsou vidět z USA u některých fanatických sekt: šéfredaktor vyvede své ovečky na vyšehradskou skálu a vydá jim příkaz, aby hvězdičkovali například článek nějakého Čepelky. 

Takže odpověď přinese až nový rok. Žádáme vás všechny, abyste sem už nikdy neklikali a i60 nečetli. Jen tak se nám podaří omezit vaši závislost na dobré zábavě a dobré partě. Vzhůru do šedivého, kalného, temného, ponurého roku 2018! 

 

i60.cz Můj příběh
Hodnocení:
(4.8 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%