Zlaté ozdoby na stromeček
Foto: autor

Zlaté ozdoby na stromeček

23. 12. 2017

Dvě dcerušky (Máňa a Káka) po shlédnutí mnoha pohádek v televizi požádaly tatínka o vyzdobení stromečku zlatými ozdobami a řetězy. On je špatně pochopil a řekl: “Nejdřív si o tom musím něco přečíst“ a začal žasnout. „Což o to, peníze máme, ale jestli to ten stromeček unese“. Ve „Výtvarné potřeby a rámování“ koupil plátky na pozlacování: Zlatící plátky pravé zlato 22 karátů 8x8 cm (25 plátků) za 1 195 Kč. Napatlal ozdoby pastou a štětcem natupoval plátky. Měli i plátky z imitace zlata: Plátek zlatý schlagmetall 16x16 cm 100 plátků za 228 Kč.

Zlaté plátky 22 karátů

Zlatící plátky 22 karátů

Ukázalo se, že zlatá koule obvyklého průměru 10 cm by vážila 10 kg a stála 10 milionů Kč, to je moc a zlomilo by to větev i peněženku.

Povídání o zlatu

V průběhu několika tisíciletí je zlato tím nejuniverzálnějším platidlem. Zlato se vrátilo do povědomí většiny lidí především v posledním desetiletí, kdy po 11. září 2001 došlo k významnému celosvětovému propadu akciových trhů a tím k růstu ceny zlata.


Cena zlata v USD/unci

Cena zlata v USD/unci. Graf Saxobank - Forex

Kov

Jedná se o ušlechtilý, měkký, ale téměř nezničitelný kov s jedinečnými fyzikálními vlastnostmi. Je stálý na vzduchu i ve vodě. Jediný roztok, který je schopný ho poškodit, je tzv. lučavka královská, což je směs kyseliny chlorovodíkové a dusičné. Latinsky se zlato nazývá aurum, chemická značka prvku je Au a atomové číslo je 79. Měrná hustota 19,33 kg/dm3, což je 1,7 krát více než hmotnost olova.

Kvalita zlata je určena jeho ryzostí. Maximální hodnotou je 24 karátů, v tomto případě se jedná o naprosto čisté zlato, bez jakýchkoliv dalších příměsí.

Pro svou přílišnou měkkost se však také zlato stává jen těžko použitelné.

Zlato označené číslem 750 obsahuje 75 % zlata a 25 % jiných kovů. V České republice je pro prodej zlatnických výrobků úředně stanoven minimální obsah zlata ve výši 585/1000, což je 14ti karátové zlato.

Ceny zlata se uvádějí v trojských uncích = 1 trojská unce (troy oz) má 31,103 gramů.

Nejznámější je bílé zlato. Vzniká kombinací dvou kovů: zlata a niklu nebo paládia.

Červené a růžové zlato vzniká kombinací zlata a mědi a využívá se také pro výrobu šperků. Podle výše obsahu mědi rozlišujeme, zda se jedná o červené nebo růžové zlato.

Modré zlato je slitinou zlata s ocelí. Zelené zlato vzniká jako kombinace zlata a stříbra, nebo kadmia.

Použití: vodivost a odolnost proti korozi (kontakty), pozlacování (lázeň nebo fólie), z 1 unce se dá vytáhnout drát 100 km dlouhý, stomatologie, katalyzátor, nanotechnologie v lékařství, klenotnictví.

Historie

Na samotném počátku dělby práce docházelo k tzv. barterovým obchodům, tedy naturální směně jednotlivých druhů zboží. Drahé kovy se staly nejvýznamnějším obecně uznávaným prostředkem pro směnu. Za účelem zefektivnění oběhu drahých kovů docházelo později k ukládání kovu u zlatníka (nebo také v bankách), který oproti kovu vystavil stvrzenku o uložení. Majitel stvrzenky při předložení dostal zpět uložené množství drahého kovu.

Banky zjistily, že všichni majitelé stvrzenek nikdy nepožadují uložený drahý kov ve stejný okamžik. Z toho pro ně vyplynulo, že není nutné uchovávat všechny uložené drahé kovy, na které jsou vystaveny stvrzenky, potažmo že je možné emitovat stvrzenky na větší objem drahého kovu, než ve skutečnosti vlastní. Tyto poukázky na zlato byly ve skutečnosti nepodložené žádným skutečným zlatem, staly se tak již neplnohodnotnými penězi.

Na mezinárodní konferenci v americkém městě Bretton Woods byl v roce 1944 schválen Brettonwoodský měnový systém. Vznikl tzv. zlatý dolarový standard, který spočíval v konvertibilitě zlata a amerického dolaru v poměru 35 amerických dolarů za trojskou unci zlata. V srpnu 1971 tehdejší americký prezident Richard Nixon prohlásil, že americká vláda se rozhodla ukončit směnitelnost amerického dolaru za zlato, čímž zrušil základní kámen Bretton-woodského měnového systému, a tím v podstatě ukončil éru zlatého dolarového standardu.

Historickými milníky bylo:

*       objevení Ameriky v roce 1492

*       25. leden 1848, kdy na břehu potoka poblíž řeky American Fork zahlédl James Marshall ve vodě třpytivý oblázek - zveřejnění této informace rozpoutalo zlatou horečku.

*       „Ropný šok“. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v roce 1973 zvýšila cenu produkované ropy na čtyřnásobek původní výše

*       21. ledna 1980 dosáhlo zlato svého v té době dosavadního maxima 850 USD/oz. Jedním z důvodů byl tzv. „druhý ropný šok“ z roku 1979, který měl obdobné následky jako šok v roce 1973 a k celosvětové politické nejistotě značně přispěla i sovětská invaze do Afghánistánu a Íránská revoluce. Po uklidnění politické situace cena zlata opět klesla a v roce 1981 se již obchodovalo za průměrnou cenu 460 USD, následoval další pokles na hodnotu 300-400 USD.

*       11. září 2001 teroristický útok na Světové obchodní centrum v New Yorku z, který měl za následek propad akciových trhů. Od tohoto období pak dochází k dlouhodobému pozvolnému růstu ceny.

*       15. září 2008 banka Lehman Brothers zažádala o ochranu před věřiteli. Počátek finanční krize, která se posléze rozšířila i do Evropy a zbytku světa.

Svět

Roční těžba zlata je přibližně 2 7000 tun (největší producent je Čína). Dalším zdrojem je recyklace 1 600 tun/rok (nejvíce Indie).

Těžba spočívá v extrakci zlata z drtě pomocí roztoku vody s kyanidem. Náklady na těžbu jsou nad 600USD/unci. Růst nákladů ovlivňují mzdy. Těží se povrchově. Výnosnost rudy je 7 gramů zlata na 1 tunu rudy.

Nejvýznamnějším trhem se zlatem je Londýn (The London Bullion Market). Minimálním objemem obchodu je 1 000 trojských uncí zlata. Londýnský trh uvádí vždy Gold London fix AM a Gold London fix PM, tedy dopolední a odpolední cenu.

Dalším významným evropským trhem Švýcarsko s hlavním sídlem v Curychu. Curyšský trh zásobuje regionální trhy a jednou z jeho výhod jsou i hmotnosti zde obchodovaných slitků, které nemusí mít jednu standardizovanou hmotnost a je možné obchodovat se slitky o hmotnosti i pouhých několika gramů.

Nákup zlata
Pro toho, který ve zlatě hledá prostředek, jak se zabezpečit před případným kolapsem trhů, je z jeho pohledu jedinou bezpečnou ochranou vlastnictví skutečného fyzického zlata.

V oblasti nákupu fyzického zlata existuje hned několik konkrétních možností. Nejčastěji je možné ho koupit ve formě zlatých cihel nebo zlatých investičních mincí, mezi kterými je jednoznačně nejznámější jihoafrický zlatý Krugerrand. Od ostatních mincí se odlišuje tím, že její hmotnost je vyšší než 1 Oz a to konkrétně 33,93 g. Mince obsahuje 91,67 % zlata (1 Oz) a 8,33 % mědi. Mince je ražena z 22 karátového zlata. V USA se razí dvě investiční mince, a to American Buffalo s obsahem 0,9999, a American Eagle, který má ryzost, podobně jako Krugerrand, 22 karátů (0,9167).

Slitky zlata rafinérie ARGOR HERAEUS

Slitky rafinérie Argor Heraeus_ 1 g za cca 1.180 Kč

 Zlaté mince Krugerrand 1 unce

 

Krugerrand 1 oz; hmotnost 34 g; průměr 33 mm; 22 karát (917/1000 Au + 88 Cu); cena 28.800 Kč

V roce 2012 vyrazila australská mincovna Perth Mint zlaté mince s motivem Klokana – Kangaroo. nejtěžší zlatou minci světa, o ryzosti 999,9 %, s nominální hodnotou 1,000,000 australských dolarů a váze 1 tuny, průměru 80 cm a tloušťce 12 cm a právě s motivem klokana.

Základní výhodou pro drobného investora je skutečnost, že dané zlato skutečně fyzicky vlastní a v případě kolapsu finančních trhů nehrozí, že by o něj přišel. Důvodem, který značně vedl k rozšíření zlata i mezi drobné investory v ČR, je změna zákona, která investiční zlato osvobozuje od DPH. Zisk dosažený z prodeje je osvobozen od daně.

U obchodníka dostanete cihly nebo slitky od renomovaných výrobců (zahraničních, v Čechách se investiční slitky ani cihly určené k prodeji nevyrábějí) s certifikátem s označením výrobce, puncem, hmotností a výrobním číslem.

Fyzické zlato se vyznačuje nízkou likviditou, která je zapříčiněna nutností najít zájemce o koupi daného slitku, nebo tento slitek odprodat přímo společnosti zabývající se prodejem investičního zlata.

Cena zlata
Jednou z příčin vzestupu ceny zlata je expanzivní monetární politika amerického FEDu. Ten ve snaze podpořit americkou ekonomiku provádí politiku tzv. kvantitativního uvolňování, jehož smysl spočívá v nákupu finančních instrumentů (především dluhopisů) na volném trhu. Nákupem těchto aktiv dochází ke zvýšení množství peněz v oběhu, což je někdy označováno jako „tisk peněz“.

Je vhodné započítat i další náklad spojený s vlastnictvím fyzického zlata, kterým je platba za pronájem bezpečnostní schránky.

Cena zlata se skládá z:

*       aktuální ceny zlata na světovém trhu (dle londýnského fixingu). Cena se uvádí v amerických dolarech za 1 Oz (31,1g).

*       přepočtu kursu české koruny vůči dolaru

*       výrobní přirážky, kterou si účtují výrobci (rafinéři) při prodeji zlata

*       prodejní přirážky obchodníků

***

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%