Hrátky s češtinou - jídlo
FOTO: autorka

Hrátky s češtinou - jídlo

23. 12. 2017

Jsem ráda, že mluvím česky. Čeština je jazyk košatý a každé slovo jde nahradit obdobným, což se dá náležitě využít ať už v literatuře nebo v křížovkách.

Uvažuju tady nad plným talířem nad normální lidskou činností a jejím pojmenováním.

K životu potřebujeme jídlo. Tak se můžeme najíst, nacpat, nabaštit, nažrat, naládovat se, nadlábnout, dát si dlabanec, napapat, hamat či haminkat, nafutrovat, cpát do cíchy, naducat si bříško, naprásknout se, bagrovat, být labužník, vychutnat si mňamku, sníst to v klusu, dát si jen párek v rohlíku, zhltnout polévku, žvýkat tvrdé maso, převalovat to v ústech, dát si něco malého, obědvat v závodce, jíst za stravenky, konzumovat, jíst zdravě a nezdravě, jíst jen tekutou či kašovitou stravu, hladovět, tloustnout i ze vzduchu, přepadnout lednici, vyplenit špajzku, být o suchém chlebu, držet dietu, žrát, jakobychom tři dny nejedli, jíst se psem z jedné misky. Někteří se specializují jen na polévky ze sáčku a na zájezdech jedí paštiky, proto jim domorodci říkají paštikáři. Veškerou krmi si připravíme na plynovém sporáku, na indukci, na elektrickém vařiči, v papiňáku, ve friťáku, na obyčejné otlučené nebo nerez pánvi, na předražené speci titanové pánvi z předváděčky nebo pánvi WOK. Můžeme si koupit hotovku nebo polotovar a vše si můžeme vychutnat, vybírat si jako mlsná koza nebo se v tom nimrat či u toho frfňat. Jdeme se známými na zabijačku, na grilovačku nebo do picérky, nebo si telefonicky pizzu objednáme domů. V jídelně si dáme meníčko, v bistru dršťkovku a v hospodě utopence. Ve vegetariánské restauraci zakousneme tofu lístkem zeleného salátu a doma můžeme zobat zrní. V čínské restauraci nám připraví čínské nudle, čínu nebo Bóbika. Pozor na Evu, bude vám nabízet jablko! Pokud si dáte nějakou mořskou specialitu, nedivte se, když se bude ještě hejbat, velebnosti. Je určitě romantické povečeřet při svíčkách a své kouzlo má opékání buřta u ohně či gulášovka z kotlíku. Můžeme jít na předváděčku a dostat nějakou krmi zadara či na Staromáku dostat zdarma rybí polívku od primátorky.  V Pelíškách si dají noky a u Škopků to bude zase králík! Můžeme dostávat umělou výživu v kapačkách, můžeme počítat kalorie, jouly nebo žlučníkové záchvaty a samozřejmě můžeme držet protestní hladovku. Můžeme se živit jen konzervami a tvrdit, že máme konzervatoř, ale tady pozor na klobásový jed botulin!

Tak doufám, že jsem vás moc neotrávila blbými kecy, a budu se těšit na další příměry, které vás k jídlu napadnou.

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%