Vánoce bez rodiny mohou být stejně veselé a krásné
Ilustrační foto: ingimage.com

Vánoce bez rodiny mohou být stejně veselé a krásné

16. 12. 2017

Obvykle ze všech stran slyšíme, že Vánoce se musí trávit s rodinou, že čím více lidí se sejde, tím lépe. Pro ty, kteří jsou z různých důvodů sami, se proto vánoční svátky často stávají obdobím smutku a depresí. Jak se s vánoční samotou vypořádat? Nepodléhejme pocitu, že něco musíme dělat jen proto, protože to tak dělá většina lidí kolem nás.

Ano, Vánoce jsou obdobím, kdy se obvykle rodiny schází, ale jestliže rodinu nemáme nebo si s ní nerozumíme, můžeme si přece i přesto udělat Vánoce velmi pěkné.

Tam, kde jsme vítáni

Dvě sedmdesátileté dámy, sousedky z vedlejších domů na ostravském sídlišti Zábřeh si každý rok dělají Štědrý večer spolu. Střídají se, jeden rok vaří a chystá jedna, další rok zase druhá. A každý rok jedna druhé dělá překvapení, v jakém stylu Štědrý večer bude. „Kašleme na tradice, kapra jsme smažily celý život,“ vypráví se smíchem paní Alena. „Loni jsem dělala krevetový salát a kuře s indickou omáčkou, letos vaří kamarádka, tuším, že Vánoce budou v asijském stylu, protože se mě ptala, jak to umím s hůlkami,“ popisuje. Jedna z nich je bezdětná vdova, druhá sice rodinu má, jenže jim to neklape. „Vánoce se synem a snachou pro mě bývaly stresem. Cítila jsem, že mě zvou jen proto, že se to patří, ale že překážím. Mají malý byt, syn kvůli mně spal na zemi na matraci. Když mě jiný rok po večeři vezl domů na druhý konce města, zase si kvůli tomu nemohl dát ani k večeři víno. Jen jsme se trápili, takhle s kamarádkou je to lepší. K mladým jdu druhý den odpoledne jen na kafe a dortík,“ říká smířlivě.

A další příklad. Osamělá seniorka z Prahy chodí na Štědrý večer pomáhat do dětského domova. Dětem čte pohádky, hraje si s nimi. Personál to vítá, protože si díky tomu jedna ze zaměstnankyň může vzít na ten den volno a trávit ho s rodinou. Rády jsou i děti, protože se na „tetu“, která k nim dochází jen občas, pokaždé těší. „Paní ředitelka mě tam pak nechává přespat, takže s dětmi trávím dlouhý večer, pomáhám ukládat ty menší k spánku. Cítím se potřebná, je tam ruch, zmatek a já nemám čas myslet na to, že jsem zůstala na světě úplně sama,“ vypráví.

Klidné od slova klid

Na internetu se dá najít řada tipů, jak lidé mohou Vánoce strávit. Populární začínají být například pobyty na horách pro seniory, na které se zaměřuje už několik cestovních kanceláří. Samozřejmostí u těchto pobytů je jednolůžkový pokoj bez příplatku a ubytování se službami, které budou vyhovovat i lidem starším, nemocným či hůře pohyblivým. To znamená, že žádné šplhání do kopce s těžkým kufrem bez pomoci nehrozí.

V Havířově a dalších městech pořádají na Štědrý den večeři pro osamělé seniory v restauraci. Tato setkání jsou spojena s příjemným povídáním, obvykle probíhají už odpoledne, aby se lidé nemuseli vracet domů pozdě v noci. V Havířově se takhle každý rok schází kolem čtyřiceti lidí, mnozí právě tam navázali nová přátelství.

Inspirujme se. Vánoce sice máme spojeny s dodržováním tradic, ale dodržovat je za cenu vlastního trápení, je hloupost. Nezapomínejme ale hlavně na toto: Každý z nás je jiný. Někdo touží o Vánocích po společnosti, jiný je raději sám. Na tom, že člověk stráví Štědrý večer sám u televize, není nic špatného či divného. Není třeba si to vyčítat, ani se tím trápit. Naopak, můžeme to brát jako období meditace a přemýšlení. Co by za takovou možnost daly rodiny s tlupou hlučných dětí a návštěvou tetičky, tchýně a bratrance, se kterým si v podstatě lezou na nervy. Ale jsou Vánoce, tak přijeli, protože se to sluší a patří.

Americká psycholožka Sally Connollyová dokonce vydala publikaci na toto téma a má svůj populární blog, kde dává rady, jak se lidé žijící sami mají s obdobím Vánoc vyrovnat.

Tady jsou některé z nich:

- Za žádnou cenu si nepředstavujme, jaké by to bylo, kdybychom měli příbuzné, děti, jak bychom takové Vánoce s nimi připravili, co bychom upekli, uvařili. Nevpouštějme do hlavy myšlenku začínající slovem „kdyby“.

- Uvědomme si, co je na Vánocích o samotě příjemné: Ticho, klid, nemáme hromady špinavého nádobí.

- Nelitujme se. Mnozí jsou na tom mnohem hůře než my. Pokud se nám chce, můžeme si to právě o Vánocích připomenout. To znamená předem se domluvit s nějakou charitativní organizací, zda nepotřebují na Štědrý den či o dalších svátcích s něčím vypomoci.

- Našetřeme si na dovolenou právě o Vánocích. Nikde není psáno, že je musíme strávit doma. Proč by si dva osamělí kamarádi či kamarádky nemohli vyrazit do Vídně, do Paříže nebo do Prahy právě o Vánocích a místo tradičního okusování rybích kostí pod stromečkem se třeba neprocházely po Karlově mostě?

- Ať už budeme ty letošní Vánoce trávit jakkoli, psychologové se shodují v následujícím: Osaměle žijících lidí rok od roku přibývá a bude jich přibývat ještě víc. Přehodnoťme tedy to, o čem jsme celý život byli přesvědčeni. A sice, že Vánoce se musí trávit pohromadě s rodinou. Nemusí, a přesto mohou být hezké.

Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.