Akční senior: Svět se mění a my s ním
Foto: archiv autorky

Akční senior: Svět se mění a my s ním

13. 12. 2017

Dívám se na černobílé fotografie z mých dětských narozenin. Sedím pokaždé, asi do deseti let, nad patrovým dortem. Vedle mne je moje milovaná babička. Já se měním, ale ona jako by se v čase usadila. Stále stejný drdůlek, šatová zástěra a pohled staré ženy.  Přitom žádná domácí puťka v mládí nebyla. Hrála ochotnicky divadlo, četla, pokrokově přemýšlela.  Ale po šedesátce se tenkrát z žen automaticky stávaly babičky, které pletly, háčkovaly bílé dečky, povídaly pohádky. A že by si po smrti dědečka našla někoho jiného? Nepředstavitelné.

Jaká by asi byla v dnešní době? Určitě jiná – modernější, dožila by se vyššího věku a možná by sledovala všechny dostupné informace o nových trendech v zahradnictví na internetu. Taky milovala kytky.  Jako třeba moje hodná třiaosmdesátiletá sousedka. Odbornice a pěstitelka sazenic. Nejedna květinka od ní pózuje i na mých záhonech. Pokaždé, když mi nějaký skvost svěřuje do péče, přidá radu kam, kdy a jak jej zasadit. Řeklo by se taková normální, obyčejná sousedka. Snad, ale já ji mám ráda. A o to jde.

Svět se dneska rychle mění a my s ním. Takže akční senior není vlastně akční. Je to prostě starší člověk, který žije tak, jak dříve by chtěl a nemohl. Teď si plní své sny a snaží se poznat nepoznané. Stává se malířem, spisovatelem, učí se jazyky, studuje vědní obory, filmuje, fotografuje… a co já vím, co ještě. Mnohý překonává nemoci, nebo se musí uskrovnit, aby mu vyšlo na zaplacení i malého školného. A takových je hodně. (Když vynechám samozřejmě celodenní příznivce televizní zábavy, přikované k magnetickému divanu.) 

Proto jsem nechtěla psát jen o jednom jediném člověku. Vážím si všech. Všech těch, kteří přežili minulé století s čistým štítem, kteří nebyli poplatní fanatickým režimům a aktivně přijímají novou, moderní dobu. Ať dělají cokoliv - čtou, muzicírují, objevují krásy naší země, píší o tom, hrají pétanque, zpívají, starají se o nemohoucí, ale i pomáhají vychovávat děti. Nebo na záhonku pěstují květiny. Vážím si jich.

Babička by se asi divila. (Obrázek její a dědy nahoře)

 

SOUTĚŽ AKČNÍ SENIOR - Znáte ve svém okolí ženu či muže v seniorském věku, kteří jsou něčím výjimeční? Kteří například mají za sebou nějaký mimořádný sportovní výkon, řídí ve vysokém věku firmu, pracují pro charitu, malují obrazy, hrají divadlo, vystudovali vysokou školu apod.? Představte tyto akční seniory našim čtenářům - napište o těchto lidech příběh nebo s nimi udělejte rozhovor a vyhrajte některou z cen! Více informací o soutěži najdete na tomto místě.

 

 

 

Můj příběh Soutěž - Akční senioři
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%