Jak přežít Vánoce s mladými
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak přežít Vánoce s mladými

13. 12. 2017

O Vánocích se má sejít co nejširší rodina, přece nenecháme babičku či dědu samotné. Tato věta zní dobře, ale realita bývá jiná.

Výraz „prožití“ svátků se v takových případech mnohdy mění na „přežití.“ Takže neuškodí dát si dohromady několik zásad, jak se s takovou situací se ctí vypořádat.

Nechat se pozvat
Zásadní je, aby prarodiče nepořádali Štědrý večer pro další členy rodiny. Pro děti za celý život udělali dost, teď je čas nechávat se zvát, hostit, hýčkat. Společný Štědrý večer, případně i další svátky s mladými? Ano, my přijedeme k vám, milé děti. Nebo přesněji, vy si nás, milé děti, přivezte a zase pěkně odvezte.

Domluvte se
Budeme u mladých spát nebo chceme jet po štědrovečerní večeři domů? Co je jednodušší pro všechny zúčastněné? Nic není horšího než tchýně, která říká: „Spát u vás? Vyloučeno! Jen povečeřím a jedu domů.“ „Ale maminko, nemůžete přece v noci sama přes celé město, navíc tramvaje jezdí málo, my vás tedy odvezeme.“ „V žádném případě, to byste si ani nemohli kvůli mně dát štamprličku, já vás obtěžovat nebudu.“ Výsledek? Stres už pět dnů předem, kdy celá rodina řeší, jak dotyčnou buďto přesvědčit k přespání nebo jak ji nejefektivněji v noci přeexpedovat do jejího domova.

Hlaste, co vám chutná
Nepečte, nesmažte, nevařte. Když se rodina nedohodne a každý koupí či připraví něco svého, výsledkem bývá chaos a naštvaná hostitelka. Ideální je předem si ujasnit, co se bude jíst a pít a kdo má jak přispět. Jsme pozváni k dětem? Předem se zeptejme, zda jim udělá radost, když přineseme dort nebo cukroví. Soudný člověk by měl poznat, kdy se s něčím vnucuje a kdy je nabídka naopak přijata s nadšením. Ušetřeme si  časté situace, kdy jedna babička donese vanilkové rohlíčky, druhá babička tady a vnuci znechuceně hlásí: Jé, těch máme doma už tři další krabice od mámy, tety a sousedky.

Nekritizujte
I kdyby se vám u snachy  při štědrovečerní večeři lepila na kalhoty žvýkačka na židli, přejděte to s noblesou. Vánoce jsou svátky klidu a jestliže nás děti pozvaly, chovejme se jako hosté. Tedy velkoryse.

Nezačínejte s nepříjemnými tématy
I kdyby vnuk ihned po večeři zalezl do svého pokoje s notebookem, nezačínejte debatu na téma počítačová závislost. I kdyby syn při večeři odesílal esemesky, nezačínejte debatu na téma workoholismus. I kdyby byl salát ze supermarketu a místo kapra rybí prsty, nezačínejte debatu na téma příliš zaměstnané ženy. Mlčte, nic moudřejšího 24.prosince udělat nemůžete.

Vyjadřujte se jasně
Lidé jsou různí a nikde není psáno, že se Štědrý večer musí trávit v co největším počtu lidí. Pokud vám vyhovuje samota, dejte to okolí najevo. Jistá sedmdesátnice z Ostravy si loni s manželem po deseti letech, kdy objížděli děti, udělali poprvé Štědrý večer sami pro sebe. Nemohli si to vynachválit a letos oznámili mladým, že zase budou jen spolu. Děti to sice nechápou, berou to tak, že rodiče trucují, ale dotyčným prostě vyhovuje ten den klid a posezení u televize více než deset lidí u stolu a křičící vnoučata. A naopak, není nic horšího, než odmítat pozvání a pak se doma užírat sám smutkem.

Otevřete šampaňské
A to v případě, že se vás nic z předešlých situací netýká. Že máte rodinu, se kterou si dovedete udělat pěkné společné Vánoce, domluvit se na nich a pak se při nich pobavit. Pokud patříte mezi ty šťastlivce, oslavte to a rady, jak na to, předávejte dál.

rodina Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.