Adventní setkání v Senior Pointu Zlín
FOTO: autorka

Adventní setkání v Senior Pointu Zlín

11. 12. 2017

Před dvěma lety jsem dostala od vedení portálu i60.cz důvěru zorganizovat první "Módní přehlídku pro 50+". Přehlídka byla přijata kladně nejen diváky, ale i vedením statutárního města Zlína a byla jsem požádána o organizaci dalších ročníků.
Při přípravách prvního ročníku jsem se seznámila s celou řadou zajímavých lidiček, ke kterým se řadí i pracovnice Senior Pointu a Family Pointu ve Zlínském klubu 204.

Před pár týdny jsem obdržela pozvánku na "Adventní setkání při příležitosti tří let od vzniku Senior Pointu Zlín". Přivítala jsem ji jako vhodnou příležitost k prezentaci naší již tři roky trvající spolupráce a zároveň si připravila několik otázek pro koordinátorku Family a Senior Pointu, paní Ivanu Tichou.

Můžete nám prozradit, co bylo rozhodujícím impulsem pro zřízení střediska v Klubu 204?
Hlavním impulsem bylo plánované přestěhování zlínské knihovny do nových prostor a hledání nájemců v prostorách stávajících. Nabídli jsme možnost využití části dnešního Klubu 204 jako místa kontaktní, informační a poradenská jak pro rodiny s dětmi, tak pro seniory, přičemž jsme se nechali inspirovat „zavedenými značkami – Family Point a Senior Point“ s několikaletými zkušenostmi nejenom v Brně.

Co tvoří náplň činnosti Senior Pointu?
Senior Point je místo přátelské seniorům, ve kterém jsou jim poskytovány služby zdarma. Přítomná pracovnice podává informace (osobně, telefonicky, e-mailem) z různých oblastí života - např. sociální, trávení volného času a dále zprostředkovává poradenství, případně je přímo poskytuje.
V Senior Pointu je možno v klidném a přátelském prostředí využít prostor k popovídání si, posezení, nabízí se zde možnost občerstvení (káva, čaj, voda), využití počítače s internetem, registrace do slevové sítě Senior Pas aj.
Senior Point Zlín nabízí bohatou nabídku volnočasových aktivit. Největší část vedou lektoři převážně z řad seniorů - je využit potencionál jejich aktivizace.

… a co Family Pointu?
Family Point místo pro rodinu ® je služba, která rodičům, prarodičům aj. umožňuje pečovat o děti ve veřejném prostoru. Jedná se o místo, kde lze dítě nakojit, nakrmit, ohřát stravu, přebalit a obstarat si ostatní potřebnou péči. Lze zde získat kontakty na prorodinné organizace poskytující různé služby a poradenství, informace o aktuálních akcích, které se ve Zlíně a blízkém okolí konají.
Informace lze získat také prostřednictvím webových stránek, facebookového profilu, informačním zpravodajem, telefonicky, e-mailem. Kromě toho jsou pořádány akce pro rodiny s dětmi – např. setkávání podpůrných skupin.

Kdo všechno využívá vaše prostory i služby?
Prostory a služby využívají cílové skupiny obou pointů – děti, rodiče a další doprovod, senioři i ostatní veřejnost.

Jak jste se k této práci dostala?
K práci ve Family a Senior Pointu jsem se dostala v přípravě a v prvopočátku fungování (říjen 2014) ve Zlíně, zpočátku v roli kontaktní pracovnice a v současné době navíc také v pozici koordinátorky (od ledna 2016).
Společně s kolegyněmi jsme dlouhodobě vytvářely prorodinný informační portál www.rodinavezline.cz a v době hledání nájemců ještě před rekonstrukcí budovy, ve které sídlíme, jsme se přihlásily prostřednictvím Centra pro rodinu Zlín z.s. s nápadem využít prostory pro rodiny s dětmi i pro seniory.

Plánujete v rámci střediska nějaké novinky?
Od počátku roku 2018 budeme např. nově nabízet kurz pro seniory v oblasti digitální komunikace, a to ve spolupráci s Moudrou Sovičkou. Nově bude probíhat aktivita „poznávání USA“, lektorovat ji bude muž, za což jsme velmi rádi, jelikož mužů je celkově v Senior Pointu Zlín málo.
Jsme otevřeni novým nabídkám spolupracujících organizací a námětům veřejnosti, snažíme se vycházet vstříc jednotlivcům, kteří pak u nás aktivně vedou jednorázové či opakující se aktivity. Bude se jednat tedy o novinky, které vlastně nyní ani my neznáme. :-)

Které další organizace působí v Klubu 204?
V Klubu 204 – v centru společenského dění - sídlí v přízemí budovy kromě Family a Senior Pointu také Asociace nestátních neziskových organizací Zlínského kraje, Křesťanské kulturní centrum, divadelní sál využívaný amatérskými divadly, pěveckými a tanečními soubory, šermíři.
Další dvě podlaží využívají folklórní, dechové soubory, cimbálové muziky, klub country tanců. K dispozici mají taneční sály, zkušebny, sklady.

Děkuji za rozhovor a pevně věřím, že naše spolupráce bude k oboustranné spokojenosti pokračovat i v příštích letech.
Děkujeme za příležitost medializace naší činnosti a těšíme se na další ročníky módních přehlídek, setkání v Senior Pointu a třeba i na něco nového. :-)

A pro doplnění přidávám některé aktivity provozované v Senior Pointu.

foto č. 4
Helena Zrníková – Aktivní rozvoj o.p.s.,
Katka Babíková – vede v Senior Pointu pravidelné Cvičení pro seniory,
Jana Holčapková – Mezi námi o.p.s. (Zlín).

foto č. 5
Vlasta Benešová (stojící) – jedna z těch, co vedou Cestovatelské přednášky

foto č. 6
Anežka Chvatíková (stojící) představuje Bezlepkově ve Zlíně – podpůrná skupina, která se schází 1x za 2 měsíce (pro veřejnost)

foto č. 7
Zdenka Kymlová - vede v Senior Pointu Nordic Walking, kromě toho Parkinson klub Zlín

foto č. 8
Anna Kojanová – vede v Senior Pointu 1x za dva měsíce Poezii s hudbou, účastní se pravidelně Zpívání s Lúčkami, Zpívání s kytarou, mimo jiné je to zlínská básnířka,
Pavlína Mařánková - vede v SP Zpívání s kytarou,
Eva Štěrbová - účastní se Klubu ručních prací, velká fanynka tvoření čehokoliv pro kohokoliv.

Na závěr tohoto článku přeji redakci, všem přispěvatelům i čtenářům portálu i60.cz krásné Vánoce a hlavně hodně zdraví a pohody v novém roce 2018.

Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%