Vypravte se za čerty do Valašských Klobouků
FOTO: autorka

Vypravte se za čerty do Valašských Klobouků

28. 11. 2017

Už tuto sobotu 2. prosince můžete být přitom – koná se slavný Mikulášský jarmek! Na tuto velkolepou akci se do Valašských Klobouků sjíždějí stovky řemeslníků, lidových tvůrců a tisíce návštěvníků a především mikulášsko-andělsko-čertí družiny z obcí jižního Valašska. Jestliže Mikuláš a andělé v nich mají ustálenou, tradiční podobu, s čerty je to jiné.

Mezi jednotlivými vesnicemi jsou rozdíly nejen v zastoupení masek v Mikulášově průvodu. Někde chodívala s Mikulášem i koza, dodnes například v Lidečku jezdí čert na koni. Různé je i provedení masek. Čerti ze Štítné nad Vláří (obec je známá z knížek Amálie Kutinové, zde prožily své dětství legendární Gabra a Málinka) mají masky vyřezávané ze dřeva, čerti v Lidečku mají masku posetou „ježovinou“, čerty z Nedašova poznáme podle slaměných prvků. Někde byly součástí Mikulášova průvodu i masky představující různá řemesla a povolání, ale i různá zvířata. Svým velkolepým pojetím je valašský Mikuláš na hony vzdálen ustálené trojici – Mikuláš, anděl a čert, která v předvečer světcova svátku dodnes obchází drobotinu.

Bude co pojíst i čím se zahřát!
Mikulášský jarmek je opravdovou pastvou nejen pro oči, ale i mlsný jazýček. Těšit se můžete třeba na zhřívanicu, horký nápoj, o kterém Valaši říkají: „Správná zhřívanica mosí vzbudit aj mrtvého“. Existuje jí mnoho variant a tato je jednou z nich: půl litru pálenky, nejlépe režné, máslo, cukr, skořice a hřebíček. Takto posilněni můžete navzdory případnému mrazu vyrazit na valašskou zabíjačku, najdete ji snadno, vonívá široko daleko. A potom už je čas obdivovat umění mnoha řemeslníků a lidových tvůrců.

Například bednáře Josefa Fryzelku z nedalekých Vlachovic, který pojímá účast na jarmarku jako velkou show, řečeno soudobým termínem, když živě předvádí, jak se vyrábějí bečky. „Každý rok sa na jarmek těším, ne kvůli obchodu, práce nám tolik, že nestíhám, ale kvůli skvělé atmosféře,“ říká Josef Fryzelka, čerstvý nositel titulu Živnostník roku Zlínského kraje. A takových nadšenců, jako je on, najdete na jarmeku mnoho.

Že vám popis jarmeku a všeho toho hodování, veselení a taškařic nezapadá do času půstu, který bychom měli o adventu dodržovat? Ale to je v pořádku, Valaši přece nikdy nebyli pokorným národem. Odboj mají zkrátka v krvi. A tam nahoře, mají za své hříchy asi dobré přímluvce. Určitě se k nim přidal i bouřlivák, spisovatel Ludvík Vaculík, který spí svůj věčný sen na hřbitově v nedalekém rodném Brumově.

Luca vymete zlé duchy
Ale i na nebojácné Valachy pár dnů po jarmeku nakonec dojde. Veškerá legrace skončí na svatou Lucii. Ta celá v bílém s husí pomoučenou peroutkou v předvečer svého svátku (13. prosince) obejde stavení a vymete zlé duchy. Aspoň dřív  to tak platilo. Přišla-li Luca do domu, nikdo na ni nepromluvil, všichni usedli za stůl a sledovali, až dokončí své dílo. Vymetla všechny kouty a na závěr ometla taky všechny přítomné. Luca nosívala bílou naškrobenou spodničku, až po zem, bílou jupku (halenku), tvář měla zakrytou bílou rouškou a na hlavě uvázaný bílý šatek. Všechno oblečení bylo tak velmi silně naškrobené, že při každém kroku Luca šustila „jak puténka švábů“. Podle tradice se za Lucu převlékali muži. Tak zahoďte strach z čertů a do Valašských Klobouků se v sobotu 2. prosince vydejte, spojení je výborné i vlakem.

 

Alena Kučerová pro portál i60

kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%