Sex ve věku nad 60 je pro mnohé lepší než zamlada
Ilustrační foto: ingimage.com

Sex ve věku nad 60 je pro mnohé lepší než zamlada

24. 11. 2017

Sex ve zralém věku zůstává pro mnohé tabuizovaným tématem. Smyslnost a erotika ale přece nejsou jen výsadou mládí. Naopak, existuje řada aspektů, které zralou sexualitu dělají lepší a naplněnější.

Seniorský sex každopádně není věc veřejně neznámá. Řada studií dokládá, že populace šedesátníků a výše má sex v průměru 78krát ročně a polovina z dotazovaných by si navíc přála mít intimnosti ještě častěji.

Sex má v sobě potenciál proti stárnutí
Tělesná láska neposkytuje jen vnitřní sounáležitost a radost ze života. Je to našemu tělu vlastní potenciál, působící proti stárnutí. To řada šedesátníků poznala už dávno na vlastní kůži. Ve zralém věku často dohánějí, co v jejich mládí bylo zakázáno nebo odsuzováno. Kromě toho jsou ochotnější experimentovat a žijí uvědoměleji. Protože jejich životní hodiny tikají hlasitěji než u mladých lidí. Jsou případy, kdy ženy teprve po smrti svého manžela, s nímž žily řadu let, začnou v novém vztahu objevovat své tělo.

Prožitek má přednost před fyzickou výkonností
Toto sebeuvědomění je pro generaci nad 60 typické. Zjištuje, že sex neznamená špičkový výkon, ale daleko víc empatii a potěšení. To je trumf, který mohou zralí vytasit právě při sexu. Lze jím vykompenzovat vrásky a tělesné nedokonalosti.

Ženy si užívají delší milostné předehry
Sexuologové vědí, že u žen bývá s přibývajícím věkem často delší a silnější orgasmus. Svědčí jim to, že u starších mužů to trvá déle, než dospějí k vyvrcholení. Důsledkem toho je prodlouženější předehra. Další předností je i to, že už v tomto věku není potřeba dbát na antikoncepci. Zralý pár si tak může užívat sex svobodněji a neomezeněji než zamlada.

Nejlepší sex v životě?
Výzkumy zjistily, že starší lidé jsou při sexu čestnější. Partnerovi nic nepředstírají a zřídka si, jen aby udělali radost partnerovi, nechají líbit sexuální praktiky, které jim samotným nevyhovují. Mnozí říkají, že co se týče životních předpokladů k tomu, mají teď nejlepší sex. V některých případech prožijí ženy v tomto věku dokonce svůj první orgasmus. Tajemství jejich spokojeného milostného života spočívá v tom, že si oba partneři navzájem řeknou, co chtějí.

Jsou i stinné stránky
To, aby si lidé mohli až do pokročilého věku užívat milostný život, přirozeně předpokládá, aby byli zdravotně v kondici a nebyli omezováni různými tělesnými handicapy. K tomu navíc přistupuje i to, že se tělo mění nejen zvnějšku, ale i hormonálně. To může právě u žen v tomto věku vést ke ztrátě sexuální chuti. U mužů naproti tomu nastávají s přibývajícím věkem poruchy potence - např. v důsledku operace prostaty nebo užívání některých léků. V takových případech by se neměli muži ostýchat vyhledat odborníky a požádat o radu. Existuje již celá řada terapií a postupů, které lze úspěšně použít při poruchách erekce. V mnoha případech pak mohou k plnému sexuálnímu životu dopomoci i léky na potenci.

Buďte uvolněnější a přijměte samy sebe
Tělesný úpadek, související s pokračujícím věkem, nelze zastavit. Ale s trochou uvolněnosti a tvůrčího šarmu se tento proces může hodně zbrzdit. Neznamená to jen různé masáže nebo třeba cviky ke zpevnění pánevního dna. Nejdůležitější je "přijmout se taková, jaká jsem". Právě starší ženy mají problémy s tím, že si připadají příliš tlusté, staré, vrásčité a absolutně nevzhledné. Abychom si mohly užívat sex se vším všudy, je třeba mít zdravou dávku sebevědomí a uvolněnosti. Jen tak se lze, jak se říká, vrhnout do víru vášně.

Žijte i dlouhý erotický život
Sex nad 60 je oblast, která se týká mnohých, avšak společnost o ní často dosud mlčí. Přitom různé předsudky a obavy z fyzického kontaktu jsou zbytečné. I v pozdní fázi života mají přece lidé chuť neztratit tělesnou sounáležitost. A na mnohé problémy, které mohou při sexu v pokročilejším věku nastat, existují běžná fungující řešení. Máte-li tedy možnost, neochuzujte se o příjemnou stránku svého současného života.


vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.8 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.