Hukvaldy - moje srdeční záležitost
FOTO: autorka

Hukvaldy - moje srdeční záležitost

3. 11. 2017

 Jako každý rok, vlastně i několikrát do roka, se chystáme na Hukvaldy. Čeká nás výlet, na který se vždycky nesmírně těším.

Hukvaldy jsou  poslední obec čistě lašská na rozhraní valašsko-lašském, jíž vévodí jeden z nejmohutnějších hradů na Moravě, který byl založen v první polovině 13. století, tedy za panování krále Přemysla Otakara I. (1197 - 1230).

A taky se tady narodil Leoš Janáček.

Na Hukvaldy vedou dvě cesty, my jdeme nejdřív po asfaltce, potkaváme sochu lišky Bystroušky, která zdobí bludný kámen od roku 1959. Je tu na památku prvního provedení stejnojmenné opery Leoše Janáčka. Loni byla ukradená,  ale její bronzová replika už je zase zpět na místě. Máme radost. Kdybychom pokračovali rovně, dojdeme do hradní obory a můžeme zahlédnout stáda daňků, muflonů, a pokud budeme mít  štěstí, tak i bažanty královské. Je tam také ohrada s divokými prasaty.

My ale zatáčíme prudce doleva, je tu asi 100 m dlouhý úsek s nejstrmějším stoupáním, kde se nachází skupina sedmi unikátních chráněných buků, jejich zvláštností jsou kořeny na povrchu. V této levotočivé zatáčce je odbočka na úzkou kamenitou cestu, jedná se o původní cestu na hrad a z této strany byl hrad také nejčastěji dobýván. Cesta trvá asi půl hodiny a jsme na vyhlídce u hradu. Na hrad chodíme raději v létě a ve všední den, kdy je málo lidí, a užíváme si impozantnost tohoto místa. I fotky jsou z letní návštěvy. Shora je úžasný výhled do kraje.

Podzim tu bývá nejkrásnější, žlutorezavé listí nastlané ve vrstvách, jak jinak, když stromy jsou tu tak obrovské a je jich tolik, aleje kaštanů, líp, buky. A ty barvy všude kolem, nádhera. Na jaře zase kvetou kaštany..... no, vlastně je tu hezky pořád.  Cestu zpět volíme kratší, je kamenitá, strmější a divočejší, probouzí fantazii, a tak se kocháme a já nadšeně  fotím. A jsme zpět u kostelíka.

Hukvaldy vás  nikdy nezklamou, je to místo nabité neuvěřitelnou energii, krásné, tajemné a zůstane vám v srdci.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%