Červená řepa: životabudič do plískanic
Ilustrační foto: pixabay.com

Červená řepa: životabudič do plískanic

31. 10. 2017

Podzim už se přihlásil v plné parádě. Na zahrádkách nám toho, kromě listí, zrovna moc nezbývá, a tak se porozhlédneme po trzích. Určitě tam najdeme červenou řepu, která je ideální pro zvládání nepříjemných plískanic. Obahuje totiž celou řadu důležitách prvků a vitamínů.

Červená řepa byla před lety takřka „strašákem“ ve školních jídelnách. „Kompot“ na kostičky, lák jednodruhový.. Spousta z nás k ní měla spíše odpor. Ale chutě se postupem času mění a vyvíjí se též postupy v přípravě pokrmů. I když: někteří z našich prarodičů nakrouhanou řepu, promíchanou s kmínem a křenem, „našlapanou“ v kameninovém hrnci, chodili do sklepa dokonce tajně ujídat. Kdo ochutnal, uvěří v životabudič! 

Řepa červená (Beta vulgaris conditiva)
Dříve častá příloha k masitým pokrmům se na čas pomalu vytratila z našich jídelníčků. Je to ale nesmírná škoda. Její léčivé síle se totiž vyrovná jen málo co! Jedním z důležitých prvků, který řepa obsahuje, je křemík, nepostradatelný například pro naše vazivové tkáně, cévy, kosti, nehty, vlasy, zubní sklovinu. Dále je to draslík, který organismus odvodňuje a zbavuje jedovatých látek. Růst nové tkáně a červených krvinek zase podporuje kyselina listová, jedna ze složek vitaminů skupiny B. V řepě najdeme i sodík, železo a mangan. LLéčivé účinky červené řepy ocení především ženy, neboť v ní obsažené látky napomáhají k regulaci menstruačního cyklu a při potížích v menopauze. Šťáva z červené řepy působí také proti zácpě.  

Prevence s určitou dávkou ostražitosti
Řepa má  protinádorové účinky, čehož se využívá v prevenci a léčbě rakoviny. V těchto případech se konzumují šťávy (stejně tak jako u paradontózy), jejichž složkou mohou být i mrkev a celer. Denně se ale nedoporučuje vypít více než jeden decilitr řepné šťávy. I ten je ale dobré rozředit vodou. Připomínám přípravu z čerstvé zeleniny! Pokud můžete, vybírejte u farmářů, které znáte. Ideální je sklizeň z vlastní zahrádky, červená řepa totiž velmi ochotně nasává pesticidy.  

Fantazii se meze nekladou  
S červenou řepou se dá doslova kouzlit, a to na mnoho způsobů. Asi nejméně pracný, přesto lahodný, je salát z řepy pečené. Omytou, středně velkou řepu necháme oschnout, zapícháme do ní pár hřebíčků, celou bulvu pomažeme olivovým olejem, lehce posolíme a zabalíme ji do alobalu (nejlépe do dvou vrstev). Pečeme zhruba hodinu na 180 stupňů, poté necháme vychladnout. Oloupeme, vytaháme hřebíčky, popřípadě rozpůlíme, rozčtvrtíme (podle velikosti suroviny) a nastrouháme na tenké plátky. Zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme, kdo chce, může okyselit octem vybraného druhu. Fantazii se meze nekladou. V kombinaci se sýrem (kozím, parmezánem,  goudou, ale i plísňovým) a kouskem čerstvé bagety potěšíte sebe i případnou návštěvu.

Protože nejcennější látky najdeme pod slupkou, nabízíme recept na syrový řepný salát: Řepu pečlivě omyjeme, oškrábeme nožem (oloupeme jen na zhrublých místech), co nejjemněji nastrouháme, okořeníme mletým kmínem, který by měl potlačit charakteristickou zemitou chuť této plodiny. Přidáme citronovou šťávu, sůl a med. Zředíme podle potřeby vodou a zamícháme. Pro zvýraznění chuti vmícháme nastrouhaný křen.  

Řepný salát s jablky pro posílení imunity
40 dkg červené řepy, 20 dkg jablek, 1 malá cibule,  lžička  strouhaného křenu, drcený kmín, sůl, cukr, olej, citronová šťáva. Lze zkombinovat s kozím sýrem či tvarohem. Čerstvou řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. K ní  nahrubo nastrouháme omytá neoloupaná jablka, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, trochu kmínu a nastrouhaný křen. Osolíme, osladíme a důkladně promícháme. Olej prošleháme s trochou citronové šťávy, přilijeme k ostatním ingrediencím, znovu promícháme a můžeme podávat. Recept je od výživového poradce Oldřicha Beránka.  

Pečená řepa po mallorsku
Omytou řepu upečeme v alobalu (aspoň hodinu při střední velikosti). Lehce vychladlou oloupeme, nakrájíme zhruba na půlcentimetrové plátky a naložíme do marinády z olivového oleje, balzamikového octa, soli, tymiánu nebo oregana. V marinádě necháme v troubě cca pět minut zapéct. Konzumovat lze v této úpravě jako přílohu k masu, případně podávat v kombinaci s různými druhy sýra, což je, zvláště v letních vedrech plnohodnotná krmě. Ale rozhodně potěší i teď! Kdo si chce skutečně užít, může marinované plátky nasázet na plech, poklást je parmezánem či mozzarelou (zkoušet ale můžete i jiné sýry dle chuti a výběru) a nechat minutku zapéct, aby se sýr roztavil. Čerstvou bagetou jen znásobíte kulinářský zážitek.  

S červenou řepou se dá vymýšlet, tvořit či vyhrát  podobně jako s cuketou. Nikdy bych nevěřila, jak skvostný perník se dá upéct s přídavkem cukety! Podobně nasladko lze využít i řepu, stačí jen hledat v různých internetových receptářích. Přeji sladké i slané hledání, a hlavně: dobrou chuť!

recepty
Hodnocení:
(4.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.