Den otevřených dveří

Den otevřených dveří

29. 10. 2017

Každý rok, v den oslav vzniku samostatného Československa, jsou zpřístupněny některé reprezentační prostory. Z nabídky jsme si tentokrát vybrali Obecní dům a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Budovy tak rozdílné, jak stavbou, tak i účelem, ale obě krásné. Posuďte prosím sami.

Obecní dům je secesní budova z počátku 20. století, a je spjatá s vyhlášením samostatného státu v roce 1918. V lednu zde poslanci přijali tzv. Tříkrálovou deklaraci, a v dubnu vyjádřili podporu požadavku samostatného státu představitelé českého veřejného života.
28. října, Národní výbor slavnostně přijal v Grégrově sále zákon o zřízení samostatného československého státu, a vydáním Manifestu k národu vyhlásil československou samostatnost. Tolik historie.

Naše prohlídka začala ve Smetanově síni, kterou má většina Pražáků spojenou s výchovnými koncerty během školních let. I my jsme mohli posedět a vyslechnout si varhanní koncert žáků AMU. Po tomto kulturním prožitku naše cesta dále pokračovala přes Cukrárnu, Slovácký salonek, Salonek Boženy Němcové, Orientální salonek, Grégrův sál, Palackého sál do Primátorského sálu, který je situován nad hlavním vchodem do Obecního domu a o výzdobu se postaral Alfons Mucha. Dále jsme prošli Riegrův sál a nejméně zdobený Sladkovského sál. Čím méně dekorace, tím více vyniknou nádherné lustry. Mramorové schodiště, výtah a nakonec i ona místnůstka, to vše stojí za povšimnutí.

Na výzdobě budovy se podíleli Mikoláš Aleš, Jan Preisler, Karel Špillar, Max Švabinský, František Ženíšek, sochaři Josef Mařatka, Josef Václav Myslbek, Karel Novák, Ladislav Šaloun. Budova sama je dílem architektů Antonína Balšánka a Osvalda Polívky.

Druhý objekt našeho zájmu bylo Ministerstvo průmyslu a obchodu, nedaleko Anežského kláštera.

Architektem budovy je Josef Fanta a stavba začala v roce 1928, ukončena byla v roce 1934 stavební firmou Antonína Beledy. Obdélníková budova s oválnou schodišťovou dvoranou po celé výšce budovy až do skleněné kopule. Budovu zdobí 120 soch, nad vstupem jsou plastiky Průmysl, Obchod, Řemeslo a Plavba. Nejdůležitějším místem v budově je 1. patro, kde je kancelář ministra. Tato skutečnost je zdůrazněná již zvenčí, a to velikostí oken. V prvním patře jsou okna největší, nikdy jsem si této skutečnosti nevšimla. Chodby jsou obloženy dubovým dřevem a chodbu ke kanceláři ministra zdobí portréty předchozích ministrů a jedné ministryně, ing. Ludmily Jankovcové. Fotografii zde má i Bohuslav Sobotka, který ministerstvo řídil jeden měsíc. Poštovní muzeum zapůjčilo pár exponátů a tím byla prohlídka příjemně zpestřená.

Bylo to velice příjemné odpoledne, které jsme zakončili v nedaleké kavárničce. Cappucino mělo pěnu jak z obláčků. 

Foto: Obecní dům OD1-OD13

          Ministerstvo průmyslu a obchodu M1-M12

 

Zdroj: Wikipedie

Foto: autorka

Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%