V Motole by měl vyrůst dům pro příbuzné dlouhodobě nemocných. Proč se to táhne?
FOTO: Nadační fond Dům Ronalda McDonalda

V Motole by měl vyrůst dům pro příbuzné dlouhodobě nemocných. Proč se to táhne?

19. 10. 2017

Už patnáct let jedná nadační fond Dům Ronalda McDonalda s motolskou nemocnicí o stavbě domu s kapacitou až 20 pokojů pro rodiny dlouhodobě hospitalizovaných vážně nemocných dětí. Za tu dobu nashromáždil dostatek peněz pro jeho vybudování. To se ale protahuje.

Nadační dům bude zázemím pro stejný počet rodin, které mají těžce a dlouhodobě nemocné dítě. „Věříme, že po tolika letech průtahů přesvědčíme úředníky, že si takové prostory Fakultní nemocnice v Motole zaslouží a stane se vlajkovou lodí péče orientované na rodinu,“ říká Marek Šedivý, ředitel nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda. Pozemek navržený k výstavbě domu leží asi 10 minut chůze od dětské nemocnice v Motole.

„Dětští pacienti s onkologickou diagnózou tráví na našem pracovišti týdny i měsíce nepřetržité hospitalizace. Není mnoho způsobů, které v kolotoči léčby a doprovodných komplikací mohou zlepšit jejich psychický stav. Rozhodně k nim ale patří blízkost milovaných osob,“ říká MUDr. Lucie Hrdličková z Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. LF UK v Motole.

V Domě Ronalda McDonalda bude každá rodina obývat jeden pokoj, nebude zde chybět společná kuchyně, kde bude mít každý svou lednici a skříňku na potraviny. K dispozici bude i obývací pokoj, prádelna, sušárna a hrací koutek pro malé děti. Pokoje budou uzpůsobené tak, aby se v nich pohodlně vyspaly čtyři osoby. Děti, které nejsou upoutané na lůžko, by se zde mohly setkávat s rodinnými příslušníky v hezkém prostředí, které nepřipomíná nemocnici.

„Neméně důležitá je i možnost ubytovat děti, které jsou z daleka, a potřebují ambulantní léčbu (ozařování, chemoterapii). Bydlely by zde s matkami v rodinném prostředí a nemusely by být hospitalizovány v nemocnici,“ dodává MUDr. Vladimír Komrska, CSc., primář pro hematologii z Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. LF UK v Motole. První domy Ronalda McDonalda navštívil krátce po Sametové revoluci během odborných stáží ve Vídni, Mnichově a Berlíně. „Celá ta myšlenka mě nadchla,“ dodává.  

Jak je to v zahraničí?
Ve 43 zemích světa funguje 365 nadačních Domů Ronalda McDonalda. V Evropě jich je 96, mimo jiné v Německu, Rakousku, Maďarsku a Polsku. Například v německém Mnichově jsou domy dva. Jeden u kliniky Großhadern, druhý u Kardiologického centra. Lékaři obou nemocnic už si nedokážou přestavit, že by nemohli takovou službu rodičům nabídnout. „Z Prahy do Mnichova jsou to čtyři hodiny jízdy. V Německu je 22 domů, máme s tím velké zkušenosti. Proč se někdo povolaný nepřijede podívat? Jak to že nikdo nechápe, že je to pro nemocnici velkým přínosem,“ rozhořčuje se Prof. Dr. Peter Ewert, lékař kardiocentra v Mnichově.

Jen pár kroků odtud stojí Dům Ronalda McDonalda s 24 pokoji. Průměrně tu rodiny zůstávají dvanáct dnů a za rok se jich zde vystřídá 613. Na pokojích nejsou televize, aby rodiče drželi pohromadě. Dvakrát do týdne se potkávají organizovaně – v úterý na večeři, ve čtvrtek spolu snídají. Rušněji zde bývá o víkendech, kdy se do vkusně upravených pokojíků sjíždí celá rodina. O provoz domu se stará správce s dobrovolníky, kteří se snaží vytvořit domácí atmosféru. Jejich jména a fotky jsou na nástěnce.

„Přicházejí obvykle na tři hodiny v týdnu. Věřte mi, že i supervýkonný manažer si může něco takového dovolit,“ doplňuje Micha Wirtz z představenstva nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda. Zahraniční studie navíc ukazují, že rodiny, které bydlely v domě Ronalda McDonalda, netrpěly tak silným posttraumatickým stresem jako ty, které těžkou životní situaci musely zvládat samy.

Provoz domu je financován z darů firemních a individuálních dárců, podle předběžných propočtů českého nadačního fondu bude pro provoz motolského domu nutných 5 milionů korun ročně. Rodiny ubytované v německých domech neplatí za ubytování nic. Podobný model bude i v českých domech. „Věříme, že i čeští úředníci umožní takový dům postavit. Rodiny nemusí za pobyt platit, ale mohou fungování podpořit finančním darem, pokud to jejich sociální situace dovolí,“ dodává Marek Šedivý, ředitel nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda.  

Pomoc jinde
Nadační fond Dům Ronalda McDonalda už v Česku pomáhá. V říjnu 2016 předal dětskému oddělení Nemocnice ve Frýdku Místku dva pokoje s koupelnou a toaletou a kuchyňku pro rodiče dětských pacientů. Celková investice činila 1,4 milionu korun. V roce 2016 nadace podpořila částkou 100 000 Kč projekt s názvem Malé mimi. Jedná se o přestavbu pokojů pro předčasně narozené děti a jejich maminky a také místnost, která poskytne zázemí rodičům, kteří pobývají v nemocnici dlouhodobě.

Letos plánuje investovat 250 000 Kč do vylepšení pokojů v motolské ubytovně, kde přespávají rodiče dlouhodobě hospitalizovaných dětí, alespoň do doby, než bude otevřen dům Ronalda McDonalda. Nadační fond Dům Ronalda McDonalda má ve světě dlouhou tradici. První dům byl otevřen 15. října 1974 ve Filadelfii v USA. Každý rok síť takových domů pomůže více než šesti milionům dětí.

nadace zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.